Καλωσορίζουμε την ΑΕΚ.

5 Δεκ 2013 από

ΑΕΚ1321Καλωσορίζουμε την ΑΕΚ.

 Η ΑΕΚ ανήκει στη Φιλαδέλφεια, όπου την θυμούμαστε από παιδιά. Χαιρόμαστε λοιπόν ιδιαίτερα που γυρίζει στο σπίτι της. Χαιρόμαστε επίσης που ένας δραστήριος επιχειρηματίας ασχολείται σοβαρά με αυτή την αγαπημένη μας ομάδα. Μας αρέσει πολύ το αρχιτεκτονικό σχέδιο του γηπέδου, η σύνδεσή του με το Βυζάντιο και οι δηλώσεις ότι οι κατασκευές θα σεβαστούν το Άλσος μας.

Δεν νομίζω ότι θα διαφωνούσε κάποιος και με τις εμπορικές χρήσεις, αρκεί όλες αυτές να γίνουν εκτός Άλσους.  Και για να είμαι πιο σαφής, εξηγώ ότι το Άλσος αρχίζει από την οδό Αττάλειας και την προέκτασή της προς ανατολάς έως το τέλος των γκαράζ του Δήμου, ενώ συμπεριλαμβάνει και το τρίγωνο μεταξύ του χώρου του γηπέδου και της Πατριάρχου Κων/νου.

Ο χώρος της ΑΕΚ

Ο χώρος της ΑΕΚ

Ο χώρος δηλαδή του γηπέδου είναι αυτός που περικλείεται από την Φωκών, την Αττάλειας, την Καππαδοκίας και την νοητή παράλληλο της Καππαδοκίας από την στροφή της Πατριάρχου Κων/νου και προς βοράν.  Σε αυτόν τον χώρο πρέπει να περιοριστούν τα κτίσματα, αν δεν θέλουμε να στερήσουμε άλλο ένα μέρος του Άλσους από τα εγγόνια μας και έτσι φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί. Ένα μεγάλο μπράβο για αυτό.  Ήδη η Αθήνα είναι μια πόλη χωρίς πράσινο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις (πχ το Μόναχο) και ένα Άλσος σαν το δικό μας θα σπανίζει εδώ σε εμάς όλο και περισσότερο, γι’ αυτό πρέπει να το σεβαστούμε.

Είναι λοιπόν άξιο θαυμασμού το ότι η κατασκευή του γηπέδου το σεβάστηκε  απόλυτα.

Όσο για τα γκαράζ του Δήμου, τα ελεεινά κτίσματα του δήθεν ζωολογικού κήπου και κάτι συνεργεία, καιρός είναι να τα γκρεμίσει αμέσως ο Δήμος για να φυτέψουμε στους χώρους αυτούς δέντρα.

Έναν ενδοιασμό όμως έχω ως προς την προέκταση της οδού Αττάλειας. Νομίζω ότι σωστά πρέπει να επεκταθεί μέχρι τα ανατολικά όρια του Γηπέδου, αλλά δεν χρειάζεται να συνεχιστεί ως πεζόδρομος μέχρι την οδό Πατριάρχου Κων/νου. Δεν υπάρχει λόγος να κοπούν δέντρα και να χωριστεί στο σημείο αυτό το Άλσος, αφού οι πεζοί θα μπορούν να περπατήσουν μέχρι την Πατριάρχου Κων/νου και μέσα από τα πεύκα.  Άλλωστε θα υπάρξει και άλλο ένα πρόβλημα αν η Αττάλειας συνεχιστεί μέχρι τον δρόμο: Η μεγάλη υψομετρική διαφορά 4 περίπου μέτρων, που δεν είναι εύκολο να εξομαλυνθεί.

Λίγο ενοχλεί και το όνομα Αγία Σοφία.  Ίσως δεν θα έπρεπε να μπερδεύουμε τη θρησκεία και την σπουδαιότερη εκκλησία της Ορθοδοξίας με τον αθλητισμό, όσο και αν για όλους μας η ΑΕΚ συνδέεται άρρηκτα με τις χαμένες μας Πατρίδες, τη Μικρά Ασία και το Βυζάντιο. Κάποιο άλλο Βυζαντινό όνομα εύκολα θα βρισκόταν.

Ο χώρος των σχολείων

Ο χώρος των σχολείων

Τέλος πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ακόμα πιο σκόπιμο θα ήταν αν κατασκευαζόταν το Νέο Γήπεδο στον χώρο που συμπεριλαμβάνει το 3ο Λύκειο «Μίλτος Κουντουράς»,  πρώην Πολυκλαδικό, τα Γυμνάσια, τις Τεχνικές Σχολές και τον πρώην Έσπερο.  Αν κτίζονταν εκεί θα υπήρχε άνετη πρόσβαση όχι μόνο από τη Δεκελείας, αλλά κυρίως από την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ θα εξασφαλίζαμε και άνετους χώρους parking, που στην περιοχή του Άλσους θα μας λείψουν.  Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν οι αρμόδιοι πριν από την τελική απόφαση;  Το «Μίλτος Κουντουράς» θα μπορούσε να μεταφερθεί σε άλλον χώρο, ακόμα και στη θέση του πρώην γηπέδου.

Λίνος Κουντουράς

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

1 Σχόλια

  1. η ΑΕΚ ναι να κάνει γήπεδο αλλά ΓΙΑ ΟΛΑ τα αθλήματα! Υ.Γ. ΑΕΚ και Ελλάδα http://www.topontiki.gr/article/52947/AEK-kai-Ellada

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*