Κροίσοι σε εποχή κρίσης

5 Αυγ 2013 από

ΕξώφυλλοΚροίσοι σε εποχή κρίσης

Βιώνουμε μια σοβαρή κρίση. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και προβληματίζονται για το αν θα επιβιώσουν. Οι επαγγελματίες είναι σε απόγνωση και κανείς μας δεν γνωρίζει που οδηγεί  αυτή η κρίση.  Ξεχνούμε όμως κάτι σημαντικό:  Ότι οι γνωστοί δισεκατομμυριούχοι της  εποχής μας, έγιναν πάμπλουτοι στις περιόδους μεγάλων κρίσεων και κοινωνικής αναταραχής.

Οι οικονομικοί παράγοντες της Αμερικής έκαναν τις περιουσίες τους την εποχή της οικονομικής κρίσης του 29, ενώ οι συγκυρίες που οδηγούν σε ανατροπές μπορεί να είναι και θετικές αλλαγές, όπως το διαδίκτυο.

Στους περισσότερους όμως οι κρίσεις φέρνουν την καταστροφή και λίγοι μόνο επιβιώνουν, ενώ  κερδίζουν ακόμα λιγότεροι.  Οι δραστήριοι, οι ευέλικτοι ή οι τολμηροί

Αυτό επειδή οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν δέχονται να προσαρμοστούν στις επερχόμενες αλλαγές.  Φοβούνται τον κόπο που απαιτεί η κάθε νέα δραστηριοποίηση. Δεν επενδύουν όταν πρέπει, δηλαδή τη στιγμή που μειώνονται τα κέρδη, αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους, αυξάνοντας τις τιμές ή υποβαθμίζοντας το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών τους, ώσπου να τους χάσουν τελικά όλους.

Αντίθετα οι έξυπνοι επιχειρηματίες, αναζητούν σε περιόδους κρίσης νέες δραστηριότητες, που  δημιουργούν μια νέα ανάπτυξη της επιχείρησης, εξασφαλίζοντας νέες δυνατότητες κερδοφορίας.

Για να βγει επομένως κερδισμένη και να μη χρεοκοπήσει σε εποχές κρίσης μια επιχείρηση, πρέπει να ενεργοποιηθεί.

Να διερευνήσει τις προτεραιότητες  του πελάτη, όταν τα έσοδά του έχουν μειωθεί σημαντικά και να προσαρμοστεί σε αυτές.

Να οργανώσει νέες δραστηριότητες προς αυτή τη νέα κατεύθυνση.

Να γνωστοποιήσει τις νέες δραστηριότητες της επιχείρησης με πολλούς τρόπους (διαφήμιση, φεϊγ βολάν, πινακίδα κλπ) γιατί ο πελάτης δεν θα ψάξει μόνος του να βρει τι του προσφέρουμε. Με δική μας προσπάθεια θα φτάσει το μήνυμά μας σε αυτόν.

Να προσφέρει άνεση σε κάθε επαφή του πελάτη με τα άτομα και τις εγκαταστάσεις της  επιχείρησής.

Να προσεγγίζει τις προσδοκίες του πελάτη όσο γίνεται περισσότερο και να βλέπει το κάθε αίτημα και από την πλευρά του πελάτη.

Η πονηρία απωθεί τον πελάτη και αν δεν  το πει ποτέ, θα το θυμάται για πάντα. Γι’ αυτό να μην τον κοροϊδέψει ποτέ.

Η αναγραφή των τιμών για τα εμπορεύματα ή τις υπηρεσίες μας αποδεικνύει την ακεραιότητα της επιχείρησης και κάνει τον πελάτη να την πλησιάσει με εμπιστοσύνη, για  να αγοράσει ακόμα και κάτι που αρχικά ίσως δεν είχε σκεφτεί.  Αντιθέτως απωθεί η απόκρυψη των τιμών, εξίσου και η πίεση προς τον ενδιαφερόμενο.

Πρέπει να φροντίζουμε για τη συμμετοχή του προσωπικού στις προσπάθειες κερδοφορίας, διατηρώντας το ευχαριστημένο και συζητώντας μαζί του τις απαιτούμενες ενέργειες. Οι υπάλληλοί μας πρέπει να αισθάνονται συνεργάτες και να αμείβονται ως συνεργάτες με αυξήσεις πριν μας τις ζητήσουν, ανάλογες μιας αξιολόγησης.  Αν η απόδοση κάποιου είναι αρνητική ας του εξηγήσουμε γιατί δεν πήρε αύξηση και τι πρέπει να κάνει για να την πάρει σύντομα.

Και το βασικότερο:

DSC02926Να υπάρχει πάντα ένα γιατί να μας επιλέξει ο πελάτης.  Ένα γιατί που θα ακούγεται στις παρέες όταν μπαίνει το ερώτημα «που να πάμε»;

Αυτή η ύπαρξη του γιατί είναι ίσως η σημαντικότερη όλων των ενεργειών που βοηθούν μια επιχείρηση να αναπτυχθεί σωστά.  Και αυτό το γιατί μπορεί να είναι οτιδήποτε. Οι χαμηλές τιμές, η ευγένεια, η καλή μουσική, η άψογη εξυπηρέτηση, η σχολαστικότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες, η ταχύτητα εξυπηρέτησης ή η ποιότητα.

Να θυμούμαστε ότι:

Τις καλές εμπειρίες αναφέρει ο πελάτης σε δύο – τρεις φίλους.  Αλλά όταν δυσαρεστηθεί,  διηγείται το τι τράβηξε σε κάθε συνάντηση, σε κάθε φίλο, στο καφενείο ή στην ταβέρνα.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λειτουργούν οι επιχειρήσεις σωστά, πολύ πριν από κάθε αναμενόμενη ή αιφνίδια κρίση, ώστε να είναι προετοιμασμένες και να έχουν εξασφαλίσει  πιστούς πελάτες για κρίσιμες περιόδους. Αυτό θα εξασφαλίσει την επιθυμητή ισχυροποίηση της επιχείρησης έναντι του ανταγωνισμού.

Μια νέα επιχείρηση ή μια νέα προσπάθεια χρειάζεται χρόνο για να γίνει γνωστή και να αρχίσουν να αποδίδουν οι προσπάθειές μας. Χρειάζεται επομένως υπομονή και επιμονή σε κάθε νέα δραστηριότητα.  Το ίδιο όμως χρονικό διάστημα απαιτείται δυστυχώς και για να δυσφημιστεί μια επιχείρηση και να καταρρεύσει. Έτσι ο επιχειρηματίας αργεί να καταλάβει την επερχόμενη ύφεση, δεν αντιλαμβάνεται τα πραγματικά αίτια της σταδιακής αλλά ανεπίστροφης διάλυσης και αποδίδει την σταδιακή υποβάθμιση σε εξωτερικούς παράγοντες.

Ας εξαλείψουμε κάθε δυσλειτουργία της επιχείρησής μας.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα  δυσλειτουργίας εντοπίζουμε στις Δημόσιες Υπηρεσίες, οι οποίες προφανώς δεν ενδιαφέρονται για το πώς αισθάνεται ο συναλλασσόμενος πολίτης. Οι επιχειρήσεις όμως πρέπει αυτό να το αποφεύγουν ως πρωταρχική τους μέριμνα, αν θέλουν να είναι επιτυχημένες.

Ας συγκρίνουμε διάφορες πολύ επιτυχημένες εταιρίες, σε σχέση με όσες βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας.  Οι ιδιοκτήτες των αποτυχημένων αποδίδουν συνήθως το πρόβλημα στην ύφεση και μόνο, παρόλο που στην ίδια συγκυρία οι επιτυχημένες εταιρείες κάνουν τεράστια κέρδη.

Τα παραπάνω και πολλά άλλα, που αναφέρονται στο βιβλίο «Κροίσοι σε εποχή κρίσης», καταδεικνύουν ότι η επιβίωση ή και η γιγάντωση ακόμα μιας επιχείρησης σε περιόδους οικονομικής κρίσης, θέλει μελέτη, νέες ιδέες, υπομονή και σωστή διαχείριση. Αν όλα αυτά υπάρξουν η επιτυχία είναι βέβαιη.   

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*