Κώστας Μαλανδρίνος

1 Φεβ 2018 από

Κώστας Μαλανδρίνος

Σε ένα απρόσμενο τροχαίο ατύχημα άφησε την τελευταία του πνοή ο Κώστας Μαλανδρίνος, ένας εξαιρετικός εν Ελλάδι Έλληνας Βιομηχανικός Σχεδιαστής, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον βιομηχανικό σχεδιασμό, τον  σχεδιασμό οχημάτων αλλά και στην κατασκευή τους.

Ο Κώστας Μαλανδρίνος έλαβε την 1η διάκριση, όταν το 1990 οι 4ΤΡΟΧΟΙ, σε συνεργασία με τη Nissan οργάνωσαν ένα διαγωνισμό σχεδιασμού, στον οποίο ξεχώρισε μια γενιά ταλαντούχων σχεδιαστών.  Την 3η θέση είχε καταλάβει ο Σωτήρης Κοβός, του οποίου η εν συνεχεία διεθνής πορεία στο χώρο του σχεδιασμού είναι γνωστή.  Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε ο Ηλίας Σελέκος που γράφει για τον φίλο του τα παρακάτω:

Από πολύ μικρός και προτού σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων έδειξε ότι ο σχεδιασμός ήταν στο «χέρι του». Υπήρξε  από τους πρώτους σχεδιαστές που δημοσιοποίησαν σχέδια και μελέτες πλήρους εφαρμογής στην κατασκευή αυτοκινήτων στα αυτοκινητιστικά περιοδικά. Επίσης υλοποιήθηκαν και τρεις εργασίες του σε μορφή πρωτοτύπων.  Αν ζούσε σε κάποια άλλη χώρα οι ιδέες του θα είχαν μπει στην γραμμή παραγωγής τουλάχιστον μιας Μεγάλης Αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.

Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο ή οτιδήποτε άλλο, στην Ελλάδα υπάρχουν δημιουργικοί άνθρωποι με αφάνταστο μεράκι, αλλά ταυτόχρονα και γνώση, θέληση και πείσμα για αυτό που κάνουνε. Ένας από αυτούς ήταν και ο Κώστας Μαλανδρίνος από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Οι περισσότερες εργασίες του αείμνηστου Κώστα Μαλανδρίνου μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα  αλλά η έλλειψη της βιομηχανικής κουλτούρας, της παραγωγικότητας, και της επιχειρηματικότητας, ιδίως στον τομέα της βιοτεχνίας η βιομηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων, δεν άφησαν περιθώρια για την πραγματοποίησή τους.

Με την εταιρεία PROTECH S.A. του Δ.Παλάζη δημιούργησε κατόπιν ειδικής μετατροπής το Golf II Cabrio –Vision.  Ταυτοχρόνως στην ίδια εταιρεία ολοκληρώνει στατικό πρωτότυπο σε πλήρη κλίμακα 1:1, το Opus Concept, ένα σπορ αυτοκίνητο με στόχο την περιορισμένη παραγωγή του.

Σε συνεργασία με τον φίλο του μηχ./μηχανικό Σωτήρη Λιάσκο, ο οποίος τότε έκανε  την διπλωματική του εργασία, κατασκευάζουν σε κλίμακα 1:5 ηλεκτρικό τρίκυκλο ηλεκτρικό όχημα.

Με τον Ηλία Σελέκο.

Το 1990 αποσπά το πρώτο βραβείο Σχεδίασης Πολυμορφικού Οχήματος πάνω σε πλαίσιο Nissan Sunny 4WD του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ και ΤΕΟΚΑΡ ΑΒΕΕ.

Το 1994 αποσπά δύο πρώτα βραβεία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Δήμου Αθηναίων με τίτλο: «Η πρωτοβουλία της πόλης των Αθηνών» για οχήματα πόλης μηδενικών ρύπων.

Το 2004 αναλαμβάνει τον εξωτερικό σχεδιασμό, αλλά και την στατική κατασκευή σε πραγματική κλίμακα 1:1 του πρωτοτύπου οχήματος του Δημ.Κορρέ (υπαριθμόν P2).

O Kώστας ήταν πιο μπροστά από τα γνωστά τετριμμένα της ελληνικής παθογένειας  και ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που σίγουρα δεν θα σου «γέμιζε» το μάτι, ότι αυτός μπορεί να σχεδιάζει και  να κατασκευάσει αυτοκίνητα! Προσιτός και ευγενικός χωρίς ταμπέλες και εντελώς μετρημένος στα λόγια του.

Θα μας λείψεις πολύ Κώστα Μαλανδρίνε μας αφήνεις  μια σπουδαία δημιουργική παρακαταθήκη, που θέλει πολύ χρόνο για να την αφουγκραστεί  και να την εμπεδώσει κανείς. Καλό σου ταξίδι εκεί που πήγες φίλε, θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Ηλίας Σελέκος

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*