Λεύκωμα για την Απελευθέρωση της Λέσβου

2 Οκτ 2012 από

Στη γιορτή των Ταξιαρχών, 8 Νοεμβρίου του 1912, απελευθερώθηκε η Λέσβος. Ο Λαός στη Μυτιλήνη πανηγύριζε ελπίζοντας σε μία άλλη καλύτερη ζωή, χωρίς δυνάστες κατακτητές και καταπίεση.

Με την ευκαιρία αυτή η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», έχει εκδώσει ένα πανέμορφο λεύκωμα με τίτλο:

ΛΕΣΒΟΣ 1912 – 2012

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

με πολλές φωτογραφίες της εποχής εκείνης και εικόνες, έντυπα, έγγραφα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων, αλλά και κείμενα από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, όπως ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο Ξενοφών Μαυραγάνης, Αριστείδης Καλάργαλης Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, Ευαγγελία Καπετάνου, Αλφόνσος Δελής, και  πολλοί άλλοι.

Ενδιαφέροντα κείμενα, όπως του Ηλία Βενέζη το «Αυτά εγίνοντο σε τούτα τα νερά του Αιγαίου εκείνον τον Νοέμβριο του 1912»,

«Ο γυρισμός του Αλκαίου», του Μίλτου Κουντουρά, ο οποίος μάλιστα πολέμησε τότε, σε ηλικία 23 ετών, για την απελευθέρωση της Λέσβου, στη μάχη του Κλαπάδου, ή  «Η έκθεση του Γάλλου Ναυάρχου Du Fournet, για τα πολεμικά γεγονότα στη Λέσβο», περιλαμβάνονται μαζί με πολλά άλλα στο Λεύκωμα.

Η έκδοση είναι πανέμορφη, με άψογη εμφάνιση, όμορφο εξώφυλλο και πολυτελές χαρτί και αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη κάθε γνήσιου Έλληνα διανοούμενου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκδότρια «Λέσχη Πλωμαρίου», η οποία εντυπωσιάζει, αφού ιδρύθηκε το 1878, δηλαδή 134 χρόνια πριν και συνεχίζει την παραδοσιακά μεγάλη πνευματικότητα της Λέσβου.

Το μεγάλο αυτό μεθοριακό νησί μας, ήταν και παραμένει πατρίδα πολλών διανοούμενων, δασκάλων, ποιητών και μυθιστοριογράφων, σε ποσοστά ασυνήθιστα μεγάλα, ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το Λεύκωμα από τη  Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Τηλ.: 6974733499 με E-Mail :  2rahidi@gmail.com

1 Σχόλια

  1. ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

    Αυτό το “πανέμορφο λεύκωμα” και ευχαρισούμε πολύ αυτόν που το χαρακτήρισε έτσι, αρνείται, μέχρι στιγμής, να το αγοράσει ο Δήμος Λέσβου, δεν έχουμε εισπράξει τα 1.000 ευρώ, που για την αγορά του έχει αποφασίσει το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και κινδυνεύουμε να μην περιληφθούμε στο τριήμερο συνέδριο (8-10/11/2012, που οργανώνουν στη Μυτιλήνη η περιφέρεια οι εταιρίες Λεσβιακών και Αιολικών και ο σύνδεσμος φιλολόγων Λέσβου, παρά το γεγονός ότι για την ίδια επέτειο έχουμε γυρίσει σε συνεργασία με την ΕΡΤ3 δύο ντοκιμαντέρ συνολικής διάρκειας 90΄, που θα προβληθούν από το τηλεοπτικό κρατικό κανάλι της Θεσσαλονίκης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*