Νάρκισσοι

9 Ιούν 2018 από

Νάρκισσοι                                        

Οι Νάρκισσοι είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τον εαυτό τους σε σημείο που να εθελοτυφλούν για το τι σκέπτονται οι άλλοι για αυτούς και να θεωρούν επιτυχία ακόμα και τις ήττες τους. Ο εαυτός τους είναι το κέντρο του σύμπαντος, ενώ οι γύρω τους είναι απλά για να εξυπηρετούν την πραγματοποίηση των στόχων τους.

Οι περισσότεροι είναι «ειδικοί» στο να καλύπτουν και να κρύβουν τα αληθινά συναισθήματα τους, κυρίως από τον ίδιο τους τον εαυτό.

Έχουν πολλές επικοινωνιακές ικανότητες, όμως με τον τρόπο τους απομακρύνουν τους πλησίον τους και καταλήγουν συναισθηματικά απομονωμένοι με πρόβλημα στη δημιουργία ουσιαστικών, μακροπρόθεσμων σχέσεων, αφού είναι “κρύοι” άνθρωποι από την παιδική τους ηλικία, κολλημένοι συναισθηματικά, με εσωτερικά προβλήματα, που μπλοκάρουν τις σχέσεις με τους άλλους.  Υψώνουν ένα φράγμα προστασίας τους από τον εξωτερικό κόσμο, δημιουργώντας μία ψεύτικη ταυτότητα, τη μόνη που δεν τους προκαλεί ψυχικά προβλήματα.  Παρουσιάζουν έτσι τον εαυτό τους ενίοτε ως άνθρωπο αυστηρό και σκληρό, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρουσιάζονται ως γλυκείς και καλοί προς όλους.

Πείθουν εύκολα ότι δήθεν νοιάζονται για τους άλλους, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, ξεγελώντας τους και δείχνοντας πως είναι άνθρωποι πολύ ευχάριστοι που προκαλούν γέλιο και καλή διάθεση στους άλλους.

Προσανατολισμένοι στις επιτυχίες τους, διατηρούν ως φίλο τους μόνο όποιον είναι στιγμιαία χρήσιμος επαγγελματικά, ενώ μετά τον ξεχνούν αμέσως. 

Έχοντας για χρόνια μάθει να αποσυνδέουν τα συναισθήματα τους, καταλήγουν να ζουν σε ένα ιδεατό κόσμο με δικές τους ορθολογικές αρχές, νόμους ή κανόνες. Αυτός ο απαλλαγμένος από συναισθήματα “κόσμος” τους είναι η σφαίρα που τους βολεύει επειδή αισθάνονται ότι μπορούν να ελέγξουν.

Θα τους λέγαμε και ψυχοπαθείς, γιατί χαρακτηρίζονται από μια απίστευτη απαξίωση κάθε ήττας, την οποία με χαμόγελο μετατρέπουν σε δήθεν νίκη, χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι λέει ο κόσμος ή ο περίγυρός τους.  Με άνεση βγαίνουν στα media και εξηγούν πόσο επιτυχές ήταν κάτι που εμείς οι λοιποί θα αποκαλούσαμε ατυχή έκβαση, και φεύγουν με το χαμόγελο του νικητή, πράγμα το οποίο πράγματι πιστεύουν μέσα τους.  Γιατί ο εγωιστικός εαυτός τους δεν τους επιτρέπει με κανέναν τρόπο να παραδεχθούν την παραμικρή αίσθηση αποτυχίας.

Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κατάλληλοι, δυστυχώς, για την παραπλάνηση του κόσμου και γι’ αυτό γίνονται συχνά ηγέτες κρατών.

Τέτοιος πρέπει να ήταν άλλωστε και ο Χίτλερ, ο οποίος κλεισμένος μέσα σε ένα  υπόγειο καταφύγιο (μπούνκερ) με τους Ρώσους στο Βερολίνο γύρω του, πίστευε ακόμα στην “τελική νίκη” και έδινε στρατηγικές εντολές στους υφισταμένους του, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δείτε λοιπόν δυο σύγχρονους πολιτικούς μας και θα καταλάβετε.  Μιλούν με στόμφο και απόλυτη αυτοπεποίθηση σε εμάς τον “Λαό τους” ακόμα και όταν βρίσκονται προ της ολοκληρωτικής κατάρρευσης.  Ονόματα δεν λέμε, επιλέξτε μόνοι σας όποιους νομίζετε, από τις φωτογραφίες, ότι αντιστοιχούν στο παραπάνω μοντέλο του Νάρκισσου !

Δεν τα λέω άλλωστε εγώ αυτά.  Τα διάβασα σε βιβλία και στις εφημερίδες !

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*