Ο Καλλικράτης καλά κρατεί.
Διαβάζουμε στις εφημερίδες της Λέσβου, τα προβλήματα που ανέκυψαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο θυμός μας δεν περιγράφεται,
Τα ζήσαμε άλλωστε και στην Αθήνα, όπου ο Δήμος στον οποίο ζούμε δεν έχει να πληρώσει τα καύσιμα για τα απορριμματοφόρα, αφήνει απλήρωτους επί μήνες τους υπαλλήλους, ενώ με τον «Καλλικράτη» αυξήθηκαν σημαντικά οι ανάγκες σε προσωπικό, εκεί που μας έλεγαν ότι τον δημιούργησαν για να ελαττωθεί με τις συγχωνεύσεις ο αριθμός των υπαλλήλων και το κόστος της μισθοδοσίας. Όμως σήμερα πληρώνουμε πολλαπλάσιους Δημοτικούς Συμβούλους και συμβούλους των Συμβούλων από ότι στο παρελθόν, όπου πληρώνονταν μόνο οι Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος, ενώ το σύνολο των υπαλλήλων παρέμεινε άθικτο!
Η ασχετοσύνη, η τσαπατσουλιά και τα ψέματα των κυβερνώντων δεν έχουν όρια !
Και θυμούμαστε με αγανάκτηση, πόσο εσπευσμένα ήθελαν να ψηφίσουν τον Καλλικράτειο νόμο, σαν να ήταν αυτό το μεγάλο μας πρόβλημα, μέσα στο οικονομικό χάος στο οποίο μας έχουν οδηγήσει. Με την εσπευσμένη εφαρμογή του μας κατευθύνουν στη σκέψη ότι εκτελούσαν κάποιες έξωθεν εντολές και ότι κάπου αλλού απέβλεπαν. Συζητείται άλλωστε το ενδεχόμενο η όλη ιστορία να αποβλέπει στην μεγαλύτερη ανεξαρτικοποίηση της Θράκης, ώστε να είναι ευκολότερη η απόσχισή της από την Ελλάδα, ακόμα και η ενσωμάτωσή της στην Τουρκία.
Παράλληλα διαβάσαμε ότι ο νέος Δήμαρχος Λέσβου, ο κ. Βουνάτσος είχε κάνει ενέργειες για να αλλάξει τον νόμο, ώστε να γίνουν περισσότεροι οι Δήμοι στη Λέσβο αντί του ενός, που σήμερα είναι αδύνατο να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Θέλουμε να συγχαρούμε τον κ. Βουνάτσο για την ενέργειά του αυτή, ειδικότερα αφού η πρόβλεψή μας, ότι ένας τόσο μεγάλος Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Ήταν άλλωστε ηλίου φαεινότερο για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, πλην των αρμοδίων. Γιατί άραγε;
Λέγαμε τότε (και το είχαμε γράψει αρκετές φορές) ότι ήδη η μετάβαση από Κοινότητα Σκοπέλου σε Δήμο Γέρας, υπήρξε καταστροφική ως προς την αποτελεσματικότητα ορισμένων ανταποδοτικών δραστηριοτήτων, αλλά και ως προς τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόσο μάλλον σε έναν τεράστιο ενιαίο Δήμο. Τώρα, κατόπιν εορτής δικαιωνόμαστε.
Σας θυμίζω, ότι η απόσταση Μυτιλήνη – Σίγρι είναι όση και Αθήνα – Θήβα, μόνο που εκεί παρεμβάλλονται 7 ή 8 Δήμοι ! Αλλά ακόμα και η μετάβαση στη Θήβα είναι πολύ συντομότερη, λόγω του αυτοκινητόδρομου (της Εθνικής Οδού) σε αντίθεση με τους δρόμους όλο στροφές που οδηγούν στο Σίγρι και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές του τερατώδους Καλλικράτειου Δήμου.
Γι’ αυτό είναι εντελώς απογοητευτικό, όταν πρώην Δημοτικοί Άρχοντες της Μυτιλήνης και της Γέρας, έστελναν στην Κετρική Εξουσία μηνύματα για επιλογή ενός και μόνο Δήμου για τη Λέσβο, αποβλέποντας προφανώς στην δική τους αίγλη και σε αυξημένες εξουσίες (αλλά δεν τους βγήκε ο λογαριασμός), ενώ ακόμα πιο απογοητευτικό είναι το ότι οι βουλευτές Λέσβου, που τόσο ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους Μυτιληνιούς, δεν έκαναν καμία κίνηση να αποτραπεί το κακό, πιστεύοντας προφανώς ότι είναι καλύτερα να τα έχουν καλά με την Εξουσία, αντί να συμπαρασταθούν στον Λαό που τους ανέδειξε και τους στήριξε.
Γι’ αυτό ένα μεγάλο μπράβο στον κ. Βουνάτσο για την ανιδιοτελή ενέργειά του αυτή, να προωθήσει την δημιουργία 5 δήμων και ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο ερωτηματικό για όσους βάζουν πάντα το δικό τους σκεπτικό, πάνω από τα συμφέροντα και την πρόοδο του Τόπου.
Η ανέχεια και τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου – Τέρας έχει και τα επακόλουθά της. Είδαμε με μεγάλη απογοήτευση να μην γίνεται πλέον τακτική αποκομιδή σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στις γειτονιές και να μυρίζει όλος ο τόπος άσχημα, ενώ ως λύση προτείνουν τώρα να τα μεταφέρουμε μόνοι μας σε κεντρικά σημεία.
Είδαμε στο Σκόπελο (όπου μένουμε) να αναδύεται αηδιαστική δυσοσμία βόθρου στον κεντρικό δρόμο του, επειδή τα λήμματα των βόθρων χύνονται στον ξεσκέπαστο ποταμό και δεν υπάρχουν χρήματα για τη προβλεπόμενη διαχείρισή τους. Και πού άλλωστε να τα στείλουν, όταν από έλλειψη χρημάτων το «έργο» βιολογικής επεξεργασίας τους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και αυτό παρ’ όλη την δήθεν ενημέρωση με επισκέψεις της προηγούμενης Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε χώρες της Ευρώπης (!!) . Εκεί βέβαια η βιολογική επεξεργασία των λημμάτων είναι δεδομένο της προηγούμενης τριακονταετίας.
Και είδαμε με απόγνωση να λιμνάζουν παντού νερά. Από πρόπερσι και μέχρι σήμερα δεν γίνεται το αυτονόητο, παρόλο που την εποχή αυτή υπάρχει έξαρση των ασθενειών από το κουνούπι του Νείλου, με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους τσιμπηθούν.
Σε μέρες που οι εφημερίδες γράφουν για δημιουργία και προτρέπουν με οδηγίες τις νοικοκυρές να μην αφήνουν ούτε καν υπόλοιπα νερού από το πότισμα, για να προστατευτούμε από τα επικίνδυνα έντομα, στο Ταμπακαριό, στην Ευριακή, στο Πέραμα και γενικά δίπλα στον Κόλπο, λιμνάζουν όλο το καλοκαίρι νερά, στα οποία εκκολάπτονται τα κουνούπια, ενώ πέραν των ραντισμών, θα μπορούσαν με δυο εργάτες να ανοίξουν τα προχώματα που δημιούργησε το κύμα, για να τρέξει το νερό και να λυθεί εύκολα το πρόβλημα.
Αλλά τι να πει κανείς όταν μέσα στο τουριστικό μας Πέραμα, μεταξύ της Εκκλησίας και του εργοστασίου Σουρλάγκα, υπάρχει ένα μεγάλης έκτασης έλος. Το είδαμε και μείναμε άφωνοι, γιατί και αυτό δεν απέχει περισσότερο των 10 μέτρων από τη θάλασσα. Αλλά να ήταν μόνο αυτό !! Στον τσιμεντένιο διπλανό του δρομάκο έχει δημιουργηθεί παράνομη χωματερή. Ότι σκουπίδι μπορείτε να φανταστείτε βρίσκεται εκεί, για να ολοκληρωθεί η εικόνα που θα βιώσουν οι τουρίστες, που τόσο θα θέλαμε να έρθουν και σε εμάς.
Έτσι μετά τις κερδοσκοπικές αυξήσεις των ναύλων στα πλοία, με τις ενέργειες του Κράτους και με τα προβλήματα του «Καλλικράτη», ολοκληρώνονται και οι ενέργειες των δύο κομμάτων εξουσίας της Πατρίδας μας, υπέρ των συμφερόντων της γείτονος Τουρκίας, που δεν προφταίνει να προσελκύει τουρίστες, ακόμα και από τη Λέσβο.
Και ως επισφράγισμα όλων, μειώθηκε και ο αριθμός των πλοίων που εξυπηρετούν το νησί, αλλά και τα δρομολόγια.
Λίνος Κουντουράς