Ο κορονοϊός SARS-CoV-2

28 Σεπ 2020 από

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2.

Προβληματισμοί για τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Στο βιβλίο του, “1984 ο Μεγάλος Αδελφός”, ο Όργουελ προέβλεψε ήδη από το έτος 1948 αυτά που ζούμε σήμερα με τον κορονοϊό και που οδηγούν σταδιακά με επιμονή την ανθρωπότητα σε απόλυτο και διαρκή εγκλεισμό στα σπίτια.  Από το σπίτι θα εργάζονται όλοι (ήδη ξεκίνησε αυτό ακόμα και στην Ελλάδα).   Οι κοινωνικές επαφές θα απαγορεύονται (και αυτό μήπως δεν επιχειρείται με τα μαγαζιά να πρέπει να κλείνουν νωρίς;), ενώ οι συναθροίσεις ήδη απαγορεύονται (ο ανώτερος επιτρεπτός αριθμός συγχρωτισμένων είναι 9 άτομα !).  Τα αγαθά θα παραγγέλλονται μέσω τηλεφώνου ή μέσω υπολογιστή (ήδη οι περισσότεροι είπαν στην ΤV ότι τρώνε παραγγέλνοντας από το σπίτι).

Τι λοιπόν διαβάζουμε για το τι μας οδήγησε σε όλα αυτά: 

Πως μας λένε ότι συνέβη: Απλά από έναν ιό που μας προέκυψε από νυχτερίδες, που δάγκωσαν και μόλυναν κάποια ζώα, όπως την άγρια μοσχογαλή, που αποτελεί λιχουδιά για τους Κινέζους.  Τα ζώα αυτά σκοτώθηκαν από κυνηγούς και κατέληξαν στην Κινέζικη αγορά, μολύνοντας τους εκεί καταναλωτές, οι οποίοι με τη σειρά τους μετέδωσαν τον ιό σε Αμερική και Ευρώπη.  Ο νέος αυτός ιός, που μεταδίδεται πολύ ευκολότερα από παλιούς παρόμοιους, ονομάστηκε SARS-CoV-2.

Λογικά όλα αυτά και παραδεκτά, πλην ενός:  Πώς εδώ και δύο τρείς χιλιάδες χρόνια πριν δεν έτυχε να φάνε οι Κινέζοι τέτοια μολυσμένα ζώα;  Ούτε καν σε εποχές με πείνα και προβλήματα επιβίωσης;  Και αν τα έτρωγαν, πώς δεν κόλλησαν κορονοϊούς και τότε;

Πως θα μπορούσε να έχει συμβεί:  Έτσι όπως κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται.  Μήπως δηλαδή ο νέος κορωνοϊός διέφυγε όντως από ένα  εργαστήριο, στο οποίο διεξάγονταν έρευνες με ιούς σε νυχτερίδες και αυτές μόλυναν ένα ή περισσότερα άγρια ζώα, όπως

ο παγκολίνος ή η ασιατική μοσχογαλή.  Ένα ζώο κάπως σαν το ελάφι, εκλεκτό κυνήγι για ένα πιάτο ξεχωριστών περιστάσεων, γι’ αυτό και εκτρέφεται. Είναι ένα σαρκοφάγο, κοντινό στον σκύλο και τη γάτα και απαντάται στις σπηλιές όπου πότε – πότε καταβροχθίζει και κάποια νυχτερίδα, εξηγούν οι ερευνητές.

Η εκτροφή της μοσχογαλής που έχει 50πλασιασθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, λίγο πριν δηλαδή από την εμφάνιση του Sars, θα μπορούσε να γίνει ο επιθυμητός φορέας, αν κάποιοι θα ήθελαν να μολύνουν πολύ κόσμο. Η μοσχογαλή πιάνεται στο άγριο περιβάλλον και μεταφέρεται σε ειδικές φάρμες, διαδικασία που ευνόησε την γένεση ενός είδους κορωνοϊού, ο οποίος βρίσκεται μόνο στις μοσχογαλές που εκτρέφονται από τον άνθρωπο.

Μία αγορά πώλησης αγρίων ζώων θεωρήθηκε από τους Κινέζους επιστήμονες ως η πηγή του ιού, από τα πρώτα κιόλας στάδια της επιδημίας στην Κίνα. Αυτό επομένως που στην αρχή της πανδημίας ακουγόταν ως συνωμοσιολογία δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πλέον σύντομα αληθινό και ο SARS-CoV-2 να έχει όντως προκύψει από

μια ψαραγορά στη Γουχάν. Διάφορα ΜΜΕ άλλωστε διατυπώνουν την άποψη πως ο ιός μπορεί να προέρχεται από το αμερικάνικο επιστημονικό εργαστήριο Institute of Virology που βρίσκεται σε αυτή την πόλη πολύ κοντά στη συγκεκριμένη ψαραγορά της Γουχάν. Έρευνα όμως σε επίσης επιστημονικά περιοδικά όπως το The Lancet, διαπίστωνε ότι από τους 41 πρώτους ασθενείς με κορωνοϊό, οι 13 δεν είχαν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ψαραγορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα, αφού αυτοί μπορεί να μολύνθηκαν από τους άλλους.  Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας  Ντάνιελ Λάσι, από το πανεπιστήμιο Τζoρτζτάουν στην Ουάσιγκτον, θεωρεί επίσης ότι τα πρώτα εκείνα 13 κρούσματα δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την ψαραγορά.  Πώς λοιπόν και από πού κόλλησαν οι φορείς του ιού;  Εξάλλου θεωρείται πιθανό ο πρώτος άνθρωπος να μολύνθηκε από τον ιό ήδη τον Νοέμβριο του 2019.

Έτσι, αν τώρα ήμουν και εγώ συνομωσιολόγος, θα έλεγα ότι μπορεί να αναπτύχτηκε και να μεταδόθηκε όχι τυχαία, αλλά από κάποιους που επιθυμούν την ριζική μείωση του πληθυσμού της Γης.  Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι επώνυμοι που την θεωρούν απαραίτητη, όπως πχ. ο πολύς Αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, επενδυτής, αγνωστικιστής και προγραμματιστής Bill Gates και άλλοι τέτοιοι. ‎ Ας μας πουν λοιπόν τι ακριβώς θέλουν, γιατί δεν συγκλίνω σε όλα αυτά, επειδή πιστεύω ακράδαντα στην εντιμότητα των κρατούντων, που δεν μπορεί παρά να θέλουν το καλό μας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*