Ποίημα του Günter Grass για την Ελλάδα

27 Μάι 2012 από

Η Süddeutsche Zeitung, από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες εφημερίδες της Γερμανίας, δημοσίευσε ένα απόσπασμα από το πρόσφατο ποίημα του Γκύντερ Γκρας  (Günter Grass)  που αναφέρεται στην Ελλάδα και στις οικονομικές εξελίξεις που την αφορούν.

Η ντροπή της Ευρώπης

Κοντά στο χάος, επειδή αταίριαστη είναι με τις Αγορές,

κι’ εσύ μακριά από την χώρα,

που σου δάνεισε το λίκνο.

Ό,τι ψάχνοντας με την ψυχή,

κι’ ότι το βρήκες θεωρούσες,

χάνεται τώρα,

άχρηστο παλιοσίδερο κοστολογείται.

Ως οφειλέτης γυμνή στης διαπόμπευσης το ικρίωμα,

υποφέρει μια χώρα,

που το χρέος για ευχαριστώ σ’ αυτήν, τρόπος σου ήταν έκφρασης.

Χώρα χωρίς δίκαιο, που της δικαιοσύνης ο Ισχυρός της σφίγγει το ζωνάρι όλο και πιο σφικτά. (…)

Έξω από τη χώρα όμως, ακόλουθοι, του Κροίσου συγγενείς, στοίβαξαν στα χρηματοκιβώτιά σου ό,τι σαν χρυσός γυαλίζει.

Πιες επιτέλους, πιες !  Φωνάζουν οι χειροκροτητές των Επιτρόπων, όμως θυμωμένος ο Σωκράτης σου δίνει πίσω ξέχειλο το κύπελλο. (….)

Θα μαραζώσεις χωρίς πνευματικότητα, όταν σου λείψει η χώρα, το πνεύμα της οποίας σε επινόησε, Ευρώπη.

[Το ποίημα του Γκρας, μετέφρασε ο Λίνος Κουντουράς με επιμέλεια Ευαγγελίας Καπετάνου]

———————————————–

Ο Γκύντερ Γκρας έγινε παγκόσμια γνωστός με το βιβλίο του «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» και το 1999 πήρε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Εδώ και χρόνια θεωρείται η ηθική προσωπικότητα της Γερμανίας. Μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, ο Γκρας τάχθηκε  κατά της ένωσης των δύο Γερμανιών και πρότεινε, μια Συνομοσπονδία των δύο Γερμανικών κρατών, για το διάστημα μιας επταετίας, με μελλοντική  μορφή μιας ένωσης Γερμανικών κρατών.
Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των τσιγγάνων, υποστηρίζοντας την ανάγκη χορήγησης σε αυτούς ευρωπαϊκού διαβατηρίου, που θα τους επιτρέπει τη διαμονή σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος. Δημιούργησε στην Ρουμανία ένα ίδρυμα για τους Ρομά, με την ονομασία “Εταιρία για τους απειλούμενους λαούς”.

Στο στρατό στα 17 του χρόνια

Διάφοροι πολέμιοί του απεκάλυψαν αργότερα, ότι στον πόλεμο είχε υπηρετήσει στα SS.  Απέκρυβαν όμως ότι ήταν μόλις 17 ετών, επιστρατεύτηκε από το Χιτλερικό καθεστώς λίγο πριν την κατάρρευση του μετώπου, σε εμπόλεμη μονάδα πρώτης γραμμής, τα Waffen-SS και υπηρέτησε για διάστημα μικρότερο των δύο μηνών στην αντιαεροπορική άμυνα.

Από αυτή την καταγγελία η αξιοπιστία του Γκρας πληγώθηκε, αν και ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο διάστημα αυτό δε συμμετείχε σε καμία εγκληματική δράση και δεν έριξε ούτε μια σφαίρα.

Παρ’ όλα αυτά στο αυτοβιογραφικό του έργο «Ξεφλουδίζοντας το κρεμμύδι»,  κάνει την αυτοκριτική του για το διάστημα αυτό της ζωής του.

———————————————–

Στο ίδιο φύλλο η Süddeutsche Zeitung, αναφέρεται  και στις δηλώσεις της Λαγκάρντ (Christine Lagarde) η οποία είπε ότι είναι περιορισμένη η συμπόνια της για τους εξουθενωμένους από τα οικονομικά μέτρα Έλληνες. «Νομίζω ότι θα έπρεπε όλοι μαζί να βοηθηθούν μόνοι τους πληρώνοντας τους φόρους τους», είπε η Λαγκάρντ στην αγγλική εφημερίδα The Guardian.

Στην ερώτηση αν μπορεί να παραβλέψει ότι στην Ελλάδα μητέρες δεν βρίσκουν μια Μαμή και ασθενείς τα απαραίτητα φάρμακα για τη ζωή τους, απάντησε: «Σκέπτομαι περισσότερο τα μικρά παιδιά σε ένα μικρό σχολείο ενός χωριού στον Νίγηρα, που έχουν μάθημα δύο μόνο ώρες την ημέρα, καθισμένα τρία μαζί σε μια καρέκλα, με μεγάλη επιθυμία να εκπαιδευτούν.  Τα έχω συνεχώς στο μυαλό μου επειδή πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα».

Η κα Lagarde

«Οι Έλληνες γονείς πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα παιδιά τους, πληρώνοντας τους φόρους τους», εξήγησε η Λαγκάρντ.

«Λυπάμαι περισσότερο τους πάμφτωχους στην Αφρική…  Ξέρετε, όσο αφορά την Αθήνα, σκέφτεται όσους όλο αυτό το διάστημα προσπαθούν να μην πληρώσουν τους φόρους τους».

 

Σχετικά άρθρα

Ετικέτες

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*