Προς κ. Τσίπρα.

10 Φεβ 2016 από

Με κορεάτη σύμβουλο ;

Με κορεάτη σύμβουλο ;

Προς κ. Τσίπρα.

Αποσπάσματα από παλιά υπομνήματά μου προς κ. Τσίπρα. Είναι πολύ περισσότερα, αλλά και μόνο αυτά τα λίγα αν είχε υιοθετήσει τα αποτελέσματα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Δυστυχώς οι πολιτικοί μας κάνουν πάντοτε το στιγμιαίο σκόπιμο και ποτέ το σωστό. Έτσι αντί να γίνουν Ηγέτες καταντούν αναλώσιμοι, αν όχι κατάπτυστοι. Γιατί άραγε;

Σταλμένο την 5.10.2009
• Χρήματα στους φτωχούς
Η αγορά θα κινηθεί, αν δώσετε χρήματα στους φτωχούς. Αυτοί θα τρέξουν να αγοράσουν και το κράτος θα εισπράξει ΦΠΑ. Φτωχαίνοντας τους πάντες θα χρεοκοπήσουμε χωρίς αμφιβολία. Επιβάλετε στις τράπεζες, οι οποίες πρόσφατα χρηματοδοτήθηκαν σκανδαλωδώς [… και τότε ! σημερινή σημείωση] , την φτηνή δανειοδότηση των πολιτών.
• Τα σκάνδαλα στη Δικαιοσύνη
Πρωθυπουργός, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, συχνά ξεγλιστρούν λέγοντας ότι τα σκάνδαλα θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη. Είναι μια εντελώς παραπλανητική άποψη ο προσφιλής αυτός ελιγμός των ιθυνόντων, να περιμένουμε, σε περιπτώσεις σκανδάλων, «να αποφανθεί η Δικαιοσύνη».
Εξηγούμαι με ένα απλό παράδειγμα: Κανένα ποινικό αδίκημα δεν κάνει ο διαχειριστής της περιουσίας ενός ανήλικου παιδιού, αν πουλήσει τα πάντα και σπαταλήσει τα χρήματα εδώ και εκεί. Δεν παύει όμως να θεωρείται αισχρός εκμεταλλευτής και παλιάνθρωπος. Δεν διαγράφονται επομένως τα σκάνδαλα δια της δικαστικής οδού, όταν παραμένουν άκρως ανήθικα, ακόμα και αν είναι νόμιμα. Ο πολίτης εκλέγει ιθύνοντες με ηθικό έρμα και όχι νομότυπους διασπαθιστές των χρημάτων του.
• Να μας λένε τι να κάνουμε, όχι τι απαγορεύεται
Θεσμοθετήστε σαν πρώτο μέτρο την απαγόρευση των απαγορεύσεων.
Να μην μας λέει κανείς δημόσιος λειτουργός, υπάλληλος, αστυνομία, δασάρχης, πολεοδομία, τροχαία, ακόμα και διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές, το τι να μην κάνουμε, αλλά να μας λένε τι θέλουν ή τι πρέπει να κάνουμε.
Όχι από πού να μην περάσει ο δρόμος (κύριοι διαδηλωτές) αλλά από πού θέλετε να περάσει.
Όχι που δεν θέλετε να κάνουμε χωματερή, αλλά που θέλετε να γίνει.
Όχι που απαγορεύεται να παρκάρουμε κύριοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, κύριοι Δήμαρχοι, αλλά να μας πείτε που θέλετε να παρκάρουμε.
Όχι που απαγορεύεται να κτίσουμε κύριοι δασάρχες ή του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά να μας πείτε τι πρέπει να κάνουμε για να κτίσουμε στο οικοπεδάκι μας.
Η τακτική να λέμε τι απαγορεύεται και να αφήνουμε τον άλλο (συνήθως τον κακομοίρη τον Έλληνα) να βρει μόνος του το τι να κάνει, είναι απόρροια ανικανότητας ή εκ του πονηρού.
Καλέστε στην αρχή όλους τους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους (αλλά όχι μόνο τους συνήθεις – ύποπτους – συνδικαλιστές και … ειδικούς) ώστε να έχετε καταλήξει με συνομιλίες με όλους τους ενδιαφερόμενους στο τι μπορεί να γίνει σε κάθε πρόβλημα, πριν από κάθε απόφασή σας.

• Να μην πληρώνονται οι αιρετοί, όσο το κράτος χρωστάει στους χαμηλόμισθους
Αν το κράτος δεν τα βγάζει πέρα, ας μην πληρώνει τους Βουλευτές, τους Υπουργούς, τους συμβούλους τους, αλλά και τους Περιφερειάρχες, τους Προέδρους των ΔΕΚΟ και γενικά τους κομματικά διορισμένους. Απαράδεκτο να μην πληρώνονται οι χαμηλόμισθοι, πχ οι καθαρίστριες ή οι συμβασιούχοι καθηγητές αλλά να πληρώνονται ανελλιπώς όλοι αυτοί που κατά κάποιον τρόπο είναι συνυπεύθυνοι για το χάλι της οικονομίας. Να ψηφιστεί νόμος ότι οι βουλευτές, οι υπουργοί, όλοι οι αιρετοί και οι εν λόγω διορισμένοι, θα πληρώνονται μόνο όταν δεν θα υπάρχει κανένα χρέος προς άλλους δικαιούχους. [σημερινή σημείωση: Ξέρετε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας σύμβουλος του κ. Τσίπρα έχει σήμερα (10.2.16) μηνιαίο μισθό 125.000 €, ενώ μειώνουμε συνεχώς τις συντάξεις ?;?;?;]
• Ασφαλιστικό
Ως γνωστό κανείς δεν παίρνει σύνταξη, αν δεν έχει πληρώσει όλες τις εισφορές του για τα προβλεπόμενα χρόνια εργασίας. Αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία και από αυτά, επαυξημένα με τους ανά έτος νόμιμους τόκους, πρέπει να του χορηγηθεί η σύνταξη. Αν αυτά τα χρήματα λείπουν από τα Ταμεία, τότε κάποιος τα έχει πάρει. Γιατί το χρήμα δεν χάνεται. Απλώς αλλάζει χέρια. Πρέπει λοιπόν να απαιτήσουμε από τους ανά περίοδο υπεύθυνους ή αρμόδιους να μας τα επιστρέψουν ή να μας πουν ποιος τα έχει, για να τα ζητήσουμε από αυτόν. Διαφορετικά να δεσμευτεί όλη η περιουσία του υπεύθυνου και αφού προφανώς δεν θα επαρκεί για να καλυφτεί το έλλειμμα, να μένει έγκλειστος, μέχρις ότου μας πει ποιος έχει τα χρήματα ή μέχρις ότου μας τα επιστρέψει ο ίδιος. Ο κάθε συνταξιούχος πλήρωνε μια ζωή και δεν επιτρέπεται να αγωνιά για το αν τελικά τα Ταμεία θα μπορέσουν να τον συνταξιοδοτήσουν, ενώ ταυτόχρονα αυτοί που οικειοποιηθήκαν τα χρήματα του, να τα γλεντούν ανέγγιχτοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Όταν ανέλαβε η Ν.Δ. την διακυβέρνηση της Ελλάδας, το ΙΚΑ είχε ένα σοβαρό αποθεματικό. Σήμερα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα. Ας αρχίσουμε λοιπόν την έρευνα και την εφαρμογή του μέτρου από τον μεγάλο μας ασφαλιστικό οργανισμό

• Αιγαίο
Κανείς δεν τολμάει να αμφισβητήσει ένα σοβαρό, συγκροτημένο και εύπορο κράτος. Αν αντιθέτως εξακολουθούμε να εκπροσωπούμε τον φτωχό, κακομοίρη, κουτοπόνηρο και κομπιναδόρο Καραγκιόζη, την οικογένειά του και την καλύβα του, όλοι θα μας δίνουν καρπαζιές. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν εμείς με τους άλλους (ΕΕ, ΗΠΑ και γείτονες) για το καθεστώς των υφαλοκριπίδων, αφήνοντας στην ανάγκη την Τουρκία εκτός συνομιλιών. Αν με όλους τους άλλους συμφωνήσουμε, τι θα πει τελικά η Τουρκία; Ας αναπτύξουμε ιδιαίτερα καλές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και ας καταστήσουμε σαφές, ότι τα σύνορά μας θα κλείσουν ερμητικά για όποιον γείτονά μας, μας αμφισβητήσει. Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία ή όποιοι άλλοι δεν θα ξαναέρθουν στην Ελλάδα, δεν θα πουλήσουν τίποτα και δεν θα αγοράσουν, αν αμφισβητήσουν τις θέσεις μας, οι δε υπήκοοί τους θα απελαθούν και θα επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε ρεύμα από τα Σκόπια, να αφήνουμε χρήματα στα Καζίνα τους, να τους στέλνουμε οικονομική βοήθεια και να έχουμε εδώ δικούς τους εργαζόμενους, ενώ αυτοί μας πολεμούν. Διακοπή όλων των διευκολύνσεων λοιπόν και μάλιστα εντός ελαχίστων ημερών.

• Μετανάστες και λαθρομετανάστες
Για το θέμα αυτό έχω κάνει μια πρόταση, η οποία αν και ανορθόδοξη, είναι απολύτως αποτελεσματική. (Η πρότασή μου αυτή είναι στη διάθεσή σας, αν την θελήσετε).
Πέραν αυτής όμως θα μπορούσαν οι Πρεσβείες μας στα επίμαχα κράτη, να ενημερώνουν κατά καιρούς με πληρωμένες ολοσέλιδες ανακοινώσεις στις εφημερίδες, για το πως ακριβώς έχει η κατάσταση. Αποδυναμώνουν έτσι τους σύγχρονους δουλεμπόρους, που με ψεύτικες διηγήσεις παρασέρνουν πάμφτωχους ανθρώπους, οι οποίοι πουλούν ότι έχουν και δεν έχουν για να έρθουν στην Ελλάδα, την δήθεν χώρα της επαγγελίας. Μέχρι και στην τηλεόραση είδαμε να βιντεοσκοπούν σε ρεσέπσιον, μετανάστη σαν δήθεν ιδιοκτήτη Ξενοδοχείου, για να δείξουν την δήθεν οικονομική επιτυχία των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και να προσελκύσουν θύματα. Δεν μάθαμε όμως αν δραστηριοποιήθηκε το κράτος εναντίων αυτών που γύριζαν το Video που μας έδειξε η τηλεόραση. Γιατί;

E-Mail προς ΣΥΡΙΖΑ την 18.1.16

Ο Τσίπρας, την πρώτη φορά, τον Φεβρουάριο του 15, δεν ζόρισε όπως έπρεπε τους “εταίρους-κλεφτρόνια” και μας πάτησαν κάτω. Τώρα που οι δυνάστες μας, ανατρέπουν τα συμφωνηθέντα και ζητούν τα τριπλά, έχει μια δεύτερη – και τελευταία – ευκαιρία να τους πει: “Τέρμα ως εδώ. Διακόπτω κάθε πληρωμή για 2 χρόνια, αναδιοργανώνω την Ελλάδα που διαλύσατε και μετά τα δύο χρόνια, με φτιαγμένη την οικονομία μας, θα σας πω, πως θα αποπληρώνω και πόσα. Ποτέ πάντως τόκους πάνω από αυτούς που πληρώνει η πλούσια Γερμανία. Αν θέλουν. Και αν δεν θέλουν ας γίνει ότι γίνει και ας έρθει ο νέος “Μεσσίας” Μητσοτάκης να βγάλει τα κάστανα απ´ τη φωτιά. Αν θα μπορέσει! Γιατί αφού θα έρθει έτσι κι αλλιώς, γιατί να μην έρθει με τσαμπουκά; Αν δεν το κάνετε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει μία μικρή παρένθεση. Δεν καταλάβατε ότι οι δανειστές θα το τραβήξουν όσο πάει, μέχρι να σας διαλύσουν;

DSC00277Με το χαμόγελο δεν θα καταφέρετε τίποτα. Και αν μας βγάλουν από το Σένγκεν γκρεμίστε τους φράχτες και αφήστε τους μετανάστες να πάνε στα σύνορα ελεύθερα, για να δούμε πώς θα διαχειριστεί η πονηρή Ευρώπη τη ροή τους στα νέα σύνορά της. Εκτός βέβαια και αν οι σημερινοί ιθύνοντές μας (για να μην αναφέρω όνομα) εκτελούν συμφωνημένες μεθοδεύσεις. Εάν δεν ισχύει αυτό, τότε πείτε στους αρχηγούς σας πως “κανένα πρόβατο δεν σώθηκε βελάζοντας”. Άντε γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μας καταστρέψατε.

Απόσπασμα από υπόμνημα σταλμένο την 30.1.2015
Φορολογία.
– Μηδενική φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά φορολόγηση όλων των μερισμάτων που εισπράττουν οι μέτοχοι ή γενικότερα οι επιχειρηματίες, με κλιμακούμενους φορολογικούς συντελεστές.
– Στα έσοδα από μία εταιρεία θα περιλαμβάνεται και το κόστος των παροχών που χορηγούνται ως είδος από τις επιχειρήσεις προς τους επιχειρηματίες, όπως αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο, ενοίκιο ή κατασκευή κατοικίας κλπ.
– Ως έσοδο θα χαρακτηρίζονται και όσα χρήματα μετακινούνται από τις εν Ελλάδι θυγατρικές εταιρείες προς τις μητρικές τους στο εξωτερικό και θα φορολογούνται απόλυτα όμοια με τα χορηγούμενα μερίσματα.
DSC222 A copyΈτσι τα περισσότερα κέρδη των επιχειρήσεων θα επενδύονται, αφού οι επιχειρηματίες θα αποφεύγουν να εισπράττουν μεγαλύτερα ποσά από τα αναγκαία, προκειμένου να μην φορολογηθούν. Το κίνητρο όμως της μηδενικής φορολόγησης και των επενδύσεων, για τις επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο και θα αναβαθμίσει την Αγορά, μειώνοντας την ανεργία. Αλλά και οι επιχειρηματίες δεν θα χάνουν, αφού οι όποιες επενδύσεις θα είναι προς όφελος της επιχειρηματικότητάς τους.
Ακριβώς το αντίθετο γίνεται σήμερα με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις δηλαδή φορολογούνται άγρια, προκειμένου οι επιχειρηματίες να απολαμβάνουν μερίσματα με χαμηλή ή και μηδενική φορολόγηση.
Ας περιαυτολογήσω λοιπόν λιγάκι.
Λίνος Κουντουράς

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*