Προς την Ακαδημία Αθηνών

2 Δεκ 2015 από

akadimia_athinwnΠρος την Ακαδημία Αθηνών
Αθήνα 22.10.2015
Κύριοι Αθάνατοι,

Είμαι ένας απλός πολίτης χωρίς ιδιαίτερες δάφνες σπουδών. Ούτε καν τα σημερινά αυτονόητα, όπως Masters ή Διδακτορικά δεν έχω για την προβολή μου.
Αισθάνομαι γι’ αυτό μεγάλο σεβασμό στο θεσμό της Ακαδημίας Αθηνών, που συγκεντρώνει την κορυφή των πνευματικών ανθρώπων της Χώρας μας, αλλά και μεγάλη απογοήτευση για το πώς τα σημερινά μέλη της λειτουργούν στα Εθνικά μας θέματα.
Απογοήτευση γιατί, αν οι Ακαδημαϊκοί μας δεν έχουν την ευαισθησία που θα περιμέναμε για να στηρίξουν τον Λαό στα θέματα της Εθνικής μας υπόστασης και ανεξαρτησίας, τότε τι να περιμένουμε από τον Έλληνα πολίτη, που συχνά δεν έχει την κατάρτιση, τη μόρφωση ή τις ικανότητες, αλλά ούτε και την εξέχουσα θέση, για να επιβάλει σε παγκόσμια κλίμακα τις απόψεις του.
Ιδιαίτερη ντροπή όμως αισθάνομαι όταν ξένοι επιφανείς άνθρωποι των γραμμάτων, του δικού σας δηλαδή επιπέδου, επεμβαίνουν υπέρ της Ελλάδας, επειδή αισθάνονται υπορέωσή τους να μας βοηθήσουν στα απίστευτα προβλήματα που μας δημιουργούν οι ξένοι.
Εσείς, η αφρόκρεμα του Ελληνικού πνεύματος, γνωρίζετε το πόσο αποφασιστικά συνετέλεσαν οι Ευρωπαίοι διαχρονικά στην καταστροφή μας.
Στην άλωση της Πόλης οι δήθεν τότε σύμμαχοί μας. Στην Μικρασιατική καταστροφή οι Αγγλογάλλοι. Στον πόλεμο του 40 οι Εγγλέζοι και οι ίδιοι στον εμφύλιο. Πρόσφατα οι Γερμανοί με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιθυμητή από αυτούς κρίση και τώρα στην σημερινή οικονομική κατάρρευση του Κράτους μας.
Αισθάνομαι λοιπόν ντροπή, όταν φίλοι μου από το εξωτερικό μου στέλνουν άρθρα επιφανών Γερμανών και Αμερικανών ακαδημαϊκών και πνευματικών ανθρώπων, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό από τους Έλληνες Ακαδημαϊκούς.

Αναφέρομαι σε ξένους Ακαδημαϊκούς, όπως οι: Etienne Balibar, Costas Douzinas, Barbara Spinelli, Rowan Williams, Immanuel Wallerstein, Slavoj Zizek, Michael Mansfield, Judith Butler, Chantal Mouffe, Homi Bhabha, Wendy Brown, Eric Fassin, Tariq Ali και ο Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπορι Ρόουαν Ουίλιαμς.
Όμως και πολλοί άλλοι, όπως ο ψυχίατρος της NASA και ακαδημαϊκός Τάουιλ, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Martin Feldstein, ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας του LSE Albrecht Ritschl, αλλά και η κα Αρβελέρ.
Ξεχωριστή περίπτωση ακαδημαϊκού που ασχολείται συχνά με την ελληνική – ευρωπαϊκή κρίση, ο νομπελίστας Paul Krugman, αλλά και το εξαιρετικό άρθρο του καθηγητή του Ecole Normale Superieure και Πανεπιστημίου του Princeton Hassan Fabien στην Liberation.
Άλλοι τρείς ξένοι ακαδημαϊκοί, η Γαλλίδα Simone Le Baron, ο Ιρανός Arsam Momeni και ο Νιγηριανός Sam Chekwas, γράφουν πως κάποιοι προσπαθούν να μας «αναγκάσουν» να ξεχάσουμε τo μεγαλείο του Ελληνισμού !

Δεν θα σας κουράσω με άλλα ονόματα από τα πάμπολλα που διάβασα. Επισημαίνω μόνο ότι τίποτα δεν ακούστηκε στον Ελληνικό, ιδιαίτερα όμως στον ξένο Τύπο και στις τηλεοράσεις, που να προέρχεται από τους Έλληνες Ακαδημαϊκούς. Αυτούς που θα έπρεπε να βρίσκονται σε καθημερινή βάση στα παγκόσμια ΜΜΕ για να στηρίξουν την Πατρίδα που τους στήριξε, που τους αμείβει και που τους τίμησε, ενώ είναι και οι μόνοι που, όπως διάβασα, εξαιρέθηκαν από τις περικοπές, οι οποίες έπληξαν κάθε Έλληνα πολίτη.
Γι’ αυτό στεναχωριέμαι ιδιαίτερα και αισθάνομαι ντροπή, που η Ελληνική Ακαδημία Aθηνών των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών, σιωπά διαχρονικά στις επεμβάσεις των ξένων, αποδεχόμενη με τη σιωπή της τα πάντα.

Λίνος Κουντουράς

Υστερόγραφο από 14.1.16 :  Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.  Ίσως αυτό να εξηγεί την σιωπή τους.

 

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*