ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

6 Αυγ 2020 από

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Πριν διαβάσετε τα παρακάτω, θυμίζω ότι οι συνταξιούχοι πλήρωναν μια ζωή υπέρογκες κρατήσεις, ότι τα αποθεματικά τους τα πήραν κάποια στιγμή και τα έδωσαν στις τράπεζες με απόφαση της τότε κυβέρνησης (την οποία θα έπρεπε γι αυτό και μόνο να μην ξαναψηφίσει ποτέ κανείς μας) και τώρα τρέχουν να βρουν λεφτά για να πληρώσουν τις συντάξεις.  Και βρήκαν κάποιες αηδιαστικές λύσεις, όπως πχ να καθυστερούν τη συνταξιοδότηση όσο γίνεται, ώστε να πεθαίνει εν τω μεταξύ ένα ποσοστό συνταξιούχων ή να περικόπτουν με διάφορα τρικ τα τελικά ποσά συντάξεων.

Παρά ταύτα οι συνταξιούχοι μετά από δίκες, κέρδισαν να πάρουν πίσω παρακρατήσεις 11 μηνών, αλλά μόνον στις κύριες συντάξεις, τις μειώσεις δηλαδή των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που επιβλήθηκαν “παράνομα” στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και αφορούσαν κύριες συντάξεις, επικουρικές και Δώρα. Σημειωτέον ότι την επιστροφή των μειώσεων αυτών είχε απορρίψει ο ΣΥΡΙΖΑ (ωραίος έ;) και συνέχισε να τις επιβάλλει παρά τη διάγνωση της αντισυνταγματικότητάς τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον Ιούνιο του 2015 (πολύ ωραίοι οι δημοκράτες Συριζαίοι !).

Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφασισμένη (??!!) να δώσει ένα τέλος στις δεκάδες χιλιάδες δικαστικές υποθέσεις των συνταξιούχων και ζήτησε από το ΣτΕ να βγάλει μια απόφαση για τα αναδρομικά που πρέπει να πληρωθούν. Το ΣτΕ ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις του 2015, για αντισυνταγματικές μειώσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων και Δώρων δεν αλλάζουν, αν και αυτά ισχύουν μόνο για τις κύριες συντάξεις.

Αν είναι δυνατόν δηλαδή να παίρνουν μέτρα παράνομα (!) και αντισυνταγματικά αυτοί που μας κυβερνούν, εις βάρος του Λαού που τους ψήφισε και του οποίου τα συμφέροντα υποτίθεται ότι προστατεύουν, ενώ στην ουσία στηρίζουν συμφέροντα των ξένων. Και μάλιστα να επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα αντικοινωνικά μέτρα, παρά το ότι το ΣτΕ και οι νομοθεσία μας το απαγορεύουν. Η δε ΝΔ, ενώ ξεκίνησε με φόρα να στηρίξει δήθεν τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα με ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού μας στην TV, αιφνιδίως τα παίρνει όλα πίσω.  Ποιος κυβερνά λοιπόν αυτή τη χώρα, θα ξαναρωτηθούμε, αν όχι ο Πρωθυπουργός μας;  Η Μέρκελ μήπως;

Κατά τη γνώμη νομικών, αν δεν δοθούν με άλλη κυβερνητική ρύθμιση τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις, τότε οι συνταξιούχοι μπορούν να προσφύγουν μέσω δικηγόρων τους σε νέα πρότυπη δίκη στο ΣτΕ ζητώντας οριστική απάντηση και απόφαση για τις μειώσεις των επικουρικών που θέλουν να τους επιστραφούν. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση θα έχει αποτέλεσμα για όλους.  Δηλαδή αποφασίζει παράνομα και εις βάρος του Πολίτη η Κυβέρνηση και μετά αυτός πρέπει να τρέχει στα δικαστήρια για να βρει το δίκιο τουΆσε που κάποιοι πλήρωσαν και για όσους που δεν ξόδεψαν δεκάρα.  Αυτό λέγεται κράτος δικαίου.  

Οι συνταξιούχοι που έχουν αγωγές σε εκκρεμότητα για κύριες και επικουρικές, θα πάρουν επιπλέον αναδρομικά;  Ρωτάνε στο διαδίκτυο.

Πιθανότατα ναι, αλλά θα είναι μόνο για το 11μηνο αναδρομικών που αφορά στις κύριες συντάξεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι δίκες, λέει η κυβερνητική απόφαση, συνεχίζονται για όσους έχουν κάνει ήδη αγωγές. Δηλαδή για 250.000 συνταξιούχους υπάρχει ελπίδα ότι θα κερδίσουν τα αναδρομικά 11μήνου στις επικουρικές και στα Δώρα, αφού πληρωθούν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων. Άντε να βρεις άκρη μετά από όλα αυτά.

Μπορούν οι συνταξιούχοι να μην πάρουν τα αναδρομικά που τους δίνει η κυβέρνηση και να διεκδικήσουν όλες τις επιστροφές και για μεγαλύτερο διάστημα;

Ναι, υπό προϋποθέσεις. Για να αποποιηθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων θα πρέπει να κάνουν αίτηση αποποίησης του δικαιούμενου ποσού στον ΕΦΚΑ.  Νέα κολπάκια και πάλιν από την Κυβέρνηση που δήθεν μας εκπροσωπεί, ενώ  προσπαθεί συνεχώς να περάσει αντικοινωνικά μέτρα.   Αν τώρα, παρά την αίτηση, τα αναδρομικά πιστωθούν στους λογαριασμούς τους αυτόματα, τότε θα θεωρηθεί ότι τα εισέπραξαν, είτε τα σηκώσουν είτε όχι (!!). Μια πρόταση λοιπόν είναι, μετά την αίτηση αποποίησης των αναδρομικών κύριας σύνταξης, να καταθέσουν το ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να κάνουν αγωγή για όλο το πακέτο, δηλαδή για αναδρομικά κύριας σύνταξης, επικουρικής και Δώρων κύριας και επικουρικής σύνταξης.  ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποποίηση πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγή και σκέφτονται να ασκήσουν για όλα τα αναδρομικά. Ενώ όσοι έχουν ήδη κάνει αγωγή θα πάρουν τα αναδρομικά της κύριας σύνταξης και θα συνεχίσουν τη δίκη για τα υπόλοιπα.   Χρειάζεσαι δηλαδή δικηγόρους ολκής για να βρεις το δίκιο σου ως πολίτης της Δανιμαρκίας που λέγεται Ελλάδα και όπου οι εκπρόσωποί σου αγωνίζονται για να περάσουν διατάξεις εις βάρος σου και υπέρ των Γερμανών ή της κας Μέρκελ ή δεν ξέρω ποιών άλλων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*