Συντομογραφίες και Εξελίξεις

3 Μαρ 2012 από

Οι Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στα διαφημιστικά τους φυλλάδια αναφέρουν συντομογραφίες, που ούτε οι πωλητές τους γνωρίζουν τι σημαίνουν.

Εξηγούμε εδώ τις πιο συνηθισμένες συντομογραφίες, οι οποίες συχνά έχουν διαφορετική – πολλαπλή ονομασία, ανάλογα με το αν έχουν αγγλοσαξονική ή γερμανική προέλευση, ενώ αναφερόμαστε και στις πρόσφατες εξελίξεις των ηλεκτρονικών διευκολύνσεων του οδηγού.


Συντομογραφίες στα έντυπα Aυτοκινήτων

ABS [Anti-Blocking System] Αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών, ώστε το όχημα να διατηρεί την κατευθυντικότητά του.

ACC [Adaptive cruise control] Διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του οχήματος σε όλες τις συνθήκες του δρόμου (ανηφόρες κατηφόρες κλπ) και απενεργοποιείται μόλις ο οδηγός πατήσει το φρένο. Δεν χρειάζεται έτσι συνεχής έλεγχος του ταχύμετρου για να μην παραβιάζεται το όριο ταχύτητας.

ADR [Automatic distance control (VW), or Trigger duration control] Ραντάρ που ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και επεμβαίνει όταν αυτή καθίσταται επικίνδυνη.

AFS [Advanced front-lighting system].  Κατευθύνει τα φώτα του οχήματος προς τα εκεί που είναι στριμμένοι οι τροχοί, μέσω περιστρεφόμενων ανακλαστήρων.

ASD [Automatic limited-slip differential] Επεμβαίνει ηλεκτρονικά στο σύστημα του ABS, φρενάροντας τον τροχό που σπινάρει, ώστε να αποκτήσει ροπή ο άλλος τροχός.

ASR [Transmission slip control] Παρόμοιο με το ASD

AWR [Distance warning radar] Παρόμοιο με το ADR

EDS [Electronic differential lock] Παρόμοιο με το ASD

ESP [Electronic stability program] Επεμβαίνει μέσω του συστήματος ABS και φρενάρει εναλλακτικά τον κατάλληλο τροχό και επαναφέρει ένα όχημα που εκτρέπεται της πορείας του στην σωστή του κατεύθυνση.

FDR [Vehicle-dynamics control] Ελέγχει το φρενάρισμα μεμονωμένων τροχών και γενικά την κίνηση του οχήματος.  Χρησιμοποιεί σήματα όπως τη γωνία του τιμονιού, την πίεση πέδησης, τη ροπή του κινητήρα το συντελεστή περιστροφής, και την πλευρική επιτάχυνση, για υποστήριξη του οδηγού σε  δύσκολες συνθήκες.

HBA [Hydraulic brake assistant] Δυναμώνει την πίεση στα φρένα, όταν διαπιστώσει απότομο πάτημα του πεντάλ φρένου, που δείχνει φρενάρισμα κινδύνου. Μειώνει έτσι το διάστημα ακινητοποίησης του οχήματος.

HHC [Hill Holder Control] Υποσύστημα του ESP, που διατηρεί φρεναρισμένο το όχημα ώσπου ο οδηγός να αφήσει εντελώς τον συμπλέκτη, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κύλιση του αυτοκινήτου προς τα πίσω σε ανηφορικούς δρόμους.

MSR [Engine drag torque control]  Ελέγχει τη ροπή του οχήματος και την μειώνει, όταν διαπιστώσει σπινάρισμα των κινητήριων τροχών.

 

Νέες αναμενόμενες εξελίξεις

ShiftbywireΑλλάζει ταχύτητες με το άγγιγμα ενός μπουτόν ή σένσορα.

BrackbywireΦρενάρει ηλεκτρονικά, χωρίς μηχανική ή υδραυλική σύνδεση του πεντάλ με το σύστημα φρένων.

Regensensoren.  Οι καθαριστήρες ενεργοποιούνται μόνοι τους, αμέσως μόλις πιάσει βροχή.

Elektrische ParkbremsenΕνεργοποιείται το χειρόφρενο ή τα φρένα, αμέσως μόλις κατεβούν οι επιβάτες και κλειδωθεί το όχημα. Είναι ένα επιπλέον σύστημα Brack-by-wire.

Elektronische Lenkung. Καταργείται ολόκληρη η μηχανική σύνδεση του τιμονιού με το σύστημα οδήγησης, όπως ο άξονας τιμονιού κλπ. Έτσι μειώνεται το βάρος του οχήματος και αποφεύγονται τραυματισμοί του οδηγού από τον άξονα, σε περιπτώσεις μετωπικής σύγκρουσης.

Automatisches Leitsystem. Το σύστημα αυτό κάνει αυτομάτως μέχρι και ανάποδο τιμόνι όταν χρειαστεί. Προπομπός για συστήματα οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους χωρίς την επέμβαση του οδηγού. Προϋπόθεση είναι η ύπαρξη του συστήματος  Elektronische Lenkung

Και από τη Volvο.  Σύστημα προειδοποίησης κατά το προσπέρασμα, μέσω κάμερας στους εξωτερικούς καθρέφτες. Όταν βρεθεί ένα όχημα στη νεκρή γωνία του καθρέφτη, μια φωτεινή ένδειξη (δεξιά ή αριστερή) ανάβει στην αριστερή Α κολόνα, κοντά στο παρμπρίζ, ενημερώνοντας τον οδηγό για τον κίνδυνο.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*