Τι να θέλει ο Ερντογάν;

17 Οκτ 2020 από

Τι να θέλει ο Ερντογάν;

Αναρωτιέμαι τι άραγε θα ήθελε ο Ερντογάν, αν του λέγαμε:  Ορίστε πες μας τι ακριβώς θέλεις και μετά τέλος.  Είμαι βέβαιος ότι ή δεν θα έλεγε τίποτα ή θα έλεγε μεν, αλλά στη συνέχεια θα το αθετούσε.  Γιατί θυμάμαι και τον Χίτλερ, που είχε παρόμοιες δυστυχώς συμπεριφορές.  Το αντίστοιχο κράτος τότε για την Γερμανία, όπως η Ελλάδα σήμερα για την Τουρκία, ήταν η Πολωνία.  Οι Ναζί της επιτέθηκαν παρά την σύναψη με την Πολωνία αμοιβαίας δεκαετούς συμφωνίας μη επίθεσης (Βερολίνο, 26 Ιανουαρίου 1934).

Στη συνέχεια αναφέρομαι περιληπτικά στο ιστορικό της εισβολής της Γερμανίας  στην Πολωνία, που ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες του Χίτλερ όταν ανέλαβε την εξουσία και έχει πολλές ομοιότητες με τα τεκταινόμενα του Ερντογάν σήμερα.  Αν θέλετε περισσότερη πληροφόρηση θα τα βρείτε στο Google με αναζήτηση στο:  “Η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία”.  Διαβάστε το.

Η Γαλλία και η Βρετανία, συνήψαν τότε συμμαχία με την Πολωνία, θεωρώντας την “κράτος – μαξιλάρι” σε ενδεχόμενη επίθεση τόσο της ΕΣΣΔ όσο και της Γερμανίας, όμως ακολουθούν την λεγόμενη “πολιτική κατευνασμού” απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη επεκτατικότητα του Χίτλερ.  Οι ηγέτες της Πολωνίας που δεν είχαν ούτε το ανάστημα, ούτε την δύναμη να αντιμετωπίσουν την Γερμανία, στις επισημάνσεις ότι μετά τους Τσεχοσλοβάκους θα έρθει η σειρά τους, απαντούν: “Δε φοβόμαστε τίποτα! Μας φοβούνται!”  Οι Δυτικές δυνάμεις  ανταποκρίνονται στο Σύμφωνο αυτό αναλαμβάνοντας να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Πολωνίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να συνεχιστεί η μακαριότητα των κυβερνώντων και να μην υφίσταται σοβαρό εκσυγχρονισμό ο Πολωνικός στρατός.

Οι Πολωνοί δεν υποπτεύονται το μυστικό πρωτόκολλο που ακολουθεί το Σύμφωνο αυτό και που δεν είναι άλλο από τον μελλοντικό διαμελισμό της χώρας τους. (Κάποιο και σημερινό “μυστικό πρωτόκολλο” μου θυμίζει το τότε !!)

Στο μεταξύ η Πολωνία αναπτύσσεται οικονομικά. Η περίοδος 1936 – 1939 αποτελεί περίοδο εκβιομηχάνισης της χώρας, παρά του ότι η μόνη επάρκεια που έχει η Πολωνία ήταν σε είδη διατροφής. 

Λίγο μετά ο Χίτλερ αρχίζει να διαγγέλλει ότι οι Πολωνοί καταπιέζουν τους εκεί γερμανικούς πληθυσμούς, με τη Γερμανία να διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτό. Είναι ο πρόλογος των γερμανικών απαιτήσεων, ενώ ύστερα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα η Γερμανία ζητά την ενσωμάτωση του Ντάντσιχ στο Ράιχ. 

Δυστυχώς για τους Πολωνούς και τους συμμάχους η Πολωνία διαθέτει τις μισές μεραρχίες συγκροτημένες, μόνο μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία, πολλές ταξιαρχίες ιππικού και 450 αεροσκάφη, από τα οποία λίγα μπορούν να θεωρούνται σύγχρονα, όμως έχει άριστα εκπαιδευμένους πιλότους

Στην Αγγλία παράλληλα στις 27 Μαρτίου 1939 ο Τσάμπερλεν κάλεσε την Κυβέρνησή του να υπογράψει συμμαχία με τους Πολωνούς, εν όψει μιάς επικείμενης γερμανικής επίθεσης, και στις 31 Μαρτίου ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων πως σε περίπτωση χρήσης όπλων από την Πολωνία με σκοπό την υπεράσπισή της, η Αγγλία θα είχε την υποχρέωση να της παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη.  

Από την πλευρά των Γάλλων η εγγύηση αυτή είναι βέβαια γράμμα κενό.  Η Γαλλία δεν έχει καμία διάθεση για νέο Πόλεμο, ύστερα από την πληθυσμιακή αφαίμαξη που υπέστη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Βρετανία, ωστόσο, κάτι ανάλογο δεν διαφαίνεται, αν και ο Πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν μοιάζει αναποφάσιστος και πολύ προσεκτικός.  Έτσι την 1 Σεπτεμβρίου 1939 ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος αρχίζει στην Ευρώπη.

Δείτε λοιπόν τώρα και τις ομοιότητες με όσα διαδραματίζονται σήμερα με την επεκτατικότητα της Τουρκίας και με έναν Ερντογάν να λειτουργεί ως νέος Χίτλερ:

Ο Ερντογάν ενώ αρχικά ψηφίστηκε δημοκρατικά (όπως ακριβώς αρχικά και ο Χίτλερ) πηγαίνει σιγά – σιγά σε μια δημοκρατική … δικτατορία.  Άλλωστε είναι και αυτός, όπως και ο Χιτλερ, ένα άτομο που δεν γελάει ποτέ.  Ίδια γεύση λοιπόν.

Επιτίθεται σε γειτονικά του κράτη, ακόμα και σε απόμακρα της Αφρικής (όπως ακριβώς και ο Χίτλερ που είχε επιτεθεί και σε Αφρικανικά κράτη).

Έχει χάσει κάθε μέτρο στις επεκτατικές του βλέψεις, και προσεγγίζοντας την Αλβανία και τα Σκόπια προχωράει προς την Ευρώπη γενικότερα.

Παράλληλα ο Ερντογάν ψάχνει σε ξένα “χωράφια” για πετρέλαιο, όπως τότε και ο Χίτλερ, που μέχρι και στην Ρωσία εισέβαλε προκειμένου να βρει και να αρπάξει τα πετρέλαιά της.  Έτσι και η Τουρκία του Ερντογάν που ήδη τα ψάχνει σε περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι Ευρωπέη κάνουν ότι δεν βλέπουν και περιορίζονται σε γενικότερες διαπιστώσεις ή επισημάνσεις, που δεν οδηγούν σε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα αδύναμη, με οικονομικά και άλλα προβλήματα, περιορίζεται σε προσπάθειες διαπραγμάτευσης, που η Τουρκία αποδέχεται μόνο με δικούς της όρους, όπερ σημαίνει με αμφισβήτηση ακόμα και όσων σήμερα δεν αμφισβητούνται.

Παμπόνηρη αλεπού βέβαια ο Ερντογάν, δεν θέλει να μας επιτεθεί πρώτος, αλλά με ενέργειές του ωθεί εμάς σε επίθεση, για να λέει πως έχει το δίκαιο με το μέρος του.  Θα το επιτύχει δε αργά ή γρήγορα, αφού καθημερινά αυξάνει τις πιέσεις εναντίον μας.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι με τις τρελές γεννήσεις στην Τουρκία και τις χαλαρές στην Ελλάδα, οι πληθυσμοί μας μεγαλώνουν εντελώς άνισα, με την Τουρκία να φτάνει ήδη το δεκαπλάσιο πλέον από εμάς.

Λάβετε τώρα και υπόψη σας, ότι μεταξύ αυτών που μπαίνουν ανεξέλεγκτα ως πρόσφυγες ή μετανάστες στην Πατρίδα μας, θα υπάρχουν αρκετοί πράκτορες του γείτονά μας, και τότε θα καταλάβετε το που μας πηγαίνουν.

Αυτές και άλλες παραλληλότητες διακρίνω σε όσα γίνονται, ενώ πιστεύω ακράδαντα ότι σε λίγο θα κλαίμε και εδάφη μας, αφού με τόσο ολιγοβαρείς στην Κυβέρνηση, με τόση εξάρτηση κάποιων (όνομα δεν λέω) από την θεία Μέρκελ και με τους Ευρωπαίους χαλαρούς για να μην χάσουν τις πωλήσεις όπλων, η απώλεια εδαφών μας είναι αναπόφευκτη.

Ελπίζω και εύχομαι πάντως να κάνω λάθος και να μην βεβαιωθώ. 

Καληνύχτα μας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*