Το Δημόσιο χρέος.

24 Νοέ 2016 από

Lagard4 copy copyΤο Δημόσιο χρέος.

Με τα δυο προηγούμενα μνημόνια, το Ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε, από το 2010 έως το 2014, κατά 25 %  [kontranews 24.7.16] ενώ οι Εταίροι αξιολογούν το μέγεθος του χρέους μας ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι ως δις €.  Λόγω λοιπόν του συσχετισμού με το ΑΕΠ, που σε εμάς με τα μνημόνια συνεχώς μειώνεται, το Ελληνικό χρέος θεωρείται υπερβολικά μεγάλο, παρόλο που πολλά από τα Ευρωπαϊκά και άλλα σημαντικά κράτη χρωστούν απίστευτα μεγαλύτερα από εμάς ποσά, μέχρι 18 φορές

περισσότερα  (DΕ του Σόϊμπλε) ακόμα και 34 φορές περισσότερα (ΗΠΑ !).

Δώστου λοιπόν μνημόνια, περικοπές μισθών ή συντάξεων και υπερφορολογήσεις, χωρίς κανένας λογικός άνθρωπος να περιμένει με όλα αυτά ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στον παρακάτω πίνακα το Χρέος διαφόρων κρατών σε δις €, ενδεικτικά από τον Φεβρουάριο 2015, αφού νεότερο δεν βρήκα δημοσιευμένο. [ Γιατί άραγε;]

Τα χρέη Ευρωπαϊκών κρατών                              Τα χρέη Ευρωπαϊκών κρατών

(δεδομένα 2014, γιατί δεν                                    Σχετικά με το ΑΠΕ

υπήρχαν ούτε του 2015)                                       (Οκτ. 2015)

ΗΠΑ 17.260 Ελλάδα 177
Αγγλία 9.219 Ιταλία 132
Γερμανία 5.750 Πορτογαλία 130
Γαλλία 5.496 Ιρλανδία 108
Ολλανδία 4.154 Βέλγιο 107
Λουξεμβούργο 3.331 ΗΠΑ 105
Ιταλία 2.459 Ισπανία 98
Ισπανία 2.064 Γαλλία 96
Ιρλανδία 1.960 Αγγλία 89
Ελβετία 1.533 Αυστρία 84
Βέλγιο 1.312 Γερμανία 75
Σουηδία 1.010 Ολλανδία 68
Αυστρία 820 Ελβετία 46
Νορβηγία 661 Δανία 45
Δανία 534 Σουηδία 44
Ελλάδα 514 Νορβηγία 28
Πορτογαλία 493 Λουξεμβούργο ????
 

 

GSachs

Από batr.org

Oι κυβερνώντες, ως υπάκοοι της Goldman Sachs και του δίδυμου Schoible – Merkel, αποδέχονται κάθε εντολή του μνημονίου, [δηλαδή της Τρόϊκας, δηλαδή του Κουαρτέτου, δηλαδή των Θεσμών] και διαλύουν την Πατρίδα.

Ο Πρωθυπουργός δεν τολμάει να ψελλίσει λέξη προς τους έξω, οι οποίοι έτσι μοιάζει να είναι αυτοί που τον προώθησαν και του επέτρεψαν να κυβερνήσει.  Σε εμάς αντιθέτως ο ίδιος εμφανίζεται κάθε λίγο στην TV, για εσωτερική χρήση, με μεγάλα λόγια περί επενδύσεων και ανάπτυξης, αρχικά για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, μετά για το τρίτο, μετά για το 2017, μετά για το 2018 και …βάλε.

Δεν θέλησε όμως μόλις ανέλαβε την διακυβέρνηση να τους πει:

«Εάν στόχος σας είναι να εισπράξετε τα τοκοχρεολύσια, έχετε κάνει λάθος. Από μία καταρρέουσα οικονομία δεν θα πάρετε τελικά φράγκο.  Αν πάλι όπως ισχυρίζεται ο Σόϊμπλε, το πρόβλημα δεν είναι το ύψος του χρέους, αλλά η σχέση του με το ΑΕΠ, τότε εξουθενώνοντας οικονομικά τον Έλληνα, δεν βελτιώνετε, αλλά χειροτερεύετε τη σχέση Χρέους –ΑΕΠ.  Αν βέβαια θέλετε την χειροτέρευση τότε μας κοροϊδεύετε και δεν θέλετε τα λεφτά σας, αλλά στοχεύετε μόνο στην φτωχοποίησή μας για να αρπάξετε τις περιουσίες μας.

thΤα προηγούμενα μνημόνια αποδείχτηκε ότι ήταν λάθος, πράγμα που παραδεχτήκατε και εσείς οι ίδιοι. Αντί να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, οδήγησαν στην κατάρρευση, ώστε να μην υπάρχει σάλιο για αποπληρωμή δανείων.  Αν πάλι το πρόβλημα είναι η σχέση ΑΕΠ με χρέος, τότε αφήστε μας να φτιάξουμε πρώτα την οικονομία μας και το ΑΕΠ μας, ώστε να βελτιωθεί η σχέση αυτή και να είμαστε μέσα στα αποδεκτά όρια της ΕΕ.  Μετά τα δύο χρόνια και αφού θα έχουμε εξασφαλίσει την ανάπτυξη στη Χώρα, θα συζητήσουμε για αποπληρωμή χρεών μας.  Αν παρά ταύτα  δεν αποδεχθείτε το πάγωμα των χρεών μας επί δύο χρόνια, ώστε να μην είμαστε σε αυτά τα χάλια, τότε δεν πληρώνουμε δεκάρα πλέον και κάντε ότι θέλετε, γιατί ότι και να κάνετε καλύτερα θα είναι για εμάς.  Όσο για τις μεταρρυθμίσεις που ζητάτε, αυτές είναι δικό μας θέμα.  Δεν θα μας πείτε εσείς τι θα κάνουμε στην Ελλάδα, εκτός και αν αναλάβετε την ευθύνη, των μεταρρυθμίσεών της δικής σας έμπνευσης.  Δηλαδή να μας έχετε δώσει εγγράφως ποιους ακριβώς συγκεκριμένους στόχους εγγυάστε ότι θα φέρετε εις πέρας και με αναφορά σε συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα, χρονικά όρια.  Στη σύμβαση που θα συνυπογράψουμε, θα αναφέρετε ότι αν πέσετε έξω στις υποσχέσεις σας και στο χρονοδιάγραμμα, το χρέος θα μηδενιστεί και επιπλέον θα πληρώσετε μια σημαντική αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα αναφέρεται επίσης στη σύμβαση.   Αν τολμάτε κάντε το.  Αν όχι μην ανακατεύεστε γιατί δεν είστε προφανώς ικανοί».

WP_20161124_132Αυτά τα λίγα αλλά ζουμερά δεν τόλμησαν οι … εκπρόσωποί μας να ψελλίσουν προς τους έξω.  Προς τα έσω όμως τολμούν τα πάντα.  Πχ. διαβάσαμε ότι στο τέλος του Δεκέμβρη 2016 παραγράφονται χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων για τα Δημόσια Ταμεία, λόγω καθυστέρησης επί 8 μήνες μιας  … απαραίτητης υπογραφής.  Μιας υπογραφής χωρίς την οποία δεν επέτρεπαν να αρχίσει η διερεύνηση της συγκεκριμένης φοροδιαφυγής.  Αλλά γιατί άραγε να είναι τόοοοοσο απαραίτητη αυτή η υπογραφή;   Για τους φτωχοποιημένους εργαζόμενους που έχασαν την δουλειά τους, με συνέπεια να μην μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους, δεν χρειάζεται καμία υπογραφή αρμόδιου.  Για αυτούς η κατάσχεση της οικίας τους θα γίνεται πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού υπολογιστή.  Έτσι διαβάζουμε.  Για εκείνους οι υπογραφές των αρμοδίων ή των υπουργών δεν απαιτούνται.

Με αυτή τη λογική ξεπουλιούνται πλέον τα πάντα στους ξένους.  Μέχρι και 46 μικρά τουριστικά λιμανάκια παραχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ σε τρίτους [Εφ.των Συντ. 16.5.16]  πέραν της τουριστικής Μαρίνας της Μυτιλήνης, η οποία έχει ήδη παραχωρηθεί στους Τούρκους που κάνουν χρυσές δουλειές.  Δεν είναι κρίμα όλα αυτά τα χρήματα να μην εισπράττονται από το πτωχευμένο κράτος μας;

σάρωση0003

Μην ανησυχείτε όμως.  Ο κύριος Τσίπρας,  ο Πρωθυπουργός μας, έχει για τα πάντα τις σωστές κουβέντες:  «Θα κολυμπήσουμε στην άλλη πλευρά της όχθης…» είπε προχθές !  Φορέστε λοιπόν τα μαγιό σας για να περάσουμε τη Μά(γ)χη.

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*