Το Ελληνικό Δημόσιο.

21 Σεπ 2019 από

Το Ελληνικό Δημόσιο.

Μερικές σκέψεις για το πώς θα έπρεπε να λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες.

  1. Όλα τα στοιχεία κάθε Έλληνα να βρίσκονται σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που θα διαθέτουν τον σχετικό κωδικό.
  2. Ο κάθε πολίτης θα έχει έναν και μόνο κωδικό αριθμό για κάθε χρήση.  Θα φανεί λίγο παράδοξο, όμως προτείνω αυτός ο κωδικός να είναι ο αριθμός τηλεφώνου του.  Γιατί ο αριθμός αυτός αφορά ένα και μόνο άτομο, είναι διεθνής, αφού από αυτόν καταλαβαίνει ο καθένας αν πρόκειται για κάτοικο της Κίνας ή των ΗΠΑ κλπ.  Εννοείται ότι ένας αριθμός (τηλεφώνου) θα δοθεί σε όλους τους πολίτες, είτε έχουν τηλέφωνο είτε όχι, ενώ θα είναι δεδομένος και κατοχυρωμένος, ακόμα και για κάποιον που ποτέ δεν θα θελήσει τηλέφωνο ή που θα θελήσει αργότερα να πάρει τηλέφωνο.
  3. Η φοροδιαφυγή θα εκλείψει παντελώς, αν καταργηθούν εντελώς τα χαρτονομίσματα.  Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο μέσω τραπεζικής κάρτας ή με κέρματα για μικρότερες δαπάνες (εφημερίδα κλπ) και τα χαρτονομίσματα θα αποσυρθούν εντελώς με ευθύνη των τραπεζών, το συντομότερο δυνατό. Χωρίς χαρτονομίσματα ο χρηματισμός και η κάθε διακίνηση παράνομου χρήματος θα είναι αδύνατη.
  4. Οι Βουλευτές δεν θα έχουν μισθό.  Αν όντως εκτελούν ένα λειτούργημα, όπως μας λένε, θα πρέπει να αρκούνται για το διάστημα της θητείας τους στη συνέχιση, από τον κρατικό πλέον κορβανά, όσων μισθολογικών αποδοχών είχαν πριν την εκλογή τους.  Αν δεν είχαν μηνιαίο εισόδημα δεν θα παίρνουν χρήματα και ως Βουλευτές. Αν πάλι είχαν μόνο σύνταξη, αυτή απλά θα συνεχίζεται να τους χορηγείται.  Θα δικαιούνται όμως ένα όχημα με οδηγό και δωρεάν εισιτήρια για συγκεκριμένες μετακινήσεις τους.
  5. Εάν δεν είναι ακόμα συνταξιούχοι, στη μετέπειτα συνταξιοδότησή τους θα προστίθενται και τα χρόνια βουλευτικής τους υπηρεσίας.
  6. Βουλευτής θα μπορεί να είναι κάποιος μόνο για δυο 4ετίες.
  7. Οι Βουλευτές θα ψηφίζουν νομοσχέδια και θα ελέγχουν το έργο των  Υπουργών, αλλά οι ίδιοι δεν θα γίνονται Υπουργοί.  Ως Υπουργοί θα επιλέγονται εξειδικευμένα άτομα με ειδικές γνώσεις και οργανωτικές ικανότητες.
  8. Κατάργηση όλων των πολυδαίδαλων νόμων με τις παραπομπές σε άλλους νόμους κλπ.  Ένας και μόνο ισχύων νόμος για το εκάστοτε θέμα χωρίς άλλες διατάξεις ή παραπομπές.  Με την κάθε αλλαγή θα διαμορφώνεται ένας νέος νόμος και θα καταργείται ο κάθε παλαιότερος σχετικός.  Είναι αστείο να απαιτείται από τον πολίτη να γνωρίζει τους νόμους (γιατί αυτό καθορίζει η σημερινή  νομοθεσία) τη στιγμή που η χαώδης κατάσταση που επικρατεί είναι τέτοια, που ούτε οι βουλευτές δεν γνωρίζουν όλους τους ισχύοντες νόμους.  Μόνο εξειδικευμένοι δικηγόροι γνωρίζουν συγκεκριμένους και μόνο νόμους που αφορούν επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
  9. Αυτόματη διεκπεραίωση όλων των υποχρεώσεων του πολίτη μέσω Η/Υ και ενημέρωσή του ηλεκτρονικά (και με έγγραφο μόνο αν απαιτηθεί) και άμεσα, για όλα τα θέματά του, πριν το ζητήσει ο ίδιος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.  Ο κάθε υπάλληλος που θα ασχοληθεί με ένα θέμα πολίτη, θα έχει την υποχρέωση να του το στείλει άμεσα και ηλεκτρονικά.
  10. Άμεση προώθηση των νέου τύπου ταυτοτήτων, που αναμένονται εδώ και χρόνια. Ας δοθούν οι προδιαγραφές τους και ας τις πάρει ο πολίτης από όποια ιδιωτική ή κρατική υπηρεσία θελήσει. Χωρίς τη χρονοβόρα εξεύρεση εργολάβων κ.ο.κ που διαρκεί χρόνια τώρα για ευνόητους λόγους.
  11. Οι λακκούβες στους δρόμους θα επισκευάζονται εντός το πολύ δύο ημερών.  Φορτηγά του εκάστοτε Δήμου θα μετακινούνται στους δρόμους μεταφέροντας δυο – τρεις εργάτες και άσφαλτο, θα εντοπίζουν άμεσα τις ζημιές και θα τις καλύπτουν επί τόπου.  Σε ειδικό τηλέφωνο θα μπορεί ο πολίτης να ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία για όποια λακκούβα εντοπίσει, όπως γίνεται σήμερα στην περιοχή Στουτγάρδης Γερμανίας, για να επισκευαστεί αυθημερόν.
  12. Στο Διαδίκτυο πρέπει να υπάρχει, προσβάσιμη για τον πολίτη,  μια λίστα με τα κλεμμένα αυτοκίνητα, που θα ενημερώνεται εντός μίας ώρας από την καταγγελία, ώστε τα κλεμμένα να εντοπίζονται αμέσως από τον κόσμο και να καλείται η αστυνομία.
  13. Ο απαράδεκτος θόρυβος από πολλά “μηχανάκια” πρέπει να σταματήσει, γιατί αφ’ ενός ενοχλεί τους περίοικους και αφ’ ετέρου μας κατατάσσει σε επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών.  Για το σκοπό αυτόν ο αστυνομικός που θα εντοπίζει δίκυκλο (ή και αυτοκίνητο) που θορυβεί, θα απαιτεί από τον ιδιοκτήτη να του φέρει εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών τιμολόγιο αγοράς εργοστασιακής εξάτμισης και ελέγχου του οχήματος από ΚΤΕΟ με τοποθετημένη τη νέα εξάτμιση.  Σε διαφορετική περίπτωση θα παρακρατείται η άδεια κυκλοφορίας και το όχημα και θα ακινητοποιείται σε χώρο της αστυνομίας μέχρις ότου ο ιδιοκτήτης προσκομίσει το τιμολόγιο αγοράς εξάτμισης.  Μόνο τότε θα παραλαμβάνει το όχημα για έλεγχο στο ΚΤΕΟ με ειδικό έντυπο ημερήσιας κίνησης του οχήματος, ενώ η άδεια κυκλοφορίας θα του επιστρέφεται μόλις προσκομίσει την απόδειξη – βεβαίωση του ΚΤΕΟ για την τοποθέτηση.
  14. Οι αστυνομικοί και αυτοί της Τροχαίας θα περιφέρονται στους δρόμους, ενώ θα επιμετρούνται και θα επιβραβεύονται οι επεμβάσεις τους (όπως πχ παλαιότερα στην Αυστρία). 
  15. Για τη φύλαξη των πολιτικών και άλλων προσώπων, θα χρησιμοποιούνται ειδικοί φρουροί, που θα πληρώνονται από όσους τους χρειάζονται και όχι από τον πολίτη, ενώ τα “Όργανα της Τάξεως” θα απαλλαγούν από τη φύλαξη των πολιτικών ή σημαντικών προσώπων, γιατί εξ ορισμού έχουν άλλα καθήκοντα.
  16. Θα απαιτείται και θα ελέγχεται η απόλυτη τήρηση του ΚΟΚ από τους αστυνομικούς της Τροχαίας.  Τα πρόστιμα δεν χρειάζεται να είναι εξουθενωτικά.  Μπορούν να είναι χαμηλού κόστους, αλλά θα είναι αποτελεσματικά αν εντοπίζονται οι παραβάτες κάθε στιγμή μιας παράβασης.  Στη γειτονιά μας με την αστυνομία παντελώς απούσα, οι παραβάσεις είναι συνεχείς και καθημερινές.
  17. Τα Μηχανοκίνητα δίκυκλα των ομάδων ΔΙΑΣ κλπ.  δεν θα στέκονται ανά δυο ή τρία με πλήρη στολή και εξάρτηση των πληρωμάτων στα πεζοδρόμια, ώστε να τους βλέπουν οι κακοποιοί, να λαμβάνουν τα μέτρα τους και να τους αποφεύγουν.  Τα πληρώματα θα είναι αποτελεσματικότερα και τα έσοδα του κράτους υψηλότερα, αν οι ομάδες ΔΙΑΣ και άλλες, περιφέρονται απαρατήρητες, με πολιτική αμφίεση,  επεμβαίνοντας όπου αντιληφθούν πρόβλημα, χωρίς να είναι από μακριά αντιληπτές.

Γιατί άραγε δεν έχουμε μια τέτοια λειτουργία του Δημοσίου μας, αλλά προσπαθούμε μέσα από το χάος να λύσουμε προβλήματα;  Μήπως απλά για να μην λυθούν επειδή βολεύουν κάποιους;

Θυμάμαι τη Μητέρα μου, που είχε ταλαιπωρηθεί επί μήνες, πηγαίνοντας μαζί μου στην Εφορία  για κάποιο φορολογικό της θέμα, γιατι οι υπηρεσίες δεν εύρισκαν το φάκελό της.  Είχα τελικά ξαναπάει μαζί της στη γειτονική μας Εφορία, όπου ο υπάλληλος μας έλεγε ότι δεν βρισκόταν ο φάκελός της εκεί και θα έπρεπε να τον θεωρήσουμε απολεσθέντα.  Κάποια στιγμή η Μητέρα μου που καθόταν αμίλητη και περίμενε, μου λέει:  Εκεί επάνω στο πίσω ράφι ένας φάκελος γράφει Κουντουρά.  Κοιτάμε και όντως, οπότε ο υπάλληλος μας λέει :  Εντάξει … βρέθηκε !

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*