Το σωστό ελαστικό.

15 Οκτ 2015 από

Το σωστό ελαστικό.

apistefto-stamatise-na-allaxei-elastiko-stin-dexia-loridaΔύο ξανθιές, στέκονται προβληματισμένες μπροστά στο σκασμένο λάστιχο του αυτοκινήτου τους και ρωτάει η μία την άλλη:
– Έσκασε ολόκληρο ; ρωτάει η μία.
– Όχι, ευτυχώς μόνο το κάτω μέρος, απαντάει η άλλη !

Για να μην βρεθείτε λοιπόν σε μία τέτοια δυσάρεστη θέση, πρέπει να φροντίσετε εγκαίρως για την αντικατάστασή των φθαρμένων ελαστικών του οχήματός σας. Το κόστος σήμερα δεν είναι τεράστιο, αφού 4 φτηνά λάστιχα για ένα μεσαίο ΙΧ κοστίζουν από 160 €.
Ένα όμως κλατάρισμα εκεί όπου δεν το περιμένεις μπορεί να αποβεί μοιραίο ή στην καλύτερη περίπτωση πολυέξοδο.
images2Αν δηλαδή κλατάρει το αριστερό εμπρόσθιο ελαστικό σε μία αριστερή γρήγορη στροφή, όπου αυτό ζορίζεται ιδιαίτερα, το αυτοκίνητο θα φύγει προς την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και ενδέχεται να συγκρουστεί με ένα αντίθετα κινούμενο όχημα. Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες, ενώ η Τροχαία θα διαπιστώσει, όπως πάντα, «ατύχημα από ιδιαιτέρως υψηλή ταχύτητα».
Η ΕΕ έχει θεσπίσει από το 2012 κάποιους κανονισμούς που διευκολύνουν τον αγοραστή στην επιλογή του σωστού γι’ αυτόν ελαστικού.
Σύμφωνα λοιπόν με την υποχρεωτική οδηγία της, το κάθε ελαστικό πρέπει να έχει κολλημένο επάνω του ένα μεγάλο αυτοκόλλητο, όπου αναφέρονται συγκεκριμένες ιδιότητές του. Οι Goodyear και η Dunlop έχουν εκδώσει ένα κατατοπιστικό φυλλάδιο, το οποίο μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα ελαστικών.

Ελαστ ΔΣτο αυτοκόλλητο βλέπετε αριστερά ένα ελαστικό με μια αντλία βενζίνης στο επάνω μέρος. Είναι η ένδειξη για την οικονομία καυσίμου. Με το βελάκι στο Α χαρακτηρίζεται ένα ελαστικό με πολύ μικρή αντίσταση στην κύλιση στο δρόμο και επομένως με την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, ενώ με το βελάκι στο G η κατανάλωση είναι μεγάλη.
Τέσσερα ελαστικά με μικρή αντίσταση κύλισης μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση μέχρι και κατά 7,5 %. Αντίστοιχα μειώνονται και οι εκπομπές Διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στην δεξιά τώρα πλευρά του αυτοκόλλητου επάνω από το σχήμα του ελαστικού βλέπουμε ένα σύννεφο και σταγόνες βροχής. Εδώ χαρακτηρίζεται το κράτημα σε βρεγμένο δρόμο, με 80 χλμ/ώρα. Με το βελάκι στο Α το ελαστικό έχει ένα άριστο κράτημα στη βρεγμένη άσφαλτο, ενώ χειρότερο κατά 18 μέτρα κράτημα έχουν τα ελαστικά με το βελάκι στο G.

Οι εκάστοτε επιλογές μας θα πρέπει να εξαρτώνται από τη χρήση του οχήματος και τις συνθήκες οδήγησης, αφού είναι δύσκολο να υπάρχει πολύ χαμηλή κατανάλωση (σκληρότερο υλικό ελαστικού – γόμα) με απόλυτο κράτημα (μαλακότερη γόμα).

Στο κάτω μέρος του αυτοκόλλητου, απεικονίζονται ένα μεγάφωνο στο λάστιχο και τρεις καμπύλες. Αν είναι μαύρη η αριστερή και μικρότερη, σημαίνει χαμηλό θόρυβο κύλισης, δηλαδή χαμηλή ηχορύπανση από τα λάστιχα στο δρόμο, ενώ με μαύρες και τις τρείς καμπύλες, το ελαστικό είναι θορυβώδες. Ο παραγόμενος θόρυβος εκφράζεται σε dB (decibel) και αυτά αναγράφονται μέσα στο βέλος.

WP_RAD2_001Πέραν των ενημερωτικών στοιχείων του αυτοκόλλητου σήμανσης ελαστικού, καλό είναι να ελέγξετε και την παλαιότητα των καινούργιων ελαστικών που θα αγοράσετε. Η ημερομηνία κατασκευής τους αναγράφεται μέσα στο κυκλάκι που βλέπετε στη φωτογραφία, όπου ο πρώτος διψήφιος αριθμός αναφέρεται στην εβδομάδα του έτους και ο δεύτερος στο έτος. Π.χ. 2411 σημαίνει την 24η εβδομάδα, δηλαδή 3η εβδομάδα του Ιουνίου, του έτους 2011.
Η επισήμανση είναι χρήσιμη επειδή τα ελαστικά έχουν μία προστατευτική επίστρωση στην εξωτερική τους επιφάνεια, που επιβραδύνει την γήρανση της γόμας (του υλικού κατασκευής τους) από την επίδραση των εξωτερικών παραγόντων, όπως ο Ήλιος, το οξυγόνο της ατμόσφαιρας κλπ. Στο εσωτερικό η προστασία είναι μικρότερη και γι’ αυτό στα σοβαρά εργοστάσια αυτοκινήτων ή ελαστικών, αυτά φυλάσσονται σε αποθήκες χωρίς οξυγόνο, αλλά με ατμόσφαιρα του αερίου Ήλιο.(He)
Έτσι μια παλαιότητα μερικών μηνών είναι απόλυτα αποδεκτή, όχι όμως και ετών.
Ελέγξτε λοιπόν τα ελαστικά σας, ιδιαίτερα για σχισμές από κτυπήματα σε πεζοδρόμια ή βαθιές λακκούβες (όπως αυτές που υπάρχουν μόνο σε προηγμένα κράτη, αλλά όχι στην Ελλάδα) και βαθιές σχισμές κατά μήκος της περιφέρειας του ελαστικού. Αν έχετε αμφιβολίες συμβουλευτείτε το συνεργείο σας.
48760-troxaiaatyxhmataΌταν αλλάξετε τα λάστιχά σας, αλλά και γενικότερα, φροντίστε να ελέγξετε και τον αέρα στη ρεζέρβα. Δεν είναι τίποτα πιο απογοητευτικό από το να μείνετε από λάστιχο και να διαπιστώσετε τοποθετώντας τη ρεζέρβα ότι είναι ξεφούσκωτη (έστω και στο κάτω μέρος μόνο, όπως λένε οι ξανθιές).
Πολύ εξυπηρετικό είναι και ένα σπρέϊ για πρόχειρη επισκευή και φούσκωμα τροχού, γιατί διευκολύνει στο να φτάσει κανείς μέχρι το πλησιέστερο ή και μακρινότερο λαστιχάδικο.
Καλά ταξίδια λοιπόν και …προσοχή στο δρόμο, όπως ακούγαμε από τον κ. Παπαγιάννη στην ΤV, γιατί τα καλά λάστιχα στα δύσκολα φαίνονται.

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*