Τσιμέντα στην Ακρόπολη

12 Μάι 2021 από

Τσιμεντάρουν την Ακρόπολη.

Κάποτε προικισμένοι Έλληνες και άνθρωποι των γραμμάτων έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να αναδείξουν και να προβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.  Γι’ αυτό προσανατόλισαν έτσι την λεωφόρο Πατησίων, ώστε όποιος κινείται προς το κέντρο της πόλης να βλέπει μπροστά του τον λόφο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα.  Απαγόρευσαν επίσης τις πολύ υψηλές πολυκατοικίες στην Αθήνα (και τις επέτρεψε αργότερα η Χούντα των συνταγματαρχών) και προσπάθησαν να διατηρήσουν ανέπαφα τα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού μας. Της αρχαιότερης δημοκρατίας της Γης.  Ο σπουδαίος  μάλιστα αρχιτέκτονας Πικιώνης, προκειμένου να βελτιώσει τους χωματόδρομους προς τον λόφο Φιλοπάππου, όχι μόνο δεν τους ασφαλτόστρωσε στα βιαστικά, όπως θα έκαναν οι σημερινοί, όχι μόνο επέβλεπε για να μην χαλάσει η όλη αρχαϊκή τους κατάσταση, όχι μόνο επέλεξε πλάκες παλιακές για την επίστρωση, αλλά έλεγχε ο ίδιος προσωπικά μια – μια την κάθε πλάκα που θα χρησίμευε για την πλακόστρωση.  Γιατί πρωταρχικό του μέλημα ήταν να διατηρηθεί όσο καλύτερα γίνεται η αρχική εμφάνιση των διαδρομών αυτών, που έχουν διατηρηθεί ανέπαφες επί δυόμισι αιώνες.

Σήμερα όμως μας προέκυψαν άνθρωποι που ίσως από βλακεία, αλλά ίσως και εντεταλμένα, κάνουν ότι είναι δυνατόν για να καταστραφεί η εικόνα των αξιοθαύμαστων παγκοσμίως μνημείων μας. 

Ο πρωθυπουργός μας, τοποθέτησε επίτηδες σε καίρια θέση την πατριδοκάπηλο κα Μενδώνη, για να προωθήσει τις επιθυμητές καταστροφές.  Αυτή που ευθύνεται για το κλείσιμο μνημείων μας στην Ελευσίνα και την Αμφίπολη, αυτή που έβαλε τα κομπρεσέρ και ρίχνει τσιμέντα πάνω στα μάρμαρα στον βράχο της Ακρόπολης (και η οποία τώρα το αρνείται, ενώ ακόμα και εγώ έχω σχετικές φωτογραφίες).  Την κυρία αυτή όχι μόνο διατηρεί πεισματικά σε αυτή την θέση, αλλά και της επιτρέπει να υποβαθμίζει μνημεία μας, που επί 2.500 χρόνια κατορθώσαμε να κρατήσουμε όσο πιο ανέπαφα γίνεται, μέσα από την Τουρκοκρατία, διάφορους πολέμους, επαναστάσεις, κανονιοβολισμούς και άλλα τέτοια.  Μέχρι και ο Χίτλερ δεν βομβάρδισε ποτέ την Αθήνα, για να μην τυχόν και βλάψει κάποιο αρχαίο μνημείο μας.  Να όμως που τώρα ο κ. Κούλης, έχοντας αγκαλιάσει με ανεξήγητη εμμονή αυτή την κυρία, επιτρέπει να καταστρέφεται η εικόνα ενός μοναδικού μνημείου μας.  Μιάς αξιοθαύμαστης κατασκευής, που μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταλάβει πώς μπόρεσαν με τα ελάχιστα μέσα που είχαν τότε, να κουβαλήσουν εδώ αυτά τα μάρμαρα και να κατασκευάσουν ένα τέτοιο μνημείο. Θα αναφέρω για παράδειγμα ότι κανένα από τα σκαλοπάτια γύρω από τον Παρθενώνα δεν είναι εντελώς επίπεδο, αλλά όλα έχουν μια συγκεκριμένη καμπυλότητα που βοηθάει στην καλύτερη οπτική τους παρατήρηση.  (Αν τα λέω καλά, γιατί δεν είμαι και ειδικός σε αυτά, αλλά κάπως έτσι τα έχω διαβάσει !)  Η εν λόγω κυρία πάντως δεν παρέλειψε να θέλει την ανάρτηση στην Ακρόπολη μιάς πινακίδας που να αναφέρει το όνομά της, ως πρόσθετο μνημείο για τις επόμενες χιλιετίες.  Τέτοιο διαμάντι η κυρία !

Γιατί λοιπόν τόσο σφιχταγκάλιασμα του Κυριάκου προς το διαμάντι αυτό, την κα αυτή;  Γιατί άραγε με όσα και να κάνει την διατηρεί στην καίρια αυτή θέση, από όπου καταστρέφει σιγά – σιγά το πολιτιστικό μας παρελθόν, σε σημείο που να εξοργίζονται ακόμα και άνθρωποι από το εξωτερικό και να δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια.  Μήπως επειδή τον βοηθάει να εκτελέσει εντολές που και οι δύο τους δεν τολμούν να αγνοήσουν ή ακόμα χειρότερα μήπως γι’ αυτό “έβαλαν” αυτούς τους δύο κάποιοι “φιλέλληνες” σε τόσο καίριες θέσεις ; ?

Τι κάνει λοιπόν η τόσο σημαντική για τον κ. Κούλη αυτή κυρία ;  Πρώτα έβαλε σιδηροτροχιές και έναν ανελκυστήρα στην εξωτερική πλευρά του Λόφου της Ακρόπολης, στην όψη της προς την Αθήνα, για να φαίνονται μέχρι και από τα Πατήσια.  Στη συνέχεια τσιμεντώνει ότι μπορείτε να φανταστείτε επί της Ακροπόλεως, γύρω από τον Παρθενώνα, για να μπορούν να περπατάνε “με άνεση” οι τουρίστες.  Και δεν καταλαβαίνει ότι με άνεση μεν θα περπατούν οι ξένοι, αλλά σε κάθε άνετο βήμα τους θα οικτίρουν εμάς τους απαράδεκτους Έλληνες που καταστρέφουμε μνημεία της οικουμένης και όχι μόνο δικά μας. 

Αλλά έτσι γίνεται με τους υποανάπτυκτους, που τυχαίνει να κυβερνήσουν μια χώρα.  Γιατί θυμάμαι και κάποιους μωαμεθανούς τζιχαντιστές που εν ονόματι του Ισλάμ κατάστρεψαν μνημεία με μπουλντόζες και λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο με την καταστροφή από αυτούς γλυπτών στη Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε να καταστρέφει με μπουλντόζες και μνημεία της αρχαίας Ασσυριακής πόλης Νιμρούντ.

Η Νιμρούντ βρίσκεται περίπου 30χλμ νότια της Μοσούλης και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. κοντά στις όχθες του ποταμού Τίγρη. Η έκταση της καταστροφής δεν έχει γίνει ακόμα σαφής, όμως τοπική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη καταστρέψει αγάλματα και τείχη της αρχαίας αυτής πόλης. Σύμφωνα δε με το Reuters, το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού ανέφερε πως οι τζιχαντιστές έχουν αρχίσει να ισοπεδώνουν τα μνημεία χρησιμοποιώντας «βαριά μηχανήματα», καταγγέλλοντας παράλληλα πως «οικειοποιούνται αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα π.Χ.»  Δηλαδή τα κλέβουν !

Αρκεί λοιπόν να βρει κανείς τα κατάλληλα άτομα για να καταστρέψει σε χρόνο μηδέν ότι μας άφησαν κληρονομιά οι πρόγονοί μας.  Tale quale που λένε και οι Ιταλοί, δηλαδή ίδια γεύση.  Όταν λοιπόν διαλύουν ακόμα και την Ακρόπολη, δεν μπορεί … βαλτός ή βάλτος από ανθέλληνες είναι ο κύριος Κούλης and company .  Άλλωστε ήταν παιδιόθεν κολλητός των γερμανών που μοιάζουν να μας μισούν.  Όμως πού θα πάει ;  Κάποια στιγμή θα μάθουμε γιατί καλύπτει με τέτοιον σφικτό εναγκαλισμό ο Κυριάκος την κυρία της πείσμονος επιλογής του.  Πότε θα το μάθουμε ;  Μα αμέσως μόλις θα έχουμε μια πραγματική αντιπολίτευση και όχι ένα κυβερνητικό δεκανίκι, όπως είναι ο κ. Τσίπρας, καλή του ώρα !  Ως τότε … τσιμέντο να γίνει !

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*