Υβριδικό Honda Jazz

25 Μάι 2015 από

WP_ΒΕΛΤ2_005Το Υβριδικό Honda Jazz.
Η δοκιμή του υβριδικού Honda Jazz πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς επιμορφωτικών σεμιναρίων από 1ο Ε.Κ Ηρακλείου Κρήτης σχετικά με υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα.
Όταν το είδα στο παρκινγκ της εταιρείας με αυτό το μπλε χρώμα (blue azzure), όπως το λέει ο κατασκευαστής, αυθόρμητα το συνδύασα με ηλεκτρικά φαινόμενα. Είναι ένα χρώμα που σίγουρα σε παραπέμπει σε κάτι το ηλεκτρικό και διαφορετικό.
Κάθισα στο θέση του οδηγού και ώσπου να ρυθμίσω κάθισμα, τιμόνι, καθρέπτες , ένοιωσα την προσπάθεια του κατασκευαστή να σε προδιαθέσει για κάτι διαφορετικό. Ειδικά όταν γυρίσεις το κλειδί στην πρώτη θέση και ανάψουν τα φώτα των οργάνων, επιβεβαιώνεται η αίσθησή σου για αυτή την προσπάθεια με τον ξεχωριστό μπλε φωτισμό των οργάνων.

 

DSC_4437 A   DSC_4437 B

 

 

 

 

 

 

 

Για να ξεκινήσει το υβριδικό Honda με το αυτόματο κιβώτιο, μετακινείς τον επιλογέα από τη θέση Ρ (Parking) – πατώντας το διακόπτη ασφαλείας που είναι πάνω στον επιλογέα – στη θέση Ν(Neutral), πατάς ταυτόχρονα το πεντάλ φρένου – για πεντάλ συμπλέκτη μη ψάχνεις – και μιζάρεις. Θα ακούσεις έναν πολύ μικρό ήχο από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, λύνεις το χειρόφρενο, πατάς το γκάζι και η εμπειρία δοκιμής ενός υβριδικού οχήματος αρχίζει.
Το αυτόματο κιβώτιο με σύστημα συνεχούς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT), εξασφαλίζουν μια άνετη και οικονομική οδήγηση, ανάλογα φυσικά και με τον τρόπο οδήγησης. Το κυριότερο χαρακτηριστικό στην οδήγηση του JAZZ είναι η ΜΗ αντιληπτή από τον οδηγό υποβοήθηση (εμπλοκή) του ηλεκτροκινητήρα κατά την οδήγηση, όπως και η απεμπλοκή με ταυτόχρονη φόρτιση των συσσωρευτών, όταν αφήνεις το πεντάλ γκαζιού ή όταν φρενάρεις. Όλα γίνονται τόσο ομαλά που μόνο από την της Οθόνη Πολλαπλών Πληροφοριών φαίνεται αν λειτουργεί ο κινητήρας, ο ηλεκτροκινητήρας ή και τα δύο.
Η ενημέρωση γίνεται μέσω της Οθόνης Πολλαπλών Πληροφοριών – Multi-Information Display (MID), όπου ένα διάγραμμα δείχνει γραφικά στον οδηγό πότε το αυτοκίνητο παίρνει ισχύ από τον κινητήρα, τον ηλεκτροκινητήρα ή από το συνδυασμό και των δύο.
Όπως, και όταν σταματάς στο φανάρι, το αυτόματο σβήσιμο του θερμικού κινητήρα και η άμεση και αθόρυβη επαναλειτουργία του, αν αφήσεις το πεντάλ του φρένου, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά. Σε οδήγηση με μικρή ταχύτητα, μπορεί το όχημα να κινείται μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, εντελώς αθόρυβα, προκαλώντας μια παράξενη αίσθηση στα αυτιά όσων έχουν συνηθίσει το θόρυβο των θερμικών κινητήρων.
Untitled-3

Το Honda Jazz Hybrid διαθέτει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες , όπως:
Το μοναδικό και δοκιμασμένο και αξιόπιστο σύστημα IMA (αρχικά του Integrated Motor Assist), που αποτελείται από ένα κινητήρα 1.3 λίτρων χαμηλών τριβών, έναν πολύ λεπτό ηλεκτροκινητήρα, μία ελαφριά και συμπαγή μπαταρία και μια συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση (CVT).
Ο κινητήρας διαθέτει σύστημα μεταβλητού χρονισμού (VTEC), σύστημα απενεργοποίησης 4 κυλίνδρων (VCM – Variable Cylinder Management ), όποτε απαιτείται μικρή μόνο ροπή σε ταξίδι με σταθερά χαμηλή ταχύτητα. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, το Jazz παίρνει ισχύ μόνο από τον ηλεκτροκινητήρα, με τα έμβολα να κινούνται στο ρελαντί, που σημαίνει ότι δεν καταναλώνεται καύσιμο, ούτε παράγεται CO2. Άλλωστε οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 104 g/km, ώστε να εκπέμπει το λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από οποιοδήποτε αυτόματο κατηγορίας Β.
Η κατανάλωση καυσίμου είναι μόλις 4,5 l/100km στο μικτό κύκλο. Ο κινητήρας παράγει 88 PS και ροπή 121 Nm, αλλά το βασικό στα υβριδικά συστήματα είναι η υποστήριξη που παρέχει ο ηλεκτροκινητήρας, η οποία βοηθά στην αύξηση των επιδόσεων και στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης. Ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιεί μαγνήτες υψηλής απόδοσης για την παραγωγή 14 PS και 78 Nm.
Πιέζοντας το διακόπτη ECON, το Jazz Hybrid εισέρχεται σε ένα πρόγραμμα «καλύτερης οικονομίας», όπου η κινητήρια ισχύς περιορίζεται και η ροπή μειώνεται κατά 4% (εκτός εάν ο οδηγός πατήσει τέρμα το γκάζι).
Σε όλες τις στροφές του κινητήρα, υπάρχει μία βέλτιστη γωνία πεταλούδας γκαζιού, με την οποία επιτυγχάνεται άριστη οικονομία καυσίμου.
Με ένα πιο ομαλό σχέδιο αλλαγών CVT αυξάνεται η ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης, ώστε όταν ο οδηγός πατήσει το πεντάλ του φρένου προοδευτικά και σε διάρκεια, να φρενάρει το σύστημα κατ αρχήν με μόνη τη φόρτιση του ηλεκτροκινητήρα, με προοδευτική αίσθηση μείωσης της ταχύτητας. Μια πιο απότομη αίσθηση του φρεναρίσματος νοιώθεις όταν το σύστημα ενεργοποιήσει και τα φρένα, οπότε το προοδευτικό φρενάρισμα ξαφνικά χάνεται.
Το αιρκοντίσιον λειτουργεί συχνότερα στο πρόγραμμα ανακυκλοφορίας όπου η ισχύς του ανεμιστήρα μειώνεται συχνά περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας του συστήματος
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Idle Stop ο κινητήρας σβήνει όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο και το αιρκοντίσιον απενεργοποιείται.
Στο κάτω αριστερό τμήμα του ταμπλό βρίσκεται ένας πράσινος διακόπτης “ECON” που ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις για την πιο οικονομική κατανάλωση και τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

 

Το Eco Assist στοχεύει στην αποτελεσματικότερη χρήση ενέργειας, δείχνοντας στους οδηγούς πώς μπορούν να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση διατηρώντας την ταχύτητα του αυτοκινήτου και αποφεύγοντας την υπερβολική επιτάχυνση ή επιβράδυνση.
Το Jazz Hybrid έχει μπλε φωτισμό ταχύμετρου, που γίνεται πράσινος εάν η οδήγηση είναι οικονομική. Μεταξύ των δύο υπάρχει ένας φωτισμός μπλε-πράσινος όταν ο οδηγός υπερβαίνει ελαφρά το καλύτερο επίπεδο γκαζιού ή φρεναρίσματος.
Ένας αισθητήρας κλίσης βοηθά το κιβώτιο να αποφασίζει πότε το αυτοκίνητο πρέπει να κυλήσει προς τα εμπρός και πότε δεν πρέπει, βοηθώντας έτσι τον οδηγό να ξεκινάει ακόμα και σε σε ανηφόρα χωρίς τη χρήση χειρόφρενου ή φρένου.
Το κιβώτιο CVT έχει μοχλούς αλλαγών ταχυτήτων στο τιμόνι, προσφέροντας τον οδηγό τη δυνατότητα μηχανικού ελέγχου. Σε mode “D” ο μοχλός κατεβάσματος σχέσης προσφέρει μια λειτουργία “kickdown”, με το κιβώτιο να επιστρέφει στη συνέχεια στο αυτόματο πρόγραμμά του. Σε mode “S” ο μοχλός προσφέρει τον πλήρη μηχανικό έλεγχο στην επιλογή των σχέσεων, για επιτάχυνση ή φρένο με τον κινητήρα.
Και σε άλλους τομείς όμως το υβριδικό JAZZ προσφέρει ενδιαφέρουσες εξελίξεις της Honda. Όπως, τα καθίσματα “Magic Seats” που μας άρεσαν με την ευελιξία τους για πολλαπλές διατάξεις του χώρου αποσκευών και επιβατών.
Τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται πλήρως δημιουργώντας μία επίπεδη και πολύ χαμηλή επιφάνεια πατώματος χώρου αποσκευών. Οι βάσεις των καθισμάτων βυθίζονται στο χώρο που συνήθως καταλαμβάνει το ρεζερβουάρ καυσίμου το οποίο βρίσκεται κάτω από τα εμπρός καθίσματα, απελευθερώνοντας πολύτιμο πίσω χώρο. Ακόμα και με τα εμπρός καθίσματα στην πιο πίσω θέση τους, τα διαιρούμενα (60:40) πίσω καθίσματα με τα αναδιπλούμενα προσκέφαλά τους βυθίζονται με μία απλή κίνηση ενός μοχλού στην εξωτερική πλευρά κάθε καθίσματος.
DSC_4529 Α    DSC_4532 Α

 

 

 

 

 

 

 

Η ευελιξία διαμόρφωσης του εσωτερικού δίνουν ένα διαμορφούμενο αποθηκευτικό χώρο για πάρα πολλές δυνατότητες μεταφοράς όπως, τρία mountain bikes 26 ιντσών, με τους εμπρός τροχούς προσαρτημένους και σε κάθετη θέση. Η ωφέλιμη επιφάνεια είναι ίση με δύο μεγάλες και δύο πολύ μεγάλες βαλίτσες Samsonite επίπεδα τοποθετημένες ή με τρεις τσάντες του γκολφ τοποθετημένες κατά μήκος. Όταν αναδιπλώνεται μόνο το μεγαλύτερο τμήμα του πίσω καθίσματος, υπάρχει αρκετός χώρος και ύψος για μία σανίδα του σερφ επίπεδα τοποθετημένη, ή δύο mountain bikes 26 ιντσών σε όρθια θέση. Υπάρχει επίσης και το σύγχρονο σύστημα συγκράτησης παιδικών καθισμάτων Isofix.
Το Jazz Hybrid διατηρεί αυτές τις δυνατότητες των Honda, ακόμα και με την προσθήκη της παράλληλης υβριδικής τεχνολογίας οικονομίας καυσίμου IMA.
Το Jazz δεν διαθέτει ρεζέρβα, αλλά μόνο ένα σετ επισκευής τροχού στο εσωτερικό του πίσω δεξιού φτερού, τα απαραίτητα εργαλεία αντικατάστασης τροχού, και δυνατότητα ρυμούλκησης,

 

DSC_4537 Α   DSC_4538 Α

 

 

 

 

 

 

 

Η δομή του αμαξώματος Advanced Compatibility Engineering™ (ACE™) του Jazz αποτελείται από πολλά πολυγωνικά πλαϊνά πλαίσια εγκάρσιας διατομής, που απορροφούν την ενέργεια σύγκρουσης, ένα τροπέτο (πάνω πλαίσιο) που απορροφά την ενέργεια κρούσης της περιοχής αυτής και ένα κάτω στοιχείο, που βοηθά στην αποφυγή μιάς ανεπιθύμητης ευθυγράμμισης των πλαισίων των εμπλεκόμενων οχημάτων. Έτσι αποτρέπεται η παραμόρφωση της καμπίνας με την κατανομή των δυνάμεων μέσω πολλαπλών βασικών ζωνών απόσβεσης φορτίου. Η ενέργεια κρούσης κατευθύνεται στην πολύ ισχυρή δομή του πατώματος, που διαμορφώνεται από τα εγκάρσια και τα διαμήκη στοιχεία του, προστατεύοντας το κεντρικό ρεζερβουάρ καυσίμου και από τις τέσσερις πλευρές.
Προβλέπονται δύο εμπρόσθιοι και πλευρικοί αερόσακοι που συμπληρώνονται από πλαϊνούς αερόσακους οροφής για την προστασία των εμπρός και των πίσω επιβατών. Υπάρχουν ζώνες ασφαλείας τριών σημείων σε όλα τα καθίσματα, με προεντατήρες και περιοριστές φορτίου μπροστά.
Το Vehicle Stability Assist (VSA) του Jazz, αυξάνει τη σταθερότητα του οχήματος σε ακραίους ελιγμούς ή επιφάνειες με χαμηλό συντελεστή τριβής.

 

DSC_4483 Α    DSC_4491 Α

 

 

 

 

 

 

 

Το Jazz Hybrid εφοδιάζεται επίσης με ενεργά προσκέφαλα μπροστά, τα οποία μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμού του αυχένα σε οπίσθια σύγκρουση. Καθώς ο επιβάτης πιέζεται στην πλάτη του καθίσματος, ένα άκαμπτο έλασμα στο κάθισμα ενεργοποιεί έναν μοχλό, που μετακινεί το προσκέφαλο προς τα πάνω και προς τα εμπρός, για την υποστήριξη της κεφαλής.
Επιπλέον, στο Jazz Hybrid υπάρχουν πολλά από τα στοιχεία προστασίας των πεζών, που είναι ήδη γνωστά από πρόσφατα μοντέλα Honda. Έρευνες δείχνουν ότι τα χαρακτηριστικά αυτά βελτιώνουν τρομερά τις πιθανότητες επιβίωσης του πεζού, αν χτυπηθεί από κινούμενο όχημα. Μεταξύ αυτών είναι οι αποσπώμενες βάσεις των καθαριστήρων του παρμπρίζ σχεδιασμένες για να υποχωρούν σε μία σύγκρουση, οι βάσεις των εμπρός φτερών και οι μεντεσέδες του καπό, που απορροφούν την ενέργεια, καθώς και μία ελεύθερη περιοχή κάτω από το καπό, που προσφέρει περισσότερο χώρο για παραμόρφωση.
Εμείς αποφύγαμε να δοκιμάσουμε τα παραπάνω συστήματα στην πράξη (!!) αλλά θεωρούμε ότι ισχύουν στο ακέραιο αφού έχουν δοκιμαστεί στα αυστηρά crash tests «αυτοκινήτου με αυτοκίνητο», του κατασκευαστή στο κέντρο R&D στο Tochigi.
Ενδιαφέρον είχαν και οι ερωτήσεις των παρευρισκομένων στην παρουσίαση, όπως για την απουσία θορύβου κατά την κίνηση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, τη μέγιστη απόσταση που μπορεί να οδηγηθεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα, την αίσθηση της μέγιστης επιτάχυνσης, την κατανάλωση και φυσικά την τιμή του. Έγιναν και ερωτήσεις αν μπορεί ένα υβριδικό να οδηγηθεί από οδηγό που έχει βηματοδότη. Φυσικά και επιτρέπεται η οδήγηση καθώς το Jazz πληροί όλους τους κανονισμούς προστασίας από τυχόν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές των συστημάτων υψηλής τάσης. ώστε ΜΟΝΟ η συντήρηση και επισκευή των συστημάτων υψηλής τάσης να απαγορεύεται σε άτομα που έχουν βηματοδότη.

 

DSC_4544 Α   DSC_4421 C

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, η δοκιμή του Jazz Hybrid απέδειξε ότι δίνει λύσεις χωρίς συμβιβασμούς και μάλιστα με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς υβριδικών (από 15400 ευρώ έως 16400 ευρώ, ανάλογα με τον εξοπλισμό), όχι μόνο για οδηγούς με οικολογικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά και με απαιτήσεις χώρου αποθήκευσης και προστασίας σε ατυχήματα. Το Jazz Hybrid προσφέρει ολιστική προσέγγιση της ασφάλειας σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια δέσμευση στην ασφάλεια των πεζών και οδήγησε το μοντέλο Jazz στην κατάκτηση 5 αστεριών στο θεσμό EuroNCAP.
Η παρουσίαση του Honda Jazz έγινε στο πλαίσιο ενός επιμορφωτικού σεμιναρίου του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Ηρακλείου, που αφορούσε στις σύγχρονες τεχνολογίες των υβριδικών και ηλεκτρικών Οχημάτων, τα οποία μπαίνουν πλέον δυναμικά στη ζωή μας.
Το ταξίδι για το Ηράκλειο Κρήτης και από το Ηράκλειο πίσω ήταν θαυμάσιο λόγω καιρού αλλά και λόγω των υπερσύγχρονων πλοίων των Μινωικών γραμμών.
Βλάσης Κουτσούκος

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*