΄Οναρ
Καλοκαίρι 2015 στη Λέσβο. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στους δρόμους του νησιού, στα πάρκα, παντού, χιλιάδες νέοι άνθρωποι και παιδιά ,κυνηγημένοι από τον πόλεμο στη Συρία.
Στις ανατολικές παραλίες του νησιού, εκεί που κυρίως πλησιάζουν τα πλωτά που μεταφέρουν, από την Τουρκία, τους πρόσφυγες, βρίσκει κανείς διάσπαρτα γιλέκα – σωσίβια, που τα εγκαταλείπουν μόλις βγούνε στη στεριά.
Όταν πρωτοβρήκαμε ένα τέτοιο γιλέκο – σωσίβιο, σταθήκαμε μπροστά του με δέος.. Θέλαμε να το ακουμπήσουμε και δεν τολμούσαμε. Πλημμυρισμένοι από ανείπωτα συναισθήματα κι ερωτηματικά: τί απέγινε αυτός που το φορούσε; είναι καλά, είναι ακόμη στο νησί ή έφυγε για την Αθήνα;
Χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες μέχρις ότου να αντέχουμε να κοιτάξουμε ένα γιλέκο – σωσίβιο πιο εξεταστικά, κι ακόμα περισσότερες μέχρις ότου, συγκινημένοι, να το πάρουμε στα χέρια μας.
Ξέρετε τι είναι γραμμένο στην πλάτη του γιλέκου – σωσίβιου; Δεν θα το πιστέψετε! Μια αρχαιοελληνική λέξη γραμμένη με λατινικά στοιχεία: ONAR, δηλαδή ΟΝΑΡ, που σημαίνει ΟΝΕΙΡΟ! Αν είναι δυνατό! Ποιος κατασκευαστής γιλέκων – σωσιβίων γνωρίζει το ελληνικό ΟΝΑΡ και τη σημασία του; Κι αν η λέξη εκφράζει με τρόπο μοναδικό το όνειρο των προσφύγων για μια καλύτερη ζωή σε χώρες χωρίς πολέμους, γιατί δεν προτιμήθηκε το αγγλικό dream, το τουρκικό rüya, ή η αντίστοιχη, για το όνειρο, λέξη στην αραβική γλώσσα;
Το γιλέκο – σωσίβιο στην εσωτερική φόδρα του έχει γραμμένες τις οδηγίες χρήσεις του στα αγγλικά. Αμφιβάλλω αν οι πρόσφυγες, πριν από τη επιβίβασή τους στις πλαστικές βάρκες , έχουν εξασκηθεί να το φορούν σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης, όπως αμφιβάλλω κι αν τους μεταφράστηκαν, συνολικά, οι οδηγίες χρήσεις στη γλώσσα τους.
Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του γιλέκου – σωσίβιου, που μοιάζουν τραγική ειρωνεία για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο.
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΣΤΗΘΟΥΣ 102 έως 132 CM
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝ 395
ΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΗ : ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΥΠΟΣ : 100 Ν
ΤΩΝ 41ΚG
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ: «ΣΚΕΨΟΥ ΑΣΦΑΛΩΣ»
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ
Διαλέξτε τον σωστό τύπο και το σωστό μέγεθος
Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης και φροντίδας (που δίνει) ο κατασκευαστής
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Εάν δεν γνωρίζετε πώς να φορέσετε το σωσίβιο ή το βοηθητικό πλευστότητας, η διάσωσή σας δεν είναι εγγυημένη.
1. Θα έπρεπε να φοράτε το σωσίβιο και το βοηθητικό πλευστότητας συνεχώς, αλλά αυτό δεν είναι πρακτικό, αποθηκεύστε το σε προσιτή θέση.
2. Προσαρμόστε τις ζώνες κλειστές και τοποθετημένες καλά.
Πάντα να το φοράτε με κλειστές τις πόρπες και τα κορδόνια δεμένα.
Εξασκηθείτε να το φοράτε σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης.
Εξασκηθείτε μέσα στο νερό για να μάθετε πώς αυτό λειτουργεί και ποια θέση παίρνει το σώμα σας μέσα στο νερό.
3. Διδάξτε στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τη συσκευή από μόνα τους.
4. Να έχετε κατά νου ότι το σωσίβιο και τα βοηθητικά πλευστότητας φοριούνται πάνω από τα ενδύματα.
5. Τα σωσίβια και τα βοηθητικά πλευστότητας μειώνουν τον κίνδυνο πνιγμού, δεν εγγυώνται τη διάσωση.
Προειδοποίηση: Μη (του) κάνετε στεγνό καθάρισμα, μη το προσδένετε σε πλωτό μέσο, στεγνώστε το στο ύπαιθρο, καλά, όταν είναι βρεγμένο. Το φως του ήλιου, το χλώριο και η επίδραση των καιρικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσουν ξεθώριασμα των χρωμάτων και μεταφορά τους πάνω σε άλλες επιφάνειες.
Προσοχή: Το ξεθώριασμα του υφάσματος υποδεικνύει απώλεια της αντοχής. Αποθηκεύστε το υλικό επίπλευσης. Εάν είναι ξεθωριασμένο, ελέγξατε την αντοχή ή διακόψτε τη χρήση (του).
1 ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
2 ΔΕΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΠΗ
3 ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΟΤΑΝ ΠΗΔΑΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
MADE IN TURKEY
(ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ)
Ναι, λοιπόν, στην Τουρκία είναι κατασκευασμένο το γιλέκο – σωσίβιο με το ελληνικό όνομα ΟΝΑΡ!
Θα μπορούσα εδώ να παρασυρθώ από τα σωβινιστικά μου για τη μοναδικότητα και τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, αλλά δεν το θέλω.
Ας εκπληρωθούν τα όνειρα όλων των προσφύγων κι ας μη μάθουν ποτέ ότι η λέξη ΟΝΑΡ που είχαν πάνω τους, σαν φυλαχτό, όταν πάλευαν για τη ζωή τους στο Αιγαίο, είναι ελληνική, αρχαία όσο κι η χώρα μας που τους υποδέχεται και τους κατευοδώνει με τις ευχές της.
Από τότε που γυρίσαμε από τη Λέσβο, έχω κρεμάσει μέσα στο σπίτι ένα γιλέκο – σωσίβιο, που το μαζέψαμε από μια παραλία του νησιού και κοιτάζοντάς το μου ψιθυρίζω: «Μέμνησο των προσφύγων, μέμνησο των προσφύγων, μέμνησο των προσφύγων…», για να νιώθω και να λειτουργώ ως ΄Ανθρωπος!
Ευαγγελία Καπετάνου