Κινητήρες Τούρμπο νέας γενιάς.
Κινητήρες Τούρμπο νέας γενιάς.
Σημαντικές είναι οι επισημάνσεις για τους σύγχρονους κινητήρες τούρμπο του καινούργιου αυτοκινήτου σας, όπως αναφέρθηκαν σε ένα σεμινάριο για τεχνικούς και επισκευαστές αυτοκινήτων.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το περιοδικό “autoSERVICE” και τον ΣΕΕΑΑ [Σύνδεσμο Εισαγωγέων & Εμπόρων Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων ] σε συνεργασία με την εταιρεία Σπυριδακης & Σια, με ομιλητή τον κ. Christoph Dutschke, Διευθυντή Τεχνικής Εξυπηρέτησης της Γερμανικής εταιρείας MAHLE, η οποία πριν από λίγο συμπεριέλαβε στις επιχειρήσεις της και την εταιρεία Behr.
Σήμερα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων περιορίζονται στην κατασκευή και βαφή των λαμαρινένιων αμαξωμάτων, είπε ο κ. Dutschke, ενώ τα περισσότερα μηχανικά εξαρτήματα τα αγοράζουν από εξειδικευμένες εταιρείες, που σε συνεργασία με τους σημερινούς «αμαξοποιούς» εξελίσσουν και παράγουν όλα τα εξαρτήματα εξοπλισμού των αυτοκινήτων μας.
Ελατήρια, αμορτισέρ, μπαλάκια ανάρτησης, τροχοί, ελαστικά, ταπετσαρίες, καθίσματα, κρύσταλλα, όργανα ταμπλό, πλαστικά διάφορα, κλειδαριές, ψυγεία, κλιματιστικά, φανάρια, ηλεκτρονικοί εξοπλισμοί, υαλοκαθαριστήρες, ηλεκτρικά μοτέρ, μπουζί, μπέκ, καταλύτες, εξατμίσεις και πολλά άλλα κατασκευάζονται από τρίτους προμηθευτές. Ακόμα και τα περισσότερα εξαρτήματα των κινητήρων, όπως έμβολα (πιστόνια), ελατήρια εμβόλων, κουζινέτα, θερμοστάτες, και υπερσυμπιεστές (τουρμπίνες) είναι προϊόντα προμηθευτών, ένας από τους μεγαλύτερους των οποίων είναι και η εταιρεία MAHLE. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το ότι η εταιρεία αυτή δίνει το 95 % της παραγωγής της σε έμβολα, ελατήρια κλπ απευθείας στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ενώ μόνο ένα 5 % διατίθενται ως ανταλλακτικά στην αγορά.
Μετά από την ενσωμάτωση και της Behr η MAHLE κατασκευάζει μια μεγάλη γκάμα από εξαρτήματα κινητήρων, όπως έμβολα, ελατήρια, συστήματα βαλβίδων και εισαγωγής αέρα, συστήματα διαχείρισης καυσίμου, λίπανσης, ψύξης και κλιματισμού, εξαρτήματα και ανταλλακτικά φορτηγών και λεωφορείων, κινητήρων ειδικής χρήσης (φόρμουλας 1 κλπ), μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, θερμοστάτες, μηχανήματα συντήρησης κλιματιστικών αυτοκινήτων για συνεργεία και πολλά άλλα.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2013 ήταν 7 δις € και απασχολούσε προσωπικό πάνω από 64.000 άτομα (Προσοχή : ζητούν ακόμα και τώρα συνεργάτες).
Μάλιστα για να βρίσκονται οι εκάστοτε παραγωγικές μονάδες της κοντά στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, η MAHLE έχει δημιουργήσει εργοστάσια όχι μόνο στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, αλλά και σε πολλά μέρη της Γης, όπως στην Ασία, στην Αμερική κλπ.
Θυμάμαι ότι στις αρχές του 1900, όπως μπορεί να θαυμάσει κανείς στο μουσείο της Skoda στην Τσεχία, τα εργοστάσια αυτοκινήτων ήταν αναγκασμένα να φτιάξουν πρώτα τα απαραίτητα μηχανήματα, όπως πρέσες, τόρνους και φρέζες, προκειμένου στη συνέχεια να κατασκευάσουν με αυτά τα οχήματά τους. Σήμερα όχι μόνο τα μηχανήματα, αλλά όπως είπαμε παραπάνω, τα περισσότερα εξαρτήματα χορηγούνται από εξειδικευμένους προμηθευτές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο ίδιος κινητήρας τοποθετείται σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από εργοστάσια σε διαφορετικά κράτη όλου του κόσμου.
Έτσι στην εξέλιξη και κατασκευή των υπερσυμπιεστών, που θα βρούμε στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα, επιβατικά, λεωφορεία και φορτηγά, η εταιρεία MAHLE βρίσκεται σε ιθύνουσα θέση ιδιαίτερα μετά την συνεργασία της με την εταιρεία BOSCH.
Να τι ακούσαμε λοιπόν για τους υπερσυμπιεστές από τον ειδικό αυτόν Τεχνικό που μίλησε στο σεμινάριο:
Η τουρμπίνα είπε, είναι ένα εξάρτημα που δεν χαλάει ποτέ! Αν όμως χαλάσει τότε η αιτία είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του οχήματος, καθισμένος στη θέση του οδηγού. Γιατί αυτός και μόνο μπορεί με λάθη του να την καταστρέψει. Ενδεχομένως και κάποιος απρόσεκτος επισκευαστής.
Αυτό γιατί η τουρμπίνα έτσι όπως έχει εξελιχθεί απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή σε συγκεκριμένα θέματα αν θέλουμε να μην μας εγκαταλείψει ποτέ.
Ας μην ξεχνάμε ότι μοντέρνες τουρμπίνες περιστρέφονται με 200.000 έως και 320.000 στροφές το λεπτό (Smart). Αυτό σημαίνει περίπου 5.000 στροφές το δευτερόλεπτο. Μπορείτε να το φανταστείτε;
Στις απίστευτες αυτές ταχύτητες η λίπανση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας μακροζωίας. Το λάδι που δεν λιπαίνει μόνο αλλά και ψύχει, περνάει μέσα από μικρές τρυπούλες και σωληνάκια, με συγκεκριμένη πίεση και ποσότητα, ώστε κάθε διαφοροποίησή τους από εξωτερικούς παράγοντες να είναι καταστρεπτική. Ας μην ξεχνάμε ότι στη μία πλευρά της τουρμπίνας η θερμοκρασία κυμαίνεται από 800 μέχρι και 1050ο C (βαθμούς Κελσίου) ενώ στην άλλη πλευρά, λίγα εκατοστά πιο εκεί, η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει πολύ αυτή του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό πρέπει οι θερμοκρασιακές και οι λιπαντικές συνθήκες να είναι συγκεκριμένες και να τηρούνται σχολαστικά, όπως.:
• Οι προδιαγραφές του λιπαντικού να είναι οι προτεινόμενες από το εργοστάσιο. Εδώ δεν αρκεί ο τύπος λαδιού να ταιριάζει (πχ 0W30) αλλά και τα λοιπά χαρακτηριστικά πρέπει να είναι τα σωστά. Χαμηλής ποιότητας λάδια δεν είναι κατάλληλα επειδή δημιουργούν κατάλοιπα, όπως λάσπη και καρβουνιές, που φράζουν τα στενά καναλάκια, τα οποία τροφοδοτούν με λιπαντικό τα κουζινέτα της τουρμπίνας και την καταστρέφουν.
• Πρέπει τα διαστήματα αλλαγής λαδιού να τηρούνται επίσης με σχολαστικότητα. Κάθε υπέρβαση πιθανώς να δημιουργήσει και πάλι κατάλοιπα και καρβουνήλες, που όπως είπαμε αν εισχωρήσουν στα κανάλια λιπαντικού της τουρμπίνας θα τα φράξουν και θα την καταστρέψουν.
• Το πρωί κατά την εκκίνηση του κινητήρα πρέπει να τον αφήνουμε να λειτουργήσει για λίγο στο ρελαντί, ώστε να κυκλοφορήσει το λάδι στα κανάλια, πριν ενεργοποιηθεί η τουρμπίνα. Βιαστικές απότομες εκκινήσεις με κρύο κινητήρα είναι σε όλα τα αυτοκίνητα βλαβερές, στα τούρμπο όμως μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του υπερσυμπιεστή και πρέπει να αποφεύγονται εντελώς
• Στα μακρινά ταξίδια σε αυτοκινητόδρομο, δεν πρέπει να σβήνουμε αμέσως τον κινητήρα, όταν σταθούμε στο πρατήριο καυσίμων για ανεφοδιασμό ή σε κάποιο parking για καφεδάκι. Αφού σταθμεύσουμε πρέπει να αφήσουμε τον κινητήρα να λειτουργήσει για τουλάχιστον ένα λεπτό της ώρας στο ρελαντί, προκειμένου να σταματήσει η περιστροφή της τουρμπίνας. Και αυτό, λόγω των υψηλών ταχυτήτων περιστροφής, διαρκεί περίπου ένα λεπτό της ώρας. Με σβησμένο κινητήρα η παροχή λιπαντικού διακόπτεται αμέσως, ενώ η τουρμπίνα γυρίζει ακόμα τρελά έως ότου πέσουν οι χιλιάδες στροφές στο μηδέν.
• Πολύ σημαντική είναι και η καθαριότητα του ψυγείου αέρα – αέρα (intercooler). Ειδικά μετά από μια επισκευή, δεν αρκεί να το ξεπλύνουμε με βενζίνη ή να το φυσήξουμε με τον αέρα. Τα κατάλοιπα δεν θα φύγουν όλα και όσα μείνουν θα περάσουν κάποια στιγμή στο κύκλωμα του ψυχρού ή του θερμού αέρα της τουρμπίνας και έτσι οι πτερωτές με τις τεράστιες ταχύτητες περιστροφής τους θα καταστραφούν. Γι’ αυτό η αντικατάστασή του intercooler είναι απαραίτητη, οποτεδήποτε αντικατασταθεί η τουρμπίνα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα συμβατικά αυτοκίνητα, οι καρβουνήλες και τα όποια κατάλοιπα καταλήξουν μετά την καύση στους κυλίνδρους, απορρίπτονται στην ατμόσφαιρα μαζί με τα καυσαέρια. Αντιθέτως σε αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας περνούν μέσα από την πτερωτή της τουρμπίνας δημιουργώντας πανάκριβες ζημιές. Αν από τέτοιου είδους κατάλοιπα καταστραφεί η τουρμπίνα ή αν φράξει ο καταλύτης, το κόστος θα κυμαίνεται από 200 έως 2500 € και δεν αξίζει να το ρισκάρουμε προκειμένου να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα του service.
Πώς έλεγε η Γιαγιά μου; Όση ευκολία, τόση δυστυχία. Λέτε να αναφερόταν στους υπερσυμπιεστές;
Λίνος Κουντουράς