Test: Skoda Citigo

15 Μάι 2015 από

DSC03219Skoda Citigo

Ωραίο κόκκινο χρώμα είχε το Citigo του test. Ένα από τα ασφαλή χρώματα, σε αντίθεση με τα πολυάριθμα γκρίζα, που δεν εντοπίζονται αμέσως σε δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες. Στο χρώμα αυτό η τιμή του δεν επιβαρύνεται, ενώ το άσπρο επιβαρύνεται με 130 €, τα δε άλλα χρώματα με  380 €.
Αμφιλεγόμενη η επιμήκης «αγωνιστική» γραμμή.  Αντανακλά την Ελληνική νοοτροπία του marketing και κάποιων πελατών, που πιστεύουν ότι όσο πιο αγωνιστικών προδιαγραφών μοιάζει ένα όχημα τόσο καλύτερα. Η χρηστικότητα ενός αυτοκινήτου, που μας συμπαραστέκεται στην καθημερινότητά μας, δεν ενδιαφέρει ακόμα τους αγοραστές στο υπό πτώχευση κράτος μας, όπου δεν αγοράζεται το αυτοκίνητο που θέλουμε, αλλά αυτό που ο γείτονας θεωρεί σπουδαίο. Νομίζουμε πως έτσι θα μας θαυμάσει, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να αναρωτιέται για το πού βρήκαμε τα χρήματα!
Κι όμως, αν και όχι in για τους γιάπηδες, αυτό το αυτοκινητάκι, που δεν διαφημίζεται επαρκώς (ίσως και καθόλου) κέρδισε τη συμπάθειά μας αμέσως μετά τα πρώτα χιλιόμετρα.
Έχει έναν πολύ ήσυχο κινητήρα και ας έχει μόνο τρεις κυλίνδρους. Άλλωστε τρία = έξι, έλεγε παλαιότερα η διαφήμιση του επίσης τρικύλινδρου γερμανικού DKW, εννοώντας ότι οι κινητήρες τριών κυλίνδρων, λειτουργούν στρωτά ως εξακύλιδροι . Κάτι σηματοδοτούσε επομένως από τότε η επιλογή αυτή.
Επιλέξαμε για το test την οικολογική έκδοση G-TEC, με 95 gr/ CO2, χωρίς τέλη κυκλοφορίας (παρακάτω σε {..}οι ενδείξεις του κινητήρα αυτού).
Όλοι οι κινητήρες προσφέρονται με 999 κυβικά, και 45 – 55 KW {50} δηλαδή 60 έως 75 PS {69}. Έχουν ροπή 95 {90} Nm σε ευρύ φάσμα στροφών (3.000 – 4.300) {3.000} και μια αξιοπρεπή για τον κυβισμό τους επιτάχυνση 0/100 χλμ/ώρα σε 13,2 δευτερόλεπτα {16,3}. Η τελική στα 170 χλμ/ώρα {164} απόλυτα επαρκής για τους «φανταστικούς» Ελληνικούς δρόμους.
Έχει ένα πολύ καλό κιβώτιο 5 ταχυτήτων, αλλά διατίθεται και με αυτόματο κιβώτιο, με επιλογή ταχυτήτων τύπου Tiptronic.
Αξιόλογο επίσης και το κράτημα στο δρόμο στις υψηλές ταχύτητες. Βοηθάει σε αυτό και το μεγάλο μεταξόνιο (2,421 μέτρα) που δημιουργεί ευστάθεια.  Σε σχέση δηλαδή με το συνολικό μήκος (3,563 μέτρα)  το μεταξόνιο στο Citigo είναι το 68 % του μήκους , ενώ πχ. στο Skoda Octavia μόνο το 57 %.
Για το μικρό μήκος του, το Citigo είναι ιδανικό θα έλεγα για τις μεγαλουπόλεις μας που ήδη ασφυκτιούν από χώρους στάθμευσης, ο χώρος αποσκευών είναι αρκετά μεγάλος, ειδικότερα επειδή αφενός οι τεχνικοί της Skoda κατάφεραν να τον διευρύνουν αρκετά κάτω από το άνοιγμα της πόρτας, αλλά και επειδή υπάρχει τρόπος να μεγαλώσει προς τα κάτω, αφαιρώντας το δάπεδό του όταν υπάρξει ανάγκη.
Ένα πρώτο λοιπόν από τα παρακάτω πολλά θετικά που κατάφεραν να ενσωματώσουν σε αυτό το  αυτοκίνητο πόλης, οι μηχανικοί της εταιρείας αυτής.  Μιας εταιρείας με παράδοση 110 ετών στην κατασκευή αυτοκινήτων. Μοιάζει να είχαν σε όλα στο μυαλό τους την βολή του επιβάτη.
DSC03214– Η πόρτα του χώρου αποσκευών μπορεί να κλείσει και με σηκωμένη την εταζέρα που τον καλύπτει, ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερο ύψος φόρτισης. Θα το εκτιμήσει αυτό όποιος αγωνίστηκε να βγάλει την εταζέρα, για να φορτώσει κάτι πιο ογκώδες στο αυτοκίνητό του, αλλά και να μην ξέρει που να την βάλει, αφού την βγάλει!

 

– Υπάρχουν γάντζοι παντού για να κρεμάσεις ότι θέλεις. 4 στον χώρο αποσκευών, έναν πτυσσόμενο στο χερούλι του καπακιού από το ντουλαπάκι και ένας στην μια από τις δύο ανοικτές θήκες αντικειμένων.
– Δεν ξέχασαν βέβαια και τον γάντζο ρυμούλκησης, που μόνο όποιος προσπάθησε να ρυμουλκήσει όχημα χωρίς τέτοιο γάντζο θα καταλάβει πόσο χρήσιμος είναι, … αχρείαστος να ΄ναι.
DSC03212– Στον χώρο αποσκευών υπάρχουν επίσης γάντζοι πρόσδεσης αντικειμένων και δυνατότητα στήριξης για κάποιο δίχτυ που θα μας προστατεύσει από «ιπτάμενες αποσκευές» σε περίπτωση ατυχήματος. (ποιος οδηγός όμως τα σκέπτεται αυτά, πλην των μηχανικών της Skoda;)
– Εννοείται ότι οι πλάτες του πίσω διαιρούμενου καθίσματος αναδιπλώνονται για σημαντική διεύρυνση του χώρου μεταφοράς.
– Στο ντουλαπάκι υπάρχουν: Θήκη για τα γυαλιά, κερματοθήκη, καρτοθήκη, θήκη για μπλοκάκι σημειώσεων, θήκη για στυλό!
– Στο ταμπλό υπάρχει στήριγμα για στερέωση σημειώσεων ή φωτογραφίας (της αγαπημένης μας, του παιδιού μας ή το «μπαμπά μην τρέχεις»).
-Τέτοιο στήριγμα υπάρχει και στην αριστερή πλευρά του Παρμπρίζ, για να στηρίζει ο οδηγός σημειώσεις που θέλει να βλέπει άμεσα ή κάτι που θέλει να φαίνεται από τους έξω, όπως πχ. το απόκομμα του parking.
DSC03202– Στην κονσόλα υπάρχει θήκη συσκευών πολυμέσων, κινητού ΜΡ3 κλπ.
– Θήκες για νερό ή καφέ υπάρχουν όχι μόνο στην κονσόλα, αλλά και δυο στα πίσω καθίσματα
– Όμως υπάρχουν και δικτυωτές θήκες για μικροαντικείμενα, όπως πχ. ένα κινητό, στα πλευρά της πλάτης των εμπρόσθιων καθισμάτων.
Όλα λοιπόν τα έχουν σκεφτεί οι μηχανικοί της Skoda και γι’ αυτό και είναι τόσο αξιαγάπητο το αυτοκινητάκι αυτό.
– Για το Citigo δεν προβλέπεται ρεζέρβα. Θα μείωνε άλλωστε ριζικά τον χώρο αποσκευών. Όπως όμως και σε πολλά άλλα, συχνά πολύ μεγαλύτερα αυτοκίνητα, που αντί ρεζέρβας σου λένε να αγοράσεις μία φιάλη – σπρέϊ επισκευής ελαστικού, στο Citigo υπάρχει σε βελτιωμένη εργοστασιακή έκδοση του σπρέϊ επισκευής, αλλά υπάρχει και 12βολτη αντλία – συμπιεστής για το φούσκωμα του τροχού, μετά την επισκευή με το σπρέϊ.

Αν όμως νομίζετε ότι μόνο σε αυτά τα δευτερεύοντα έκαναν κάτι οι μηχανικοί, γελιέστε, γιατί και στον τεχνολογικό τομέα δεν ξέχασαν τίποτα:
Υπάρχουν λοιπόν διαθέσιμα ανάλογα με τον εξοπλισμό τα πάντα, όπως:
– Δυνατότητα ρύθμισης δέσμης προβολέων και καθρεπτών από τη θέση του οδηγού.
– Συστήματα ABS, ελέγχου ευστάθειας ESC, ελέγχου πρόσφυσης TC, σύστημα Cruise Control, που επιτρέπει την διατήρηση σταθερής ταχύτητας στο ταξίδι.  Σύστημα start-stop, που σβήνει τον κινητήρα εν στάσει, για οικονομία καυσίμου και οικολογική οδήγηση.  Σύστημα city safe drive, με το οποίο έναν αισθητήρα laser ανιχνεύει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, προβλέπει την απόσταση φρεναρίσματος και ενεργοποιεί αυτομάτως τα φρένα, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση μέσα στην πόλη και σε ταχύτητες μέχρι 30 χλμ/ώρα (σε μεγαλύτερες δεν το επιτρέπει ακόμα η τεχνολογία, επειδή να υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς του οχήματος. Δοκιμές όμως στην κατεύθυνση αυτή  γίνονται ήδη στη Γερμανία.)
DSC03205 DSC03228– Εννοείται ότι υπάρχει ηχητικό σύστημα για διευκόλυνση στο parking, αλλά και βελτιωμένο οπτικό, όπου ο οδηγός βλέπει σε οθόνη την απόσταση εμπρός και πίσω από το αυτοκίνητο, για να παρκάρει ευκολότερα.
– Υπάρχει επίσης και σύστημα συνεχούς ενημέρωσης για την πίεση στα ελαστικά, που λειτουργεί μέσω του συστήματος ABS.
– …και το καλύτερο όλων: Το αυτοκινητάκι διατίθεται από το εργοστάσιο και με κινητήρα φυσικού αερίου. Είναι δηλαδή το δεύτερο μοντέλο της Skoda, μετά το Octavia, που πωλείται για κίνηση με φυσικό αέριο (CNG). Εδώ έρχεται μόνο κατόπιν παραγγελίας, και σωστά, αφού το κράτος μας κοιμάται ως συνήθως τον ύπνο του δικαίου περιμένοντας τα πάντα από τους ξένους, για να ξεκινήσει μετά, τελευταίο και καταϊδρωμένο, την ενσωμάτωση των εξελίξεων. Γιατί στην Αθήνα μόνο δύο πρατήρια φυσικού αερίου υπάρχουν μέχρι τώρα και στο οδικό δίκτυο … ούτε να το σκέφτεστε, ενώ ακόμα συζητείται το πώς ΘΑ … επιτραπεί (!!) η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα πρατήρια. Τόσο καλά.
DSC03199Για να παραδοθεί Με όλα απολύτως αυτά τα συστήματα, το αυτοκίνητο δεν είναι ετοιμοπαράδοτο, αλλά πρέπεί να παραγγελθεί (3 μήνες αναμονή). Με  πολλά όμως από αυτά διατίθεται στις ακριβότερες από τις τρεις εκδόσεις, την απλούστερη easy (από 8.772 €) και τις ακριβότερες urban και lounge (μέχρι 10.180 €).
DSC03201Το δίθυρο μοντέλο, εντυπωσιάζει με τις πολύ μεγάλες πόρτες, που κάνουν εύκολη την πρόσβαση στα πίσω καθίσματα, αλλά και με τον μικρό χώρο του κινητήρα, που παρόλο το ότι δεν φαίνεται φαρδύτερος από μιάμιση φορά την μπαταρία, έχει πολύ καλή πρόσβαση σε όλα τα βασικά σημεία.
Οι κολώνες Α, δεξιά και αριστερά του παρμπρίζ, ενοχλούν στην οδήγηση, γιατί είναι πολύ μπροστά και πολύ ογκώδεις,  όμως εύκολα τις συνήθισα μετά από λίγη ώρα. Η καλή αεροδυναμική του φαίνεται ότι απαιτούσε την τόσο ασυνήθιστη θέση τους.
Όλα τα άλλα, ταμπλό, θέση οδήγησης, χειρισμός κλπ είναι πολύ ευχάριστα και εύκολα στον χειρισμό τους.

DSC03227Ένα πολύ χρηστικό λοιπόν αυτοκινητάκι για την καθημερινή μας μετακίνηση, με καλές επιδόσεις, καλό κράτημα, πολύ εύχρηστο και με πάρα πολλές διευκολύνσεις, για τις οποίες και μόνο, εγώ προσωπικά, θα το ήθελα πολύ. Ειδικότερα αφού υπάρχει και ως 5θυρο, αφού εμένα τα τρίπορτα με απωθούν, μια που ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι να δείχνουν δήθεν σπορτίβα. Κρίμα λοιπόν που η Skoda άλλαξε την πολιτική των τελευταίων ετών της και προσφέρει για πρώτη φορά ένα δίπορτο, γιατί αυτά τα δήθεν της κοινωνίας μας, τα έχουμε βαρεθεί.   Λίνος Κουντουράς

DSC03197DSC03198G

 

 

 

 

 

DSC03224DSC03221

 

 

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*