Στο I° ΕΚ – Ηρακλείου

23 Μάι 2015 από

01Επιμορφωτικά σεμινάρια από τον Τομέα Μηχανολόγων ΙΙ του 1ου ΕΚ Ηρακλείου Κρήτης, με θέμα: «Από το αυτοκίνητο του χθες στο εναλλακτικό αυτοκίνητο του αύριο» .

Μετά από πρόσκληση του τομέα Μηχανολόγων ΙΙ του 1ου Ε.Κ Ηρακλείου Κρήτης και συγκεκριμένα από την τομεάρχη κ. Αικατερίνη Κωστάκη και του Δ/ντή του 1ου Ε.Κ κ. Γεωργίου Μανατάκη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Οχημάτων συμμετείχε στα επιμορφωτικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στις 21 – 22 – 24 – 25 – 27 και 29 Απριλίου στους Εργαστηριακούς Χώρους της ειδικότητας Οχημάτων του τομέα Μηχανολόγων ΙΙ στο 1ο Ε.Κ. Ηρακλείου Κρήτης (Ιτάνου 40 Κηπούπολη Ηράκλειο.)
Η θεματολογία των επιμορφωτικών σεμιναρίων που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε όσους ενδιαφέρονταν για τις τεχνολογικές εξελίξεις του αυτοκινήτου, κάλυπτε όλες τις τεχνολογίες αιχμής των σύγχρονων οχημάτων (υγραέριο , φυσικό αέριο, υβριδικά, ηλεκτρικά οχήματα), καθώς και έλεγχος καυσαερίων με την μέθοδο της «Καυσανάλυσης» σε αυτοκίνητα, από ομάδες μαθητών και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους . Τέλος, υπήρξε και μια ξεχωριστή ενότητα που περιλάμβανε μια ιστορική αναδρομή όλων των εξελίξεων του αυτοκινήτου στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Συνάδελφοι και μέλη του συλλόγου παρουσίασαν τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις αιχμής σε οχήματα όπως : Ο συνάδελφος Γεώργιος Κουδουμάς για τη μετατροπή βενζινοκινητήρα σε κινητήρα με καύση υγραερίου καθώς πραγματοποίησε και επίδειξη τοποθέτησης κιτ υγραερίου σε αυτοκίνητο.Οι συνάδελφοι Λευτέρης Τσιτούρης και Λάζαρος Ιακωβίδης παρουσίασαν τη λειτουργία σύγχρονων πετρελαιοκινητήρων, όπως του common rail (μέρη, τρόπος λειτουργίας, πλεονεκτήματα), τις συνήθεις βλάβες, τα εξαρτήματα που επιδέχονται επισκευή, καθώς τους τρόπους και τα μέσα επισκευής.
Ο συνάδελφος Βλάσης Κουτσούκος παρουσίασε τις τεχνολογίες για τα Υβριδικά – Ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα κίνητρα και τα προβλήματα που υπάρχουν για την κυκλοφορία τους καθώς και τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ασφάλεια των Υβριδικών και Ηλεκτρικών οχημάτων. Παρουσίασε επίσης, τις διαφορές στη χρήση, συντήρηση και διάγνωση των Υβριδικών και Ηλεκτρικών οχημάτων και έγινε επίδειξη των συστημάτων στο υβριδικό Honda Jazz, που μάλιστα τη μέρα παρουσίασης του υβριδικού, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ¨CRETA CHANNEL” έκανε ένα μικρό αφιέρωμα.
002    003

Οι συνάδελφοι Γιώργος Κουδουμάς και Μιχάλης Σχοιναράκης παρουσίασαν μια ιστορική αναδρομή για την εξέλιξη του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, που ήταν και το κεντρικό μήνυμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων, με τίτλο «Από το αυτοκίνητο του χθες στο εναλλακτικό αυτοκίνητο του αύριο».
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε και ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του Μιχάλη Σταυρόπουλου «Ανάμεσα σε δύο νησιά», ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την αληθινή ιστορία κατασκευής του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκίνητου (΄Ενφλντ) στην Ελλάδα στη Σύρο το 1973.
Επίσης ο Λίνος Κουντουράς παρουσίασε τα πρώτα τεστ που έκανε σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μάλιστα στο Ηράκλειο Κρήτης το έτος 1994 (Φωτό 1) καθώς και τις πρώτες του μελέτες που έκανε στην Mann Γερμανίας για ηλεκτροκίνηση με μαγνητικά τραίνα το 1970.

005    006

Στο ίδιο πλαίσιο, «Από το αυτοκίνητο του χθες στο εναλλακτικό αυτοκίνητο του αύριο», αξίζει να αναφερθεί , ότι ο συνάδελφος Γιώργος Μανατάκης που είναι από τους πρώτους πτυχιούχους της σχολής Οχημάτων (πρώην ΚΑΤΕΕ Κοζάνης) και από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου συλλόγου πτυχιούχων Μηχανικών Οχημάτων και Δ/ντής του 1ου ΕΚ Ηρακλείου, είναι από μέλη που έγραψαν ιστορία στην εξέλιξη του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, με το δικό του τρόπο και συνεχίζει να γράφει με τέτοιες εκδηλώσεις, αφού ήταν ο συνάδελφος που εκπαιδεύτηκε στην Ιαπωνία από την Nissan, προκειμένου στη συνέχεια να εκπαιδεύσει στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Nissan στο Βόλο τους Έλληνες μηχανικούς στις νέες τεχνολογίες αυτοκινήτου.

008      016

Ο Λίνος Κουντουράς αφιερώνει το βιβλίο του «Κροίσοι σε εποχή κρίσης», στο Δ/ντή του 1ου ΕΚ Ηρακλείου κ. Γ.Μανατάκη και η ομάδα των εισηγητών.

Φυσικά, όλες τις ημέρες τα επιμορφωτικά σεμινάρια είχαν επιτυχία και όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους για το επίπεδο και περιεχόμενο των επιμορφωτικών σεμιναρίων. Και αυτό γιατί είχε γίνει μια μελετημένη προσέγγιση των εισηγητών για εκπαιδευτικούς, καθώς και τα σεμινάρια έγιναν με την συνεργασία των σχολικών συμβούλων κ.Ψαρρά Λεμονή, κ. Παπαευθυμίου Βασίλη και του Σχολικού Σύμβουλου Γενικής Παιδαγωγικής Ευθύνης του 1ου Ε.Κ. κ. Ιωάννη Τζωρτζάκη.

015   010

Παρουσίαση των υβριδικών – ηλεκτρικών.                   Λ. Ιακωβίδης, Β. Κουτσούκος, Μ. Παπουτσάκης

Τέλος , αξίζει να αναφερθεί η άψογη οργάνωση, η υπερπροσπάθεια όλων να συναδέλφων για την καλύτερη υλοποίηση όλων των σεμιναρίων με συναδελφική αλληλεγγύη που ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή τους σε ένα μικρό γλέντι προς τιμή των προσκεκλημένων συναδέλφων, τιμώντας για άλλη μια φορά την φημισμένη Κρητική φιλοξενία.

011     013

Από την υπέροχη κρητική φιλοξενία              Υβριδικό Honda Jazz στο 1 Ε.Κ Ηρακλείου

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο  Παππά Δ/ντή Εταιρικής Επικοινωνίας Α.Σαρακάκη που μας διέθεσε το HONDA JAZZ HYBRID”  

Βλάσης Κουτσούκος

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*