Βράβευση Μίκας Χαρίτου- Φατούρου

3 Απρ 2012 από

Βράβευση Μίκας Χαρίτου- Φατούρου

Η κα Μίκα Χαρίτου Φατούρου

Το Σάββατο 31.3.2012, ο Κλάδος Κλινικής Ψυχολογίας/Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τίμησαν σε εκδήλωση στο Πανεπιστημίου Αθηνών, την  Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μίκα Χαρίτου- Φατούρου.

Η κ. Μίκα Χαρίτου- Φατούρου υπήρξε η πρώτη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα και έχει προσφέρει τα μέγιστα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στον Τομέα Εκπαίδευσης Ψυχολόγων, Κλινικών Ψυχολόγων και Ψυχοθεραπευτών και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα. Είναι πρωτοπόρος σε νέα πεδία ερευνών, προωθεί την συμβουλευτική γυναικών και την ειδικότητα του Κλινικού Ψυχολόγου στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση αυτή η κ. Μίκα Χαρίτου-Φατούρου τιμήθηκε για την προσφορά της και τις διεθνείς διακρίσεις της:

  1. Ανακήρυξή της ως η Γυναίκα Επιστήμονας του 2010 για τη συνεισφορά της στην Ψυχολογία και απονομή του Διπλώματος (Diploma of Achievement) για τη συνεισφορά της στην Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία από το International Biographical Center of Cambridge (Μ. Βρετανία) και
  2. Ανακήρυξή της ως μια από τους πρωτοπόρους πνευματικούς ανθρώπους του κόσμου (Leading Intellectuals of the World) για τη συνεισφορά της στην Κλινική Ψυχολογία, την Πολιτική Ψυχολογία, την Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, την Συμβουλευτική Γυναικών, τα Παιδιά του Δρόμου και τα Σχολεία Συνεργατικής Μάθησης από το American Biographical Institute (ΗΠΑ).

Στην σεμνή εκδήλωση, με πολυπληθές ακροατήριο και σημαντικούς ομιλητές, μεγάλη εντύπωση έκαναν,

         Οι αναρίθμητες επαγγελματικές δραστηριότητες της κας. Μίκα Χαρίτου- Φατούρου,

         Οι σημαντικότατες διακρίσεις της, σε παγκόσμιο επίπεδο,

         Και κυρίως η μεγάλη της μετριοπάθεια, κάτι που χαρακτηρίζει πολλούς σπουδαίους ανθρώπους.

Ανθρώπους που γνωρίζουν την μεγάλη αξία τους και δεν χρειάζονται προσφωνήσεις σεβασμού για να δηλώσουν το τι αξίζουν.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η απάντησή σε συνεργάτιδά της που ρωτούσε, πώς μετά από τόσο διάστημα καθημερινής συνεργασίας δεν της είπε τίποτα για την ανακήρυξή της ως Παγκόσμια Γυναίκα Επιστήμονας του 2010:  «Έ, το έμαθες τώρα» της είπε.

Χαρακτηριστική επίσης και η προτροπή της προς συνεργάτες και φοιτητές να την προσφωνούν με το μικρό της όνομα.

Γι’ αυτά και άλλα της ζωής της μίλησαν η κα Καπετάνου, με τίτλο ¨Η Μελίνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”.

Η κα Ευαγγελία Καπετάνου

 

Αξιοθαύμαστη και η νέα της δραστηριοποίηση από το 2007 σε ένα σημαντικό πρόγραμμα για τη δημιουργία Σχολείων Συνεργατικής Μάθησης και Πρόληψης, που αποβλέπουν στη μείωση της επιθετικότητας των μαθητών προς τα έξω, που εκφράζεται με βιαιοπραγίες προς τους συμμαθητές τους και προς τα έσω, που εκφράζεται με τη χρήση ναρκωτικών.

Μια συνεργατική διδασκαλία, όπου κατόπιν ενημέρωσης εθελοντών εκπαιδευτικών, δίδεται η ευκαιρία στα σχολεία που συμμετέχουν, να αλλάξουν το συνηθισμένο τρόπο διδασκαλίας και να δημιουργήσουν μια νέα γενιά με καλύτερες συμπεριφορές.

Αν τώρα πιστεύετε ότι οι κρατικοί και παιδαγωγικοί φορείς μας,  σκοτώνονται να συνδράμουν το πρόγραμμα αυτό για να συμπαρασταθούν σε κάτι αξιόλογο, που έχει ως πρότυπα δυο παιδαγωγούς του εξωτερικού, τον Celestine Freinet και τον Anton Makarenko, αλλά και τον Έλληνα Μίλτο Κουντουρά, κάνετε μεγάλο λάθος. Θα μπορούσα να πω, ότι …  απλά το ανέχονται !  Πάλι καλά.

Λίνος Κουντουράς

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*