Βελτιώσεις Diesel.

26 Νοέ 2017 από

Βελτιώσεις στα καυσαέρια των Diesel.

Με ένα πολύπλοκο σύστημα καταλυτικής τεχνολογίας προσπαθούν οι Γερμανοί να βελτιώσουν τα καυσαέρια των Diesel σε τέτοιο βαθμό, που να επιτρέψει την  αποφυγή επερχόμενων απαγορεύσεων.

Όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι οικολογικές οργανώσεις σε Γαλλία και Γερμανία έχουν πολύ αυστηρά κριτήρια και έτσι δεν είναι πολύ εύκολο να επαρκέσουν οι παραπάνω εξελίξεις για τη διατήρηση των Diesel στη ζωή των Ευρωπαίων.

Σε εμάς βέβαια, που πάντα τρέχουμε πίσω από τα Ευρωπαϊκά δρώμενα, μέχρι και χρόνια μετά, τα Diesel διαφημίζονται και προωθούντα καθημερινά.

Οδηγούμαστε λοιπόν στη σκέψη, μήπως οι παμπόνηροι Ευρωπέη βρήκαν και πάλι την υποανάπτυκτη (για αυτούς και όχι μόνο) Ελλάδα ως λύση, για να ξεπουλήσουν το στοκ τους σε οχήματα Diesel, αφού σε αυτούς οι πωλήσεις καταρρέουν συνεχώς.

Παρά ταύτα η τεχνολογία που αναπτύχτηκε στο θέμα της αντιρρύπανσης είναι σημαντική και αξιοπρόσεκτη. 

Την εξηγούμε λοιπόν παρακάτω και ελπίζουμε ότι τα εισαγόμενα πλέον Diesel θα είναι όλα εφοδιασμένα με τα σύγχρονα αυτά συστήματα και όχι με παλαιότερου τύπου, της νοοτροπίας … bon pour l’ orient (δηλαδή κάτι σαν … κατάλληλο για τα Ανατολικά κράτη).

Οι Κατασκευαστές λοιπόν, κάτω από την πίεση της νομοθεσίας, βελτίωσαν στις προηγούμενες δεκαετίες, βήμα – βήμα την τεχνική αντιρρύπανσης από τα καυσαέρια των Diesel, προκειμένου να μειώσουν την ατμοσφαιρική επιβάρυνση από τα οξείδια του Αζώτου και τα εκπεμπόμενα σωματίδια, από τα οχήματα.

Ο νεότερος τρόπος που επιτυγχάνεται σήμερα στη Γερμανία η αντιρρύπανση φαίνεται από το παρακάτω σχήμα.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό και αξιοπρόσεκτο το πόσο μεγάλες προσπάθειες σε κόστος εξέλιξης και εξοπλισμού κάνουν τα εργοστάσια προκειμένου να σώσουν όσο γίνεται τις πωλήσεις των Diesel.  Ας μην ξεχνάμε τις τεράστιες επενδύσεις περασμένων ετών που είχαν απαιτηθεί στις αλυσίδες παραγωγής, για να στηρίξουν μια οικονομικά αποδοτική παραγωγή των κινητήρων Diesel της κάθε εταιρείας και που μάλλον δεν έχουν ακόμα αποσβεσθεί.  Τέτοιοι προβληματισμοί δεν αφορούν ευτυχώς εμάς, που περιοριζόμαστε στις εισαγωγές και μόνο.  Δεν είναι κρίμα λοιπόν να μένουμε πίσω και από αυτούς, εξακολουθώντας να προωθούμε όσα εκείνοι απορρίπτουν;

Για τους ενδιαφερόμενους πάντως αξίζει μια ματιά στην τεχνολογικά αξιόλογη πρόσφατη εξέλιξη.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*