Σοκ και δέος στη Σαντορίνη

8 Οκτ 2012 από

Σοκ και δέος στη Σαντορίνη

Σαντορίνη

Βγαίνοντας από τον σημαντικότατο Αρχαιολογικό Χώρο  Ανασκαφών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, άκουγα έναν φύλακα να σφυρίζει διαπεραστικά και επί πολλή ώρα με μια σφυρίχτρα, διώχνοντας παράλληλα με φωνές τους επισκέπτες (Ισπανούς Γερμανούς, Ιάπωνες και Έλληνες) από τον περίβολο προς την έξοδο. Πλησιάζοντας προς τις τουαλέτες μου μίλησε στα αγγλικά (με πέρασε για ξένο) λέγοντας «Τώρα δεν είναι ώρα για την τουαλέτα;» (Now is not time for the toilet) και μετά άκουσα να λέει σε έναν συνάδελφό του στα ελληνικά, «Δύο είναι, τους διώχνω και τελειώσαμε».

Βιάστηκα και ενώ έβγαινα έξω είδα μια αλλοδαπή κυρία που ερχόταν και αυτή προς τις τουαλέτες.. Ο εν λόγω υπάλληλος την εμπόδισε να μπει λέγοντάς της ότι οι τουαλέτες στις 5 μμ κλείνουν.  Η κυρία του είπε ευγενέστατα ότι είναι 5 παρά ένδεκα.

Τότε εκείνος άρχισε να της φωνάζει, ότι «όταν λέμε στις 5 εννοούμε στην έξοδο από τον περίβολο». Συγχυσμένη η ξένη κυρία είπε ότι επειδή θα έπαιρνε το λεωφορείο άμεσα για να πάει στο κρουαζιερόπλοιο, υπήρχε ανάγκη να πάει στην τουαλέτα. Αυτός όμως έμεινε ασυγκίνητος και έκλεισε τις τουαλέτες. Σε λίγα δευτερόλεπτα η κυρία με τον συνοδό της και εμείς όλοι ήμασταν ήδη στην έξοδο του περιβόλου, που ήταν πάρα πολύ κοντά. Ήταν 5 παρά δέκα. Τότε η κυρία θυμωμένη είπε:  «Εγώ αφού το θέλεις έτσι δεν βγαίνω από τώρα. Θα βγω ακριβώς στις 5».  Ο υπάλληλος τότε αγρίεψε και άρχισε να της φωνάζει, μεταξύ άλλων που δεν θυμάμαι και «Χάηλ Χίτλερ». Οι Ιάπωνες και οι άλλοι ξένοι είχαν μείνει άναυδοι, καθότι όλα λέγονταν στα Αγγλικά.  Μπήκα στη μέση και του είπα:

«Δεν ντρέπεστε; Τι συμπεριφορά είναι αυτή;» Άρχισε να με βρίζει και να λέει:

«Από πού είσαι από τη Γερμανία είσαι και εσύ;»

«Όχι του είπα από την Αθήνα».

«Εσύ μας έφερες σε αυτά τα χάλια» μου λέει!

«Εγώ του λέω ή εσείς που βρήκατε με μέσον μια δουλειά και αντί να είστε τουλάχιστον ευγενικοί βρίζετε τους τουρίστες, οι οποίοι σήμερα μας προσφέρουν τα μοναδικά μας σχεδόν έσοδα;»

Ξαναείπα σε αυτόν και σε μια συνάδελφό του, που παρακολουθούσε αμίλητη: «Μα δεν ντρέπεστε καθόλου:» Η συνάδελφός του όμως τι να πει, έχοντας ένα τέτοιο ακατονόμαστο άτομο καθημερινά κοντά της. Δεν μίλησε και την καταλαβαίνω απολύτως.  Τότε ενώπιον όλων ο εν λόγω υπάλληλος άρχισε να τσιρίζει:

«Είμαι απλήρωτος έξι μήνες και θα σε πάρει ο διάολος παλιο….»

«Εσένα του λέω έπρεπε να μη σε ξαναπληρώσουν ποτέ για αυτή τη δουλειά»

Τότε αυτός χίμηξε επάνω μου και ενώπιον δύο μαρτύρων και του ζευγαριού των τουριστών προσπάθησε να με χτυπήσει, λέγοντας:

«Με αυτό το γάντι που καθάρισα τα σκατά θα σου ρίξω στη μούρη,».

Απέφυγα τη συνέχεια και του είπα ότι θα καταγγείλω την συμπεριφορά του.

Όσοι παρακολουθούσαν τα δρώμενα έμειναν με το στόμα ανοικτό.

Έστειλα το παραπάνω κείμενο στον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού &

Τουαλέτα με θέα πριν από 4000 χρόνια

Αθλητισμού κ. Κωσταντίνο Αρβανιτόπουλο και στον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, με κάποια σχόλια, όπως ότι δεν είναι δυνατόν να ανέχονται ένα τέτοιο άτομο, ως φύλακα στο σπουδαιότερο δείγμα πολιτισμού της Πατρίδας μας, όπου 4.000 χρόνια πριν υπήρχαν στα σπίτια τουαλέτες με παράθυρα προς τη θάλασσα, αποχετευτικό δίκτυο και χωριστοί χώροι λουτρού και ότι δεν είναι δυνατόν να ανέχεται η Ελλάδα ένα τέτοιο άτομο, στο ωραιότερο νησί της Ευρώπης, ίσως και της υφηλίου, που για να το επισκεφτούν πολλοί ξένοι ξοδεύουν μεγάλα ποσά και έρχονται με γεμάτα κρουαζιερόπλοια.

Δεν είναι δυνατόν να έρχονται άνθρωποι από την Ιαπωνία για να θαυμάσουν τον πολιτισμό μας και να γίνονται μάρτυρες μιας σκαιής συμπεριφοράς, προκειμένου να φύγει για το σπίτι του ο υπάλληλος 10 λεπτά της ώρας νωρίτερα από το κανονικό του ωράριο.

Σκεφτείτε τι θα λέει το ζευγάρι των τουριστών στην πατρίδα τους, στους φίλους τους και σε όσους τους ρωτήσουν για την Ελλάδα ή τι θα διηγούνται οι Ιάπωνες, που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη ευγένεια, όταν τους ρωτήσουν πώς ήταν στην Ελλάδα;

Αν μας ενδιαφέρει έστω και λίγο η πολιτιστική μας κληρονομιά, πρέπει να φροντίσουν οι Υπουργοί να απομακρυνθεί αυτός ο άνθρωπος, άμεσα από οποιονδήποτε τουριστικό χώρο.

Τι θα σκεφτεί ο κάθε Reichenbach και ο κάθε Fuchtel αν μάθουν ότι ακόμα και ένας απαράδεκτος υπάλληλος εξακολουθεί να διατηρείται σε μια  υπηρεσία του δημοσίου; Κάποιος που ενδεχομένως να έχει προσληφθεί με πολιτικό μέσο και ο οποίος στη Γερμανία δεν θα παρέμενε ούτε μια μέρα σε αντίστοιχη θέση.

Όμως έχει και συνέχεια η τουριστική αξιοποίηση του θαυμάσιου αυτού νησιού μας.

Στον χώρο των ανασκαφών η κυρία που ξεναγούσε κάποια ομάδα τουριστών άκουσε μια επισκέπτρια να λέει σε τρεις φίλες της κάτι σχετικά με τις ανασκαφές.  Η ξεναγός άφησε τους τουρίστες σύξυλους και άρχισε να της φωνάζει ότι αυτό που κάνει αποτελεί ξενάγηση και δεν επιτρέπεται να το κάνει και δεν ησύχαζε μέχρι που οι κυρίες απομακρύνθηκαν και έφυγαν.  Τόσο καλά!

  Είχαμε και άλλες απερίγραπτες εμπειρίες, όπως πχ τον οδηγό του ΚΤΕΛ Σαντορίνης, που ενώ κινούμασταν σε στενό δρόμο με στροφές, οδηγούσε στρίβοντας τσιγάρο με  τα δύο του χέρια, παίρνοντας καπνό από το κλασικό κουτάκι, ακούγοντας παράλληλα ρεμπέτικα και οδηγώντας με τους αγκώνες.

Κατά την επιστροφή μας το λεωφορείο έφτασε στην αφετηρία της Περίσας με 20 λεπτά καθυστέρηση (σε συνολικό χρόνο διαδρομής 25 λεπτών) με αποτέλεσμα να χάσουν οι επιβάτες την ανταπόκριση με το λεωφορείο προς Ακρωτήρι και να περιμένουν επί 50 λεπτά της ώρας το επόμενο.

Αλλά δεν τελείωσαν τα ωραία. Στην αφετηρία του ΚΤΕΛ οι τουαλέτες ήταν σε απαράδεκτη βρωμιά, με κλειδωμένη την πόρτα της μοναδικής γυναικείας τουαλέτας, οπότε έμπαιναν όλες και όλοι στις βρωμερές, πλημμυρισμένες με βρωμόνερα ανδρικές, που όμως είχαν και μεγάλο ανοικτό παράθυρο στο ύψος των ώμων, ώστε να βλέπουν οι απέξω ποιος κατ…!

Έτσι προωθούμε την πολιτιστική μας κληρονονομιά, για την οποία είμαστε τόσο περήφανοι που δεν παύουμε να την θυμίζουμε στους ξένους, έτσι προωθούμε τον τουρισμό, ο οποίος είναι η μόνη σοβαρή πηγή εσόδων που μας έμεινε και εκεί μας έχουν οδηγήσει οι πολιτευόμενοι συνδικα-ληστές, που καθορίζουν χρόνια τώρα την πορεία της Πατρίδας μας.

 

 

 

Πώς να μη μας κάνει εντύπωση που στην γειτονική Τουρκία ένας αστυνομικός έπλενε πρωί-πρωί ο ίδιος και με μεγάλη σχολαστικότητα την μοτοσικλέτα του.

Αν τολμήσει να το ζητήσει ένας υπουργός από τους αστυνομικούς μας θα ξεσπάσει η επανάσταση. Αυτή που δεν ξεσπάει με τα μέτρα φτώχιας και την κοινωνική αναλγησία του Μνημονίου.

Λίνος Μ. Κουντουράς

 

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*