Panda απελπισία

16 Ιούν 2016 από

WP_20160611_004Panda απελπισία.

Μπήκα στο παλιό Panda για μια βόλτα.  Είχα παλαιότερα και εγώ ένα ίδιο κόκκινο, με το οποίο είχαμε γυρίσει την Ιταλία στη δεκαετία του 1990, γι’ αυτό με πολύ νοσταλγία ξαναέμπαινα στο μικρό αυτοκινητάκι του κ. Στάϊκου.  Ήξερα βέβαια τι επρόκειτο να δω, αλλά η πρώτη εντύπωση, με τα μεγάλα ηλεκτρικά όργανα πάνω από το ταμπλό, ήταν αναπάντεχη.  Κλείσαμε τις πόρτες και χωρίς τον γνωστό θόρυβο της μίζας, το Παντάκι ξεκίνησε εντελώς αθόρυβα, με καλή επιτάχυνση και με αλλαγές ταχυτήτων, όπως τις ξέρουμε.

Πρόκειται όπως θα καταλάβατε για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, από μετατροπή, από τα λίγα που κινούνται στην Ελλάδα.  Ιδιοκτήτης και κατασκευαστής της επιτυχημένης μετατροπής ο κ. Γεώργιος Στάϊκος.

Ένας Έλληνας εφευρέτης, με πολλές επίσημα καταχωρημένες πατέντες (διπλώματα ευρεσιτεχνίας) για πάρα πολλά πράγματα, που θα μπορούσαν να αλλάξουν θετικά την καθημερινότητά μας. Απίστευτα πολλά, που και ο ίδιος προσπαθούσε να θυμηθεί  στην κουβέντα μας, όπως οι δύο εναλλακτικές λύσεις για μία συσκευή παραγωγής ρεύματος από τα κύματα, μια μικρή ατομική αλωνιστική μηχανή, ένα οικολογικό τζάκι, ένα τεράστιο, ξύλινο, διπλό πτερύγιο ανεμογεννήτριας, εξαρτήματα στήριξης μαρμάρινων επενδύσεων τοίχων, αυτοματισμούς που ανοίγουν εξωτερικές πόρτες κήπων και άπειρα άλλα, που δεν μπόρεσα να συγκρατήσω.

WP_20160611ΑΑ_005Όλες αυτές οι εφευρέσεις δεν υπάρχουν μόνο στο χαρτί, αλλά λειτουργούν και ως κατασκευές, μικρής συνήθως ισχύος, αφού όπως μου είπε, δεν αρκείται στην ιδέα, αλλά θέλει να έχει και την απόδειξη της απροβλημάτιστης λειτουργίας τους, πριν θεωρήσει την εκάστοτε ιδέα ολοκληρωμένη.

Πρόσφατη κατασκευή του είναι και το ηλεκτροκίνητο Panda, για την παρουσίαση του οποίου ανταμώσαμε αρχικά στην Νέα Φιλαδέλφεια και αργότερα στο εργαστήριό του.

Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, ο κινητήρας έχει αντικατασταθεί από έναν ηλεκτροκινητήρα μικρής ισχύος (11 kW – 14 PS, 11 kg) αλλά καλής ροπής, ένας ηλεκτρονικός μετατροπέας αντικατέστησε το καρμπυρατέρ και μια συστοιχία μπαταριών λιθίου απαξιώνουν τα καύσιμα.

Το κιβώτιο ταχυτήτων εξακολουθεί να υπάρχει, ώστε να μην απαιτείται ισχυρός κινητήρας και μεγάλη ροπή, αλλά και για να μειωθεί η κατανάλωση.  Αν όμως κάποιος θελήσει, ο ηλεκτροκινητήρας υπακούει ακόμα και με 4η  αλλά με αντίστοιχα μικρότερες επιταχύνσεις για κάθε ταχύτητα. Ένα άλλο προτέρημα της ηλεκτροκίνησης είναι το ότι όσο το αυτοκίνητο δεν κινείται (στα φανάρια πχ.) δεν υπάρχει img003κατανάλωση, ενώ ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ καλύπτει τις δευτερεύουσες ανάγκες σε ρεύμα, φορτίζοντας την συνήθη μπαταρία. Με όλα αυτά  το κόστος μετακίνησης είναι πολύ χαμηλό, η ηχορύπανση ελάχιστη και η ρύπανση της ατμόσφαιρας μηδενική, ιδιαίτερα όσο πηγή φόρτισης των μπαταριών κίνησης είναι και πάλι μόνο κάποια φωτοβολταϊκά.   Αλλά και από την πρίζα αν το φορτίζουμε η κατανάλωση ενέργειας είναι μικρή και το κόστος λειτουργίας είναι ελάχιστο, σε σύγκριση με ένα  αντίστοιχο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.  Μόνο 1 λεπτό του € ανά χιλιόμετρο (0,01 € !).

Πολλοί λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους το Κράτος μας θα έπρεπε όχι μόνο να προωθεί τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα (E-Cars) αλλά και να τα επιδοτεί.  Το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας πχ. ενέκρινε για τον σκοπό αυτόν 600 εκατομμύρια € και άλλα τόσα η αυτοκινητοβιομηχανία τους για την επιδότηση της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων.  Έτσι τώρα επιδότηση 4.000 € δικαιούται όποιος αγοράζει ένα αμιγές E-Car και 3.000 για ένα υβριδικό (FOCUS 21.5.16).

Σε εμάς αγωνίστηκαν επί μακρόν οι εισαγωγείς και το ΕΛΙΝΗΟ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων) ώστε να απαλλαγούν τα υβριδικά E-Cars από τον τότε φόρο πολυτελείας – που σήμερα καταργήθηκε – ενώ η τελική φορολογική τους κατάταξη ακόμα εκκρεμεί.  Πιστεύω ότι θα έπρεπε και εδώ να επιδοτούνται, αφού ο ευσυνείδητος πολίτης, οικολογικά σκεπτόμενος, παίρνει ένα ακριβότερο αυτοκίνητο με χαμηλότερες επιδόσεις από αυτές ενός βενζινοκίνητου.

img002Βλέποντας την προσπάθεια αυτή ενός προικισμένου ατόμου και το ηλεκτρικό Panda του κ. Στάϊκου αναρωτιέμαι γιατί δεν κάνουν τίποτα οι κυβερνώντες μας για τους Έλληνες εφευρέτες, την διεθνοποίηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους – κάτι που για έναν ιδιώτη είναι πανάκριβο – και για την προώθηση των μετατροπών παλαιών βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά;  Η εκάστοτε Κυβέρνηση έπρεπε να έχει υπολογίσει τη σημαντική μείωση των εισαγωγών πετρελαίου, αν προωθούσε τις εν λόγω μετατροπές, εκτός και αν μοναδική της πρόθεση δεν είναι η εξοικονόμηση δαπανών εισαγωγών, αλλά μόνο η είσπραξη φόρων, τους οποίους θα μετακινήσει αμέσως μετά στις ξένες αρπαχτικές τράπεζες ώστε να δείξει καλό παιδί.

Εξ ίσου θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για τους Έλληνες εφευρέτες, από τους οποίους τρέφεται η ανάπτυξη, την οποία μας λένε ότι δήθεν αναζητούν.

Η … καθυστερημένη Αλβανία προώθησε πρόσφατα 3.000 πατέντες πολιτών της, στη δε Αυστρία αρμόδιοι της υπηρεσίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας περιφέρονται σε ΑΕΙ και προτρέπουν τους φοιτητές να κατοχυρώσουν τις ιδέες τους με κρατική δαπάνη.  Έτσι εξασφαλίζεται η ανάπτυξη στους γείτονές μας, ενώ εμείς μπήκαμε στην ανάπτυξη ήδη από το Πάσχα, με συνεχή εμπόδια από τη δημόσια Διοίκηση και  ανηλεή φορολόγηση στα πάντα.  Panda Απελπισία λοιπόν στην Ψωροκώσταινα.

Λίνος Κουντουράς

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*