Salon d’ auto Geneve.

25 Μαρ 2016 από

DSC03430Salon d’ auto Geneve.

Πολλά με εντυπωσίασαν στο μεγαλύτερο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Ελβετίας.  Το τεράστιο μέγεθός του, με 7 πελώριες αχανείς αίθουσες. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών, από όλα τα μέρη της Γης.   Γερμανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί Ιάπωνες, Σλαβόφωνοι, Άραβες, Αμερικάνοι, Ιάπωνες, συνωστίζονταν καθημερινά γύρω από τα άπειρα περίπτερα των αντιπροσωπειών. Εντυπωσιακός και ο αριθμός των αυτοκινήτων κάθε μάρκας.  Ακόμα και η Rolls Royce, η Bentley, η Bugatti, η Morgan, η  Lotus, η Ferrari, Maserati, Lamborghini και άλλες εξωτικές για εμάς μάρκες, είχαν περισσότερα του ενός αυτοκινήτου στα περίπτερά τους, συχνά δε κάποια εντελώς νέα μοντέλα.  Εντυπωσιακή και η οργάνωση.  Πέραν του ότι η έκθεση βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το αεροδρόμιo της Γενεύης (5 λεπτά με τα πόδια) η πρόσβαση στο οποίο ήταν πανεύκολη με λεωφορεία, τραμ κλπ, υπήρχαν και μεγάλα parking στις γύρω περιοχές, όπου άφηνες το αυτοκίνητό σου και σε πήγαιναν στην έκθεση με ειδικά για τον σκοπό αυτόν λεωφορεία.  Μερικά δε από αυτά με την ένδειξη Express, μάζευαν κόσμο και από συγκεκριμένους δρόμους της πόλης.

DSC03390Πρωτοφανής και ο αριθμός των νέων μοντέλων που πρωτοπαρουσιάζονταν εκεί.  Γύρω στις 200 και πλέον εντελώς νέες παρουσιάσεις, που αναφέρονταν σε ένα ειδικό βιβλιαράκι 72 σελίδων, με δύο – τρία νέα μοντέλα ανά σελίδα.

Εντυπωσιακός και ο τεράστιος αριθμός των εταιρειών που κάνουν βελτιώσεις κινητήρων, αμαξωμάτων, ακόμα και ολόκληρων αυτοκινήτων.  Ποιός γνωρίζει ή ποιός αγόρασε εδώ σε εμάς ένα Hamann, DMC, BRABUS, ZENVO, ALPINA, Abarth, SBARRO, Schnitzer και τόσα άλλα; Μεγάλες εταιρείες, κερδοφόρες επιχειρήσεις, με πολλούς πελάτες ανά την υφήλιο, που πέραν των ειδικών του αυτοκινήτου, εμείς οι λοιποί Έλληνες ούτε που τις έχουμε ακούσει ποτέ, εδώ στην Ελλάδα.  Μία Ελλάδα που ενώ αναζητά επενδυτές και ονειρεύεται ανάπτυξη, δυσχεραίνει απίστευτα εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια την έγκριση λειτουργίας μιας μονάδας συναρμολόγησης του Farma, ενός μικρού επαγγελματικού οχήματος, που μάλιστα ήδη προϋπήρχε και παλαιότερα.

WP_20160309_100

WP_20160309_108

 

 

 

 

 

 

Στο Σαλόνι αντίθετα ο επισκέπτης έβλεπε απίστευτα πολλές καινοτομίες, αναβαθμίσεις και τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη και την Αμερική.   Αναβαθμίσεις κινητήρων, βελτιώσεις αυτοκινήτων, νέες ιδέες και εξελίξεις που έχουν πραγματοποιηθεί υπήρχαν παντού, ακόμα και τεράστια μεταλλικά αγάλματα φτιαγμένα από παλιά σιδερένια εξαρτήματα περίμεναν τους αγοραστες.

DSC03421DSC03420Αρκετά ηλεκτρικά και υβριδικά προετοίμαζαν το έδαφος για την εξάπλωσή τους που αναμένεται να είναι μεγάλη σε λίγα χρόνια.  Υπήρχε και ένα αυτοκίνητο που τραβάει πίσω του ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος σε μπαγκαζιέρα, ώστε να συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού κινητήρα με την μεγάλη ακτίνα μετακίνησης ενός ντηζελοκίνητου οχήματος.

Η Mazda εντυπωσίαζε με ένα περίπτερο γεμάτο με κόκκινα μόνο αυτοκίνητα, που έδειχνε έτσι το υψηλό επίπεδο παρουσίας της εταιρείας αυτής, η οποία έχει τόσο μεγάλη παγκόσμια αναγνώριση και πωλήσεις, που δεν ενδιαφέρεται καθόλου προς στιγμή για την Ελληνική αγορά.

WP_20160309_041Εντυπωσιακά πολλά ήταν και τα σπορ αυτοκίνητα, μέχρι και αγωνιστικά πρωτότυπα που ένας Θεός ξέρει πώς και από ποιους χρηματοδοτούνται.

Η Range Rover με πολλά μοντέλα και ένα νέο ανοιχτό αυτοκίνητο (ποιος θα το περίμενε), αλλά και η FIAT, η AUDI και πολλές άλλες είχαν στη γκάμα τους ανοικτά διθέσια ή τετραθέσια αυτοκίνητα, ενώ η ΤΟΥΟΤΑ παρουσίασε το ΚΙΚΑΙ ένα φουτουριστικό μικρό όχημα.

ΤΟΥΟΤΑ ΚΙΚΑΙ

ΤΟΥΟΤΑ ΚΙΚΑΙ

Μια μεγάλη απογοήτευση με κυρίευσε βλέποντας τα εκθέματα, όσο σκεπτόμουνα το που ζούμε εμείς και το πόσες επαγγελματικές δυνατότητες ανοίγονται καθημερινά στο εξωτερικό για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.  Εκεί οι εξελίξεις τρέχουν, εδώ μιλάμε για τα Capital Controls, το κούρεμα των καταθέσεων, τη φορολογία των κυβικών και των σπιτιών και τη συμπάθεια ή όχι του Σόϊμπλε και της Μέρκελ προς τον κ. Τσίπρα.

Έξω συνωστίζονταν οι μελλοντικοί αγοραστές γύρω από αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ή γύρω από κουπέ υψηλών ταχυτήτων και μάθαιναν για τις νέες εξελίξεις στην αυτοκίνηση, που ετοίμασαν οι νέοι μηχανικοί τους, μεταξύ αυτών και κάποιοι Έλληνες.  Σε εμάς όμως οι περισσότεροι σπουδασμένοι νέοι μας δανείζονται 5 € από τον παππού ή τον πατέρα και πηγαίνουν να περάσουν την ώρα τους στο καφενείο με άλλους φίλους άνεργους, χαραμίζοντας έτσι τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής τους και την καριέρα τους.  Γιατί φίλοι μου αφήσαμε επί 200 σχεδόν χρόνια τους άχρηστους να κουμαντάρουν τις τύχες μας, αρπάζοντας τον πλούτο μας και τη ζωή των παιδιών μας;  (θα συνεχιστεί με ρεπορταζ φωτογραφιών)

WP_20160309_074 WP_20160309_075

WP_20160309_028

Λ.Κ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*