Skoda Fabia 1,2 turbo, 105 PS

29 Φεβ 2012 από

 

AUTO – Test από τον ιδιοκτήτη :

Skoda  Fabia  1,2  turbo,  105 PS

Το test αναφέρεται στο Fabia Reflex (δηλ. το Combi ή Station Wagon) ενώ ο συνηθισμένος τύπος του Fabia είναι το Fastback δύο όγκων.

Διανυθέντα χιλιόμετρα μέχρι το τέλος του test:  2.750 χλμ.

                  

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Κινητήρας

 • 4 κύλινδροι, 1.197 κυβικά εκατοστά, 105 PS (ίπποι) ή 77 KW) [8 φορολογήσιμοι]
 • Μέγιστη ροπή 175 Nm σταθερή σε ένα μεγάλο εύρος στροφών. Δηλαδή από 1.550 έως 3.500 ο κινητήρας έχει την ίδια μέγιστη ροπή. Μεγάλο πλεονέκτημα.
 • Καύσιμο:  Βενζίνη 95 Οκτανίων (απλή αμόλυβδη).
 • 5 Ταχύτητες, εμπρόσθια κίνηση, υδραυλική μετάδοση από πενταλ στον συμπλέκτη.
 • Αεροδυναμικός συντελεστής; 0.31 (Fastback 0,33).
 • Μέγιστη ταχύτητα: 193 χλμ/ώρα (Fastback 191 χλμ/ώρα).
 • Επιτάχυνση 0/100 χλμ/ώρα :  10,2 δευτερόλεπτα.
 • Διάμετρος στροφής 10 μέτρα
 • 5 θέσεις, διαιρούμενο πίσω κάθισμα, 1075 κιλά χωρίς οδηγό, 530 κιλά φορτίο με οδηγό.
 • Συνολικό μήκος:  Reflex 4,25 μέτρα  (Fastback 4,00 μέτρα).
 • Εκπομπές CO2  : 124 (g/km).  Καλύπτει την οδηγία ΕU 5.
 • Φορολογία:  136,40 € το χρόνο.

Εξοπλισμός:

Κεντρικό κλείδωμα και τηλεχειρισμό, ESP PLUS, ABS, MSR, ASR, EDS, HBA, HHC, TPM, (εξηγήσεις των συμπτύξεων στη κατηγορία Τεχνολογία του Site) κλιματισμός, ηλεκτρ. παράθυρα εμπρός – πίσω, κανονική ρεζέρβα, ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος κάθισμα οδηγού, διαιρούμενο πίσω κάθισμα, σπορ ανάρτηση, προβολείς ομίχλης, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες.

Εντυπώσεις στο ταξίδι  και στην πόλη.

 Εκτός πόλης:

Πολύ καλή οδική συμπεριφορά. Η φανταστική, για τον κυβισμό του, επιτάχυνση στα προσπεράσματα κάνουν τους άλλους οδηγούς να απορούν.

Ιδιαίτερα λόγω του ότι ως Combi δεν θεωρείται όχημα με αξιόλογες επιδόσεις.  Κι’ όμως ειδικά τα Combi έχουν συχνά καλύτερο αεροδυναμικό συντελεστή. Έτσι και αυτό υπερέχει αεροδυναμικά του κανονικού Fabia, (0,31 έναντι 0,33) και έχει λίγο καλύτερη τελική ταχύτητα από αυτό.

Το ίδιο και στις ανηφόρες της Εθνικής Οδού, αφού η δύναμη (τράβηγμα) που αναπτύσσεται από τις χαμηλές στροφές (1.500) μέχρι και τις 3.500 είναι σταθερά η μέγιστη.

Ο κινητήρας δεν ακούγεται, ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες, ενώ στο ρελαντί έτυχε να ρωτάει ο συνεπιβάτης αν λειτουργεί η μηχανή.

Το μεγάλο του Πορτ-μπαγκάζ, με τις δυο πλευρικές θήκες (extra προς 40 περίπου €) εκπληρώνει κάθε επιθυμία για πολλές αποσκευές ταξιδιού, ειδικά για μεγάλες παρέες ή οικογένειες.

Απαραίτητος ο καθαριστήρας στην πίσω 5η πόρτα (στάνταρτ) αφού στη βροχή, λόγω της  καλής αεροδυναμικής, λερώνεται πολύ το πίσω παρμπρίζ.

Η άνεση των (μέχρι 5) επιβατών είναι άριστη, με πολλές διευκολύνσεις, όπως δύο καθρεφτάκια στα σκιάδια οδηγού – συνοδηγού, δύο ντουλαπάκια, πολλές θηκούλες για μικροαντικείμενα, τασάκι που αν δεν χρειάζεται μπορεί να μετακινηθεί προς τους πίσω επιβάτες ή βγαίνει εντελώς αφήνοντας χώρο για μπουκάλι νερού. Υπάρχουν συνολικά 5  θέσεις μοπουκαλιού (4 εμπρός και μια για τους πίσω).

Οι πίσω επιβάτες έχουν ασυνήθιστα μεγάλο χώρο για τα πόδια.

Πολύ καλές επομένως οι εντυπώσεις, πλην του ότι η μεσαία κονσόλα έχει πλευρές με καμπύλα ανοίγματα, επιτρέποντας να μπει το δεξί γόνατο του οδηγού κάτω από αυτήν, με ενδεχόμενες συνέπειες τραυματισμού σε μετωπική σύγκρουση.

 Στην πόλη:  Πολύ κακή επιλογή του Εισαγωγέα είναι η σπορ ανάρτηση, που «προσφέρεται» σε όλα τα Fabia.  Οι επιβάτες στις τριτοκοσμικές λακκούβες των Ελληνικών πόλεων ταλαιπωρούνται και δεν το κρύβουν, αφού συχνά ρωτούν: «Γιατί είναι τόσο πολύ σκληρό;»  (!!)  Άλλωστε και στην οδική ασφάλεια δεν προσφέρει κάτι μια τόσο σκληρή ανάρτηση, η οποία συνηθίζεται στα αγωνιστικά αυτοκίνητα για πολλούς και διαφόρους λόγους, που θα αναφερθούν σε σχετικό άρθρο αργότερα. Μόνο στις γρήγορες εναλλαγές δεξιά – αριστερά η σκληρή ανάρτηση είναι πλεονεκτική, επειδή περιορίζει το να γέρνει το αμάξωμα εναλλάξ δεξιά και αριστερά.

Μειονέκτημα και το ότι στον αρχικό εξοπλισμό δεν υπάρχουν οι αισθητήρες παρκαρίσματος αν και είναι σημαντικοί στις μεγαλουπόλεις.

Στο αυτοκίνητο του test υπήρχαν οι πίσω, ως πρόσθετος εξοπλισμός προς 360 €.

Άριστο το μαλακό πεντάλ του συμπλέκτη και το ελαφρύ τιμόνι, που όμως δίνει μια πολύ καλή αίσθηση του δρόμου. Η καλή αίσθηση του τιμονιού αποδείχτηκε απαραίτητη στις ιδιαίτερα κακές συνθήκες της εποχής του test με τα χιόνια και τις ασυνήθιστα πολλές βροχές  και τα πολλά κρύα. Πολύ θετική και η ειδοποίηση με εικονίδιο και ήχο, για εξωτερικές θερμοκρασίες κάτω από 2ο Κελσίου, ώστε να ενημερώνεται ο οδηγός για τυχόν παγωμένο οδόστρωμα.

Η θέρμανση άριστη, με μεγάλη όμως καθυστέρηση (2 έως 3 χιλιόμετρα) ώσπου να ενεργοποιηθεί εντελώς.  Μετά η απόδοση της είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, με τουλάχιστον 10 αεραγωγούς προς όλα τα σημεία του οχήματος.  Για το ξεθάμπωμα των παραθύρων, το πρωϊ με πολύ κρύο, ενεργοποιείται αυτομάτως και ο κλιματισμός, πράγμα πολύ αποτελεσματικό. Ίσως όμως να είναι γενικότερα πολύ χρήσιμο το αυτόματο σύστημα κλιματισμού (Climatronic) που δεν απαιτεί ρυθμίσεις από τον οδηγό, αλλά αρκείται σε μια επιθυμητή θερμοκρασία, την οποία διατηρεί χειμώνα – καλοκαίρι.

Στην πόλη, σε χαμηλές ταχύτητες ενοχλεί ο θόρυβος κύλισης των τροχών, που ενδεχομένως να οφείλεται στην κατασκευή των επιλεγμένων ελαστικών.  Η εντύπωση επιτείνεται  και από το αθόρυβο αμάξωμα και τον πολύ αθόρυβο κινητήρα.  Είναι άλλωστε γνωστό και το ανέκδοτο με την Rolls Royce, όπου όταν κατάφεραν να κάνουν απόλυτο αθόρυβο τον κινητήρα, άρχισαν να παραπονιούνται οι πελάτες για τον θόρυβο του … ρολογιού !!

Η κατανάλωση:

Πολύ χαμηλή, παρά τα λίγα σχετικά χιλιόμετρα και σφιχτό ακόμα τον κινητήρα.  Συνήθως οι τελικές τιμές κατανάλωσης σταθεροποιούνται μετά τα 6.000 χιλιόμετρα.

Σε μικτή χρήση εντός και εκτός πόλης, μετρήθηκαν 6,7 λίτρα/100 χλμ,

Εκτός πόλης με 70 % αυτοκινητόδρομο και 140 χλμ/ώρα 6,1 λίτρα/100 χλμ.

Εντός πόλης, ακόμα και από μαγαζί σε μαγαζί κοντά στο σπίτι, με 1η και 2η ταχύτητα και στάσεις στα φανάρια, η κατανάλωση έμεινε πάντοτε κάτω από 7λίτρα/100χλμ.

Η μέση επομένως κατανάλωση με σημερινές τιμές βενζίνης (1,70 €/λίτρο) ήταν 11 λεπτά του € ανά χιλιόμετρο.

 Επιλογές:

Το Fabia Reflex Style, είναι γενικά ένα πολύ καλό αυτοκίνητο και ενδείκνυται για όσους επιθυμούν έναν μεγάλο χώρο αποσκευών με σχετικά μικρές εξωτερικές διαστάσεις, άριστες επιδόσεις με μικρό κυβισμό, χαμηλή κατανάλωση εντός και εκτός πόλης και πλούσιο εξοπλισμό.

Η σπορ ανάρτηση πρέπει να επανεξεταστεί από την Εισαγωγική εταιρεία, αν και πολλοί νεαροί κυρίως οδηγοί ίσως να την προτιμήσουν.

Το άσπρο χρώμα, είναι ευεργετικό για το Ελληνικό καλοκαίρι,  πέραν του ότι σήμερα είναι πολύ της μόδας. Την ωραία εμφάνιση χαλνούν όμως τα μαύρα προστατευτικά στις πόρτες.

Άσπρο λοιπόν κι’ ας είναι χειμώνας,  γιατί όπως έλεγε κάποτε ένας έμπειρος πωλητής αυτοκινήτων ….   «οι πελάτες μου διαλέγουν μαύρο αυτοκίνητο το χειμώνα και άσπρο το  καλοκαίρι».

Για καλύτερο εξοπλισμό, όπως σκίαση στα πίσω παράθυρα, ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος και κάθισμα συνοδηγού, πλαφονιέρα πίσω, φώτα υψηλής πυράκτωσης, καλύτερο ραδιόφωνο, υποβραχιώνιο εμπρός, Cruise Control (ρυθμιστής ταχύτητας) και με 16άρες ζάντες αλουμινίου, προσφέρεται το μοντέλο Scout με 1.000 περίπου € υψηλότερη τιμή.

Λίνος Κουντουράς

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*