ΑΕΚ και πάσης Ελλάδος.

21 Απρ 2019 από

ΑΕΚ και πάσης Ελλάδος.

Το 1926 παραχωρήθηκε από το κράτος η έκταση στην οποία μερικά χρόνια μετά κατασκευάστηκε το στάδιο «Νίκος Γκούμας» της ΑΕΚ.  Έκτοτε η ομάδα αυτή ήταν πάντα στην καρδιά μας, γιατί εκπροσωπούσε τους Έλληνες της διασποράς, που εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους.   Από αυτά που οι οικογένειές τους παραδοσιακά και για πολλές γενιές είχαν εκεί,  στη Μικρά Ασία, τη Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη.

Όλοι αυτοί ήρθαν και στην Αττική, τους  παραχωρήθηκε μια αραιοκατοικημένη τότε περιοχή στα βόρεια της Αθήνας, έχτισαν τα καινούργια σπιτάκια τους και λίγο μετά δημιούργησαν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ)  τιμώντας τις Χαμένες Πατρίδες τους.

Έτσι επί σχεδόν 100 χρόνια η ΑΕΚ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας, περιοχών που το όνομά τους παραπέμπει στην προέλευση των τότε εποίκων, των μεταναστών που έφυγαν από την Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών, φοβούμενοι μια σφαγή και αφήνοντας εκεί τις περιουσίες τους.

Θέλω να επισημάνω, ότι σε όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις Ελλήνων – Τούρκων είναι και ήταν πάντα φιλικές.  Με ένα ταξίδι εκεί θα το διαπιστώσετε αμέσως.   Γιατί άλλα είναι αυτά που εντέχνως μας δημιουργούν εντάσεις, όπως τα διεθνή συμφέροντα (βλέπε αρπαγή ορυκτών και πετρελαίου), οι βλέψεις των  Αμερικάνων που δεν αρκούνται στον απομονωμένο και γι’ αυτό ασφαλή χώρο τους, αλλά δημιουργούν στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη δυτική Ασία εντάσεις εκ του ασφαλούς προς όφελός τους.

Όπως και να ‘χει οι τότε εξελίξεις έγιναν ιστορία και σήμερα πλέον η ΑΕΚ εξαγοράστηκε από έναν μεγάλο επιχειρηματία, έγινε επιχείρηση και λειτουργεί πλέον όπως και οι λοιπές ποδοσφαιρικές ομάδες, προς όφελος μεν των ιδιοκτητών, αλλά παρά ταύτα με πιστούς οπαδούς.  Τη θέλουμε λοιπόν κοντά μας και θα μας ήταν απαράδεκτο να τη βλέπαμε ξαφνικά να έχει την έδρα της σε κάποια Βουλιαγμένη ή στο Φάληρο.  Τη θέλουμε κοντά μας, ότι και να γίνεται επιχειρηματικά, αφού αυτά έχουν και τις θετικές τους πλευρές.

Βλέπουμε λοιπόν με ανυπομονησία την ανέγερση του νέου σταδίου και δεν είναι τυχαίο  που μάθαμε πως από τη στιγμή που η ανέγερση ξεκίνησε, αυξήθηκαν σημαντικά τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης των ακινήτων της περιοχής μας.

Πάμε λοιπόν, όποτε παίζει η ΑΕΚ, στα καφενεία της γειτονιάς μας και βλέπουμε τα ματς, διασκεδάζοντας με τον χαμό που γίνεται, όταν πανηγυρίζοντας οι οπαδοί για κάποιο γκολ της αγαπημένης τους ομάδας, πετιούνται απάνω ή ανεβαίνουν στις καρέκλες φωνάζοντας ενθουσιασμένοι.

Σε ένα μόνο θα διαφωνήσουμε.  Στην ονομασία του γηπέδου ως  «Αγιά Σοφιά», γιατί δεν θα έπρεπε να εμπλέκουμε τη θρησκεία μας στα αθλητικά και σε δραστηριότητες, όπου (καλώς ως εκτόνωση) ακούγονται και θα ακούγονται κάθε λογής βρισιές και βρομόλογα.  Ας αλλάξει η ονομασία όσο είναι καιρός, αφού άλλωστε μια θρησκευτική ονομασία σε τίποτα αθλητικό δεν μπορεί να παραπέμπει.

ΑΕΚ και πάσης Ελλάδος λοιπόν και σύντομα να πάμε με κίτρινο κασκόλ στο λαιμό, για τον πρώτο αγώνα που θα βιώσουμε εκεί.  

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*