Δήμος Χαϊδαρίου

25 Νοέ 2014 από

Δήμος Χαϊδαρίου

Για έναν σύγχρονο Δήμο, στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όνειρο… Η εικόνα αυτή έρχεται από το μέλλον της πόλης μας, όταν θα ενταχθεί σε προγράμματα ηλεκτροκίνησης οχημάτων, του Δήμου και των δημοτών. Κατάλληλα ευρωπαϊκά προγράμματα υπάρχουν.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι Δήμοι της δυτικής Αττικής είναι πολύ πίσω στην βιώσιμη κινητικότητα. Βέβαια, σε σύγκριση με άλλους δήμους, που φρόντισαν – προέβλεψαν – υλοποίησαν, άλλοι σε μικρό βαθμό και άλλοι σε μεγάλο, τα προγράμματα της Ε.Ε., ο δικός μας δήμος έμεινε απαθής (ή σχεδόν…) στην ενεργοποίηση προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας, που δεν είναι της στιγμής να αναλυθούν σε βάθος…

eMOBILITY Works-car Charing

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ Χ. ΣΕΛΕΚΟΣ *

Αυτό που προέχει, φυσικά, είναι η νέα Διοίκηση του Δήμου, με επίγνωση των δομικών και λειτουργικών προβλημάτων που έχει σαν οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης, να επικεντρωθεί σε τρεις – τέσσερις τομείς που χρήζουν όσον το δυνατόν ταχύτερης επίλυσης, με πρωταρχικό τομέα τα αντιπλημμυρικά έργα, αποχετευτικά και αποκατάστασης ζημιών, παραλείψεων κτλ.

Επίσης στην προσπάθεια αποτελεσματικής αποκομιδής απορριμμάτων (χρόνιο θέμα…), καθώς και στην διεκδίκηση – απόκτηση οικοπέδων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, βάσει και της δήλωσης του Εθνικού κτηματολογίου. Ο επόμενος τομέας είναι σίγουρα αυτός της κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας των συμπολιτών εν γένει.

Όμως αυτό που περιμένει να βελτιωθεί – αναβαθμιστεί είναι αυτός της κυκλοφοριακής ρύθμισης, αλλά και βιώσιμης κινητικότητας, τομέας που χρηματοδοτείται ευρέως τα τελευταία χρόνια από ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Eco city,eMobility, Green eMOTION Works-CityMobil2 κά.
Ήδη από την περιφέρεια είναι “στα σκαριά” ένα πρόγραμμα δικτύου ποδηλατοδρόμων, που θα ξεκινά από την Ελευσίνα και θα καταλήγει στο Λαύριο! Ναι, καλά ακούτε. Ο Καθ. του ΕΜΠ Συγκοινωνιολόγος Τοπ. Μηχανικός, Θάνος Βλαστός, υπεύθυνος της μελέτης του μητροπολιτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων της Αθήνας, μήκους 37 χλμ., αν και έγινε προσπάθεια επαφής και συνεργασίας επί θητείας Μαραβέλια, δεν καρποφόρησε (ακόμα!) ούτε ακόμη και από τον ΑΣΔΑ. Είναι όμως καιρός οι υπεύθυνοι της νέας διοίκησης του Δήμου να τον προσκαλέσουν για μία εποικοδομητική και ουσιαστική μελέτη / παρέμβαση στην ιστό της πόλης με ποδηλατοδρόμους.

Τέλος, η Ημερίδα του ΚΑΠΕ στις 13 Νοεμβρίου 2014 για την υποδομή, εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών φόρτισης και κυκλοφορίας στόλου ηλεκτρικών ποδηλάτων, σκούτερς καθώς και Ηλεκτρικών οχημάτων από δήμους και επιχειρήσεις, είναι μία καλή αρχή ενημέρωσης, συνεργασίας και προώθησης στον Δήμο Χαϊδαρίου, τέτοιων πρακτικών βιώσιμης κινητικότητας και οικολογικού αποτυπώματος κατά τα διεθνή πρότυπα.
Ηλίας Σελέκος

 

 

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*