Ελλάς, το Πολιτιστικό Κράτος της Ευρώπης !

22 Απρ 2012 από

«Του Κουτρούλη ο γάμος».

Λίγο πριν την παράσταση

Σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη υπάρχει ένα πανέμορφο παλαιό κτήριο Όπερας. Ένα στολίδι της κάθε πρωτεύουσας. Και στην Ελλάδα υπάρχουν. Στην Αθήνα το πανέμορφο κτήριο του Εθνικού Θεάτρου στην Αγίου Κωσταντίνου.

Κτισμένο σε κάπως άσχημη περιοχή, αλλά με σχέδια του φιλέλληνα και χαρισματικού αρχιτέκτονα Τσίλλερ, ανακαινίστηκε πρόσφατα και αξίζει να το επισκέπτεται κανείς.

Εμείς είδαμε πρόσφατα το θεατρικό έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος».

Το έργο πάντα επίκαιρο. Νομίζει κανείς ότι γράφτηκε τώρα τελευταία για την πολιτική μας κατάσταση και τις βουλευτικές εκλογές της 6 Μαϊου.  Το ψέμα πάει σύννεφο και μόνο τα ονόματα των πρωταγωνιστών διαφέρουν.

Τα σκηνικά δεν αφήνουν περιθώρια θετικής ή αρνητικής κριτικής, αφού ήταν ανύπαρκτα ή σχεδόν ανύπαρκτα, αν συμπεριλάβουμε σε αυτά κάτι κορδέλες που κρέμονταν από την οροφή.

Τα κοστούμια επίσης ασυνήθιστα έως απαίσια.  Λέτε να είμαι εγώ πολύ οπισθοδρομικός;  Ίσως και γι αυτό θα προσπαθήσω κατόπιν σοβαρής σκέψης να προσαρμοστώ.

Όμως και η Διοίκησή του σημαντικού θεάτρου μας, μας προβλημάτισε.

  • Έχει αρκετά ακριβά εισιτήρια, ενώ σπάνια είναι απόλυτα γεμάτο. Γιατί; Δεν θα ήταν καλύτερα να προσφέρουμε  ποιοτικά θεάματα με φτηνό κόστος στον πολύ κόσμο; Ή μήπως είναι επιλογή για να μένει κλειστός ο κύκλος των επωνύμων που θα το επισκέπτονται, συχνά μάλιστα τζαμπέ;
  • Διαθέτει θέσεις «ελαφρώς περιορισμένης ορατότητας Α» [10 €] και  «περιορισμένης ορατότητας Β» [7 €] (Σε αυτή δεν βλέπεις τίποτα. Γιατί να πας;). Παρ’ όλα αυτά, ο φτωχός θεατρόφιλος δεν μπορεί να τις ζητήσει, παρά μόνο όταν θα έχουν διατεθεί όλες οι ακριβές (!!).
  • Οι μετανάστες πληρώνουν μόνο 5 €, τα παιδιά μας 13, αν είναι κάτω των 23 ετών, οι δε μεγαλύτεροι νέοι μας δεν έχουν έκπτωση. Σωστά. Ας μορφώσουμε τους μετανάστες και για τους Έλληνες έχει ο Θεός αργότερα, όταν θα έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.
  • Διαθέτει και δωρεάν parking για …. ποδήλατα, για όσους πάνε στο θέατρο με αθλητική περιβολή.

Τώρα μιας και μιλάμε για τα θέατρά μας, υπάρχει και στον Πειραιά ένα επίσης ωραίο Δημοτικό Θέατρο, σε πολύ καλή θέση, αλλά ανακαινίζεται τα τελευταία 35 χρόνια.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει επίσης ένα Μέγαρο Μουσικής, σε πολύ καλή θέση κι αυτό, όπου ο κομματικός εγκάθετος διευθυντής ανάγκασε τον Διευθυντή Μουσικής να παραιτηθεί, ο οποίος έκτοτε περιμένει επί 9 μήνες να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση πρόσληψής του στην Αθήνα.  Περιμένει λοιπόν κάνοντας επαφές με το εξωτερικό, από όπου τον φέραμε, για να επιστρέψει και πάλι εκεί, απογοητευμένος όπως όλοι μας από την απαράδεκτη Ελληνική πραγματικότητα.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*