Βράβευση Δημήτρη Νικορέτζου.
Βραβεύτηκε ο κ. Δημήτρης Νικορέτζος
Στις 11 Δεκεμβρίου 2013, σε μια όμορφη τελετή στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), έγινε η απονομή του ετήσιου βραβείου Ρ.Ε.Ν. της Ελλάδας, από το Ελληνικό Τμήμα του Internmational PEN Club (Διεθνής Λέσχη Συγγραφέων) στον Λέσβιο καθηγητή και συγγραφέα Δημήτρη Νικορέτζο.
O Λέσβιος φυσικομαθηματικός, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της λογοτεχνίας Δημήτρης Νικορέτζος, πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Στρατή Μυριβήλη και τον Γεώργιο Βαλέτα, που τον έπεισε να εκδώσει την πρώτη του ποιητική συλλογή “Στοχασμοί στο ημίφως”. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με τις εφημερίδες “Βήμα” και “Καθημερινή” με άρθρα και επιφυλλίδες και τη “Νέα Εστία” με τη μόνιμη στήλη κριτικής του ποιητικού λόγου. Έχει δημοσιεύσει αισθητικά δοκίμια, μελέτες, πεζογραφήματα κ.λπ. Η πνευματική του δράση υπήρξε πολυδιάστατη. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την έρευνα και θεωρία της ποίησης, γράφοντας πληθώρα σχετικών μελετημάτων, ανέλαβε τη φιλολογική φροντίδα του ποιητικού έργου του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Τρυπάνη και είναι μέλος της “Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών”. Στο παρελθόν ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φ.Σ. “Παρνασσός”, και είναι μέλος της ” Ένωσης Ελλήνων Φυσικών” με έρευνα σε θέματα σχετικότητας και θεωρίας κβαντικής αστροφυσικής. Είναι τακτικό μέλος της “Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος” και της Αθηναϊκής Λέσχης. Το ογκώδες τρίτομο πόνημά του “Κόπανος, ο Ρωμηός της Σμύρνης”, παρουσίασε σε μεγάλη εκδήλωση, μαζί με άλλους ομιλητές, ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος το 2000.
Πήρε πολλές διακρίσεις όπως το Δίπλωμα Τιμής από το Υπουργείο Παιδείας και έπαινο στον παγκόσμιο διαγωνισμό παιδικής ποίησης της “Αμερικανικής Ποιητικής Εταιρείας”. Το ποίημά του “Ελεγείο στον μικρό Ιβάν” (Το παιδί των φαναριών), από τη συλλογή του “Οι κύκνοι δεν θα κλάψουν απόψε” (2000), μεταφράστηκε από τη UNICEF σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, μετά από γνωμοδότηση αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ, για το πανανθρώπινο μήνυμα που εμπεριέχει για τα απροστάτευτα παιδιά. Το 1989 έλαβε το βραβείο ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών. Άλλα βιβλία του είναι : Κική Δημουλά, Κωνσταντίνος Α. Τρυπάνης, Ο άγνωστος Ελύτης της Μυτιλήνης, Πήγασος δίχως φτερά, Νίκος Καββαδίας, Αξονική τομογραφία του ποιητικού λόγου, Λευκή μουσική, Λόγια της καρδιάς κλπ.
Η ΚΟΥΡΕΛΟΥ
Έχω μια κουρελού μπροστά στην πόρτα μου
από καιρούς αρχαίους υφασμένη
– του σπιτικού μας στόλισμα πολύχρωμο –
που σιωπηλή κι απάλιωτη εκεί μένει…
Έχει για ξόμπλια χίλια κουρελόπανα
θυμητικά στο διάβα της ζωής μου
του πάππου μου το τσόχινο πουκάμισο
και τα μωρουδιακά της αδελφής μου.
Έχει στη μέση ρούχα του πατέρα μου
και το λινό του γκρίζο παντελόνι
της μάνας μου μια φούστα κοριτσίστικη
και το φαντό της προίκας της σεντόνι…
Μες στα κουρέλια ζει πλουμίδι μάλλινο
το πρώτο παιδικό μου πανωφόρι
της βάβως το μαβί κεφαλομάντηλο
και το νυφιάτικό της μεσοφόρι…
Την κουρελού της πόρτας μας η μάνα μου
στον αργαλειό την είχε τραγουδήσει
ξέφτι το ξέφτι ράβοντας τα βάσανα
πούχε στα φυλλοκάρδια μέσα κλείσει…
Και τα κουρέλια λες και ξαναπαίρνουνε
την πρώτη τους εικόνα και την όψη
θαρρείς σαν κατακαίνουργα κι αχάλαστα
που ψαλιδιού δεν τ’ άγγιξεν η κόψη…
Έχω μια κουρελού μπροστά στην πόρτα μου
που χρόνια μαρτυρεί λησμονημένα
της φύτρας μου ξεφτίδια, κουρελόπανα,
που θα θαφτεί κι αυτή μαζί με μένα…
…πρέπει, όσοι θυμούμαστε με νοσταλγία την παιδική μας ζωή, να το διαβάσουμε και να το φυλάξουμε ως ενθύμιο.
Λίνος Κουντουράς