«Πριν από 70 χρόνια, στη Νέα Φιλαδέλφεια»

1 Μαρ 2012 από

«Πριν από 70 χρόνια,  στη Νέα Φιλαδέλφεια»

Δημήτριος Βασιλειάδης  [Έκδοση Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας]

 

Ένα βιβλίο γραμμένο από κάποιον που γνώρισε από δικές του εμπειρίες και όχι από διηγήσεις, τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας.

Ήταν μωρό όταν έφυγε η οικογένειά του από την ανατολική Θράκη και κατέληξε στη Νέα Φιλαδέλφεια, της Αθήνας. Θυμάται τις αρχικές παράγκες των προσφύγων, την εχθρότητα των ντόπιων, τα τραγούδια που θύμιζαν τις χαμένες Πατρίδες και τις προσπάθειες επιβίωσης των ξεριζωμένων.  Θυμάται την πείνα στην Κατοχή και την εξέλιξη της Νέας Φιλαδέλφειας μέχρι τη σημερινή της μορφή.

Θυμάται όμως και τα παλιά παιχνίδια και τους επαγγελματίες της γειτονιάς, τα αυτοκίνητα της εποχής εκείνης και τα πολιτικά δρώμενα.

Γι’ αυτό είναι αξιόλογο αυτό το βιβλίο, που ξυπνάει στους μεγάλους παλαιότερες μνήμες και διηγείται στους νεότερους το πώς ζούσαμε τότε.

Το βιβλίο είναι και ένα ενθύμιο για μια Ελλάδα που θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη μας οι απάτριδες θιασώτες της παγκοσμιοποίησης.  Ήδη με τον Καλλικράτη χάθηκε το Νέα από τα ονόματα των προσφυγικών συνοικισμών,  της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Έγιναν απλά «Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα», για να ξεχάσουμε σταδιακά τις χαμένες Πατρίδες και την δυσάρεστη ανάμνηση κάποιου ….  συνωστισμού στο λιμάνι της Σμύρνης.

Ας μην τους κάνουμε το χατήρι και ας αφήσουμε κάτι στα παιδιά και τα εγγόνια μας, που θα μιλάει πιο άμεσα για την ιστορία μας, όταν θα έχει πια χαθεί για πάντα.

Αξίζει συγχαρητηρίων η τότε Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Νέας Φιλαδέλφειας, η κα Ευαγγελία Καπετάνου, που μέσα από δυσκολίες, αντιρρήσεις και την συνήθη οικονομική δυσπραγία, κατόρθωσε να εκδώσει το χαριτωμένο αυτό βιβλιαράκι το 2004. Σήμερα μπορείτε να το αναζητήσετε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, τηλ. 210 2582466, κα Ρούλα Σκουλικίδου.  Θα προσφέρετε έτσι ικανοποίηση και στον 90χρονο συγγραφέα, τον κ. Βασιλειάδη, ο οποίος εντελώς αφιλοκερδώς μας χάρισε τις αναμνήσεις του.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*